Hlavní obsah

Vaniak: O postupu rozhodl první zápas

Slávistický "čaroděj" Martin Vaniak sice vychytal ve středeční odvetě 3. předkola fotbalové Ligy mistrů střelce italské Fiorentiny, na postup do hlavní soutěže to však nestačilo. "Když už jsme nepostoupili, měli jsme alespoň vyhrát," svěřoval se po zápase gólman Martin Vaniak.

Článek

Jak hodnotíte vystoupení Slavie ve třetím předkole Ligy mistrů?

Fiorentina byla určitě lepší. První zápas jsme nezvládli a i v odvetě proti nám vyrukoval výborný tým, který do Prahy nepřijel bránit. Italové hráli útočně a po zásluze postoupili, protože dali dva góly, zatímco my vyšli naprázdno.

Nebyla škoda, že Slavia podobně odvážně jako v odvetě nehrála i v prvním zápase ve Florencii?

Škoda to byla, jenže v Itálii jsme měli stanovenou jinou taktiku, která se nabourala hned ve druhé minutě. Pravdou ale je, že jsme už natolik zkušeným týmem, že nás neměl jeden inkasovaný gól zlomit. Měli jsme hrát aktivněji, což se nám ve Florencii nepodařilo. Odveta byla o něčem jiném, neboť jsme museli dát gól, takže jsme hráli odvážněji. Hlavně druhý poločas se nám povedl a soupeře jsme zatlačili na jeho polovinu. Našemu snažení ale bohužel chyběla branka. Když už jsme nepostoupili, mohli jsme alespoň vyhrát.

Tým jste opět podržel vynikajícími zákroky...

Od toho v bráně jsem. V takovýchto zápasech musí gólman chytnout něco navíc, což se mně podařilo. Proto jsme také neinkasovali a žili až do konce.

Do kdy jste věřil v postup?

Asi do 80. minuty, protože potom nám odešli dva hráči. Oba dostali křeče a já jsem věděl, že už není v našich silách zápas vyhrát a kvalifikaci otočit.

Byl jste hodně nabuzený? Po jednom vašem zásahu jste pumpoval pěstí...

Takový zákrok se podaří jednou za čas a musí člověka nabudit. Felippe měl otevřenou celou bránu, jenže jsem měl kliku, že jeho střela šla do břevna a já ji stačil vytlačit ven.

Byla Fiorentina o tolik lepší, nebo se dalo kvalifikaci zvládnout a do Ligy mistrů zase postoupit?

Rozhodl první zápas. Fiorentina má silné a zkušené mužstvo, technicky a fyzicky dobře disponované. My hlavně v Itálii souboje prohrávali. V odvetě už to bylo trochu jiné.

Mluvilo se o nerozehranosti Fiorentiny..

Ta nebyla vůbec vidět. Italové už jsou spolu dlouhou dobu, kádr doplnili jedním, dvěma hráči to doplnili, takže si nemusí na nic zvykat. Mají zažitý jeden styl, jímž hrají.

Byla Fiorentina silnějším  soupeřem než loni Ajax, který jste vyřadili?

V Amsterodamu nám pomohla absence Sneijdera, který odešel do Realu Madrid, protože on by podle mého zápas na Ajaxu dokázal rozhodnout.

Když jste odcházeli z hrací plochy, Erich Brabec odmítal za vás za všechny rozhovory a tvrdil, že nejdříve musíte do kabiny. Co se tam tedy dělo?

Jako kapitán nám chtěl říci, že je hrdý, že jsme hráli a bojovali až do konce a pochválil mužstvo.

Je pro vás velkým zklamáním, že budete hrát jen Pohár UEFA?

Ne, musíme být rádi i za Pohár UEFA. Nepodařilo se nám postoupit do Champions League, proto se nyní musíme dostat do základní skupiny Poháru UEFA. Budeme bojovat o body do koeficientu pro celý český fotbal. Ono je pěkné hrát hezký fotbal, jako třeba Sparta v Aténách, ale co z toho, když jí body utekly?! Proto jsem rád i za remízu, i když jsme chtěli vyhrát a získat tři body.

Bude vám prestižní  Liga mistrů hodně chybět?

Mně určitě ne, mladým klukům, kteří mají všechno před sebou, možná ano. Jenže co se nepodařil letos, může vyjít za rok za dva. Ve Slavii, nebo v jiném klubu. Ostatně, i zkušenosti Poháru UEFA se jim budou hodit.

Co jste říkal na atmosféru v odvetě s Fiorentinou?

Trošku mě mrzelo, že nepřišel plný dům, protože jsem čekal, že bude vyprodáno. I tak ale děkuji všem lidem, kteří přišli a vytvořili krásnou atmosféru.

V domácí lize teď jedete na horkou půdu do Ostravy. Bude mít středeční zápas na nadcházející duel nějaký dopad?

Pozitivním povzbuzením určitě bude, ale jde o to, jaké následky zanechá středeční utkání s Fiorentinou na fyzické kondici spoluhráčů.

Reklama

Související témata: