Hlavní obsah

LM: Nedvědův Juventus porazil Zenit, Villarreal remizoval v Manchesteru

PRAHA

Fotbalisté Juventusu Turín oslavili návrat do Ligy mistrů po více než dvou letech triumfem 1:0 nad vítězem Poháru UEFA a držitelem Superpoháru Zenitem Petrohrad. Z výhry se radují i Pavel Nedvěd se Zdeňkem Grygerou, kteří v českém souboji porazili hostujícího Radka Šírla. Obhájce titulu Manchester United pouze remizoval 0:0 s Villarrealem, domácím nepomohl ani návrat uzdraveného Cristiana Ronalda.

Článek

Z českého pohledu nejzajímavější souboj večera začal lépe Petrohrad. Už v 11. minutě trochu zaspal Grygera, jenže Danny se vyložené pozice lekl a pálil vedle. Juventus se nemohl dostat do tempa, v jediné vážnější šanci hlavičkoval v 26. minutě po Del Pierově centru Camoranesi jen do tyče.

Ruský šampión pokračoval v aktivní hře i po změně stran. V 56. minutě se mohl zapsat mezi střelce Šírl, kterému pomezní odpustil ofsajdové postavení, jenže Buffon skvěle zasáhl. Až v posledních dvaceti minutách Turínští přidali; po Nedvědově centru a Poulsenově hlavičce ještě stihl Malafejev zasáhnout, ale na přímý kop Del Piera ze 76. minuty už byl krátký. Celé české trio odehrálo 90 minut.

Manchester oživil uzdravený Ronaldo 

Trápící se Manchester ožil proti Villarrealu až v poslední půlhodině, kdy na trávník za obrovského aplausu poprvé po operaci kotníku vyběhl hvězdný Ronaldo. Krátce předtím se mohli dostat do vedení hosté, ale patičku, kterou vystřihl Franco, zastavila tyč.

Na Ronaldovi nebyla vidět nerozehranost. V 72. minutě krásně vysunul Rooneyho, ale Tevez na konci pěkné akce neprotlačil míč za čáru, deset minut před koncem pak portugalský útočník hlavičkoval vedle. A když po Ronaldově pasu trefil Evans jen tyč, připsal si obhájce titulu jen bod. Právě Villarreal byl do dnešního dne posledním týmem, který z Old Traford neodjížděl v LM s porážkou.

Gallas odvracel prohru až v závěru

Kapitán české reprezentace Tomáš Rosický, který kvůli pokračující rekonvalescenci po zranění sledoval snažení Arsenalu na půdě Dynama Kyjev jen z televize, si oddychl až v 88. minutě, kdy zařídil favoritovi aspoň bod Gallas. Předtím Ukrajinci vedli po proměněné sporné penaltě.

Hvězdou úterního programu se stala letní posila Fiorentiny Alberto Gilardino. Jeho dvě přesné hlavičky ale nedostaly francouzský Lyon na lopatky. V 73. minutě snížil Piquionne a tři body sebral přemožiteli pražské Slavie ve třetím předkole čtyři minuty před koncem Benzema. Čeští mladíci Ondřej Mazuch a Jan Hable se podle očekávání na hostující lavičku nevešli.

Borisov dohrával v deseti

Běloruskému zázraku BATE Borisov se nepovedlo zopakovat senzační úterní úspěchy rumunské Kluže a kyperské Famagusty. Šance čtvrtého z letošních nováčků vzaly za své už v úvodu, kdy si hosté nepohlídali nakrátko rozehraný roh a Sergio Ramos v dobré pozici nezaváhal. Pojišťující gól přidal po pauze ostrostřelec Van Nistelrooij a Borisov navíc dohrával o deseti.

Vedle Juventusu se z úspěšného návratu do Ligy mistrů radoval také Bayern Mnichov. Mnichovskému velkoklubu stačila na tři body ze hřiště Steauy Bukurešť přesná hlavička Van Buytena z 15. minuty.

Nečekanou remízu ze hřiště Celtiku Glasgow veze dánský celek Aalborg. Hosté nejprve ve 30. minutě přežili penaltu, kterou Robsonovi chytil Zaza, a pak vydrželi posledních jedenáct minut bez vyloučeného Beauchampa. V posledním utkání zvítězilo Porto nad Fenerbahce 3:1. Domácí brzy vedli 2:0, ale definitivně slavit mohli až po trefě Lina z nastaveného času.

Liga mistrů, středeční výsledky - 1.kolo:
Skupina E:
Manchester United - Villarreal 0:0
Rozhodčí: Stark (Něm.). Diváci: 70 000.
Celtic Glasgow - Aalborg 0:0
Rozhodčí: Trefoloni (It.). ČK: 79. Beauchamp (Aal.). Diváci: 58 000.
Skupina F:
Steaua Bukurešť - Bayern Mnichov 0:1 (0:1)
Branka: 15. Van Buyten. Rozhodčí: Bo Larsen (Dán.). Diváci: 18 000.
Olympique Lyon - AC Fiorentina 2:2 (0:2)
Branky: 73. Piquionne, 86. Benzema - 12. a 42. Gilardino. Rozhodčí: Fröjdfeldt (Švéd.). Diváci: 37 000.
Skupina G:
FC Porto - Fenerbahce Istanbul 3:1 (2:1)
Branky: 11. Lisandro López, 14. Lucho González, 90.+2 Lino - 29. Güiza. Rozhodčí: Layec (Fr.). Diváci: 52 000.
Dynamo Kyjev - Arsenal 1:1 (0:0)
Branky: 64. Bangoura z pen. - 88. Gallas. Rozhodčí: Medina Cantalejo (Šp.). Diváci: 34 000.
Skupina H:
Juventus Turín - Zenit Petrohrad 1:0 (0:0)
Branka: 76. Del Piero. Rozhodčí: De Bleeckere (Bel.). Diváci: 22 000.
Real Madrid - BATE Borisov 2:0 (1:0)
Branky: 11. Sergio Ramos, 57. Van Nistelrooij. Rozhodčí: Hamer (Luc.). ČK: 62. Khaguš (Bor.). Diváci: 50 000.

Reklama