Hlavní obsah

Čech byl potřetí v kariéře zvolen nejlepším brankářem Ligy mistrů

MONTE CARLO

Český gólman Petr Čech byl podruhé za sebou vyhlášen nejlepším brankářem fotbalové Ligy mistrů. Ocenění od evropské fotbalové federace UEFA získal v Monte Carlu na čtvrtečním galavečeru spojeném s losováním základních skupin.

Článek

Ocenění obdrželi i Čechovi spoluhráči z Chelsea. Nejlepším obráncem se stal kapitán londýnského celku John Terry a mezi záložníky triumfoval Frank Lampard. Nejlepším útočníkem se pak podle očekávání stal král střelců uplynulého ročníku Cristiano Ronaldo z Manchesteru United. Hvězdný Portugalec byl zároveň vyhlášen nejlepším fotbalistou celého ročníku.

Vítěze ankety volila šestnáctka trenérů, kteří se svými týmy postoupili do osmifinále uplynulého ročníku elitní klubové soutěže. Nebyl mezi nimi tedy žádný český kouč. "Trenéři jsou ti nejvíce povolaní lidé a ti, co fotbalu nejvíce rozumí. Proto si jejich volby velmi vážím," řekl Čech pro své oficiální internetové stránky.

Šestadvacetiletému Čechovi dali hlasující trenéři přednost před španělskými brankáři José Manuelem Reinou z Liverpoolu a Manuelem Almuniou z Arsenalu, německým gólmanem Manuelem Neurerem ze Schalke a především před nizozemským veteránem Edwinem Van der Sarem. Díky němu vyhrál Ligu mistrů Manchester United, když ve finále porazil na penalty právě Chelsea s Čechem v brance.

"Spíše jsem myslel, že vyhraje Van der Sar, protože je z vítězného týmu... Takhle jsem byl příjemně překvapený," přiznal bývalý gólman Plzně, Blšan, Sparty a francouzského Rennes.

Čech si stejně jako loni přišel pro cenu osobně. Ocenění převzal z ruky slavného dánského brankáře Petera Schmeichela, který v 90. letech patřil k nejlepším na světě. "Určitě mě to potěšilo, že mi cenu předala taková brankářská legenda," uvedl Čech.

Ve finále Čech vychytal i nejlepšího hráče ročníku Ronalda

Český brankář v minulém ročníku Ligy mistrů postoupil s Chelsea až do finále a v devíti odehraných utkáních inkasoval jen šestkrát, navíc mezi třetím kolem základních skupin a semifinálovým zápasem s Liverpoolem udržel 486 minut čisté konto. Oporou byl i ve finálovém utkání s Manchesterem, kdy několika skvělými zákroky posunul Chelsea do penaltového rozstřelu, ve kterém vychytal nejlepšího střelce Ligy mistrů Cristiana Ronalda. Čechovi spoluhráči však rovněž zaváhali a z výhry se tak radoval Manchester. Ve čtyřech duelech Čech chyběl kvůli zranění.

"My považujeme Petra za světovou extratřídu. Toto ocenění jen dokazuje, že i ostatní ho berou jako jednoho z nejlepších brankářů Evropy," citovaly oficiální stránky Chelsea klubového ředitele Petera Kenyona.

Vedle tří trofejí za Ligu mistrů má Čech ve sbírce ještě cenu pro nejlepšího gólmana světa za rok 2005 v anketě historiků a statistiků a třikrát získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu České republiky. Rovněž je členem Klubu ligových brankářů, kteří v nejvyšších soutěžích odchytali sto utkání s čistým kontem.

Reklama