Hlavní obsah

Šírlův Zenit čeká Real Madrid, Borisov si brousí zuby na Juventus

PRAHA

Tři čeští fotbaloví legionáři se v úterý večer představí v milionářské Lize mistrů. Na další zápas v nejprestižnější klubové soutěži se mohou těšit Zdeněk Grygera s Pavlem Nedvědem v dresu Juventusu Turín, které čeká vystoupení na hřišti běloruského Borisova. Fotbalový svátek čeká Radka Šírla ze Zenitu Petrohrad, který přivítá věhlasný Real Madrid.

Článek

Trenér BATE Borisov Viktor Gončarenko věří, že se jeho celek s nadcházejícím domácím duelem popere statečně. „Zápas v Madridu nám moc dal. Doufám, že proti Juventusu budeme hrát s větším sebevědomím,“ přeje si kouč běloruského mistra. Jeho tým před čtrnácti dny podlehl na stadiónu Santiaga Bernabeu španělskému celku 0:2, což je pro nováčka v Lize mistrů přijatelný výsledek. Pro Borisov bude úterní utkání prvním domácím zápasem v Lize mistrů, která se na běloruské půdě představí poprvé v historii.

Juventus v prvním zápase základní skupiny v sestavě s Čechy Zdeňkem Grygerou a Pavlem Nedvědem porazil doma Zenit Petrhorad, za který nastoupil další český legionář Radek Šírl. Forma Juventusu v posledních zápasech není zdaleka oslnivá. „Výsledky ukazují, že na tom nejsme nejlépe, ale neznepokojuje mě to, naše góly přijdou,“ řekl kouč Bianconeri Claudio Ranieri, který se bude muset v utkání obejít bez zraněných Zebiny, Zanettiho a Buffona.

Šírlův Zenit hostí Real Madrid

Ve druhém utkání skupiny H na sebe narazí vítěz Superpoháru a loňského Poháru UEFA ruský Zenit Petrohrad a španělský gigant Real Madrid. Bílý balet už skoro dva roky čeká na venkovní výhru v Lize mistrů, naposledy se tým z pyrenejského poloostrova radoval v říjnu 2006, kdy v Rumunsku vyhrál na hřišti Steauy Bukurešť.

Realu se v poslední době daří ve španělské lize, o víkendu porazil venku Real Betis 2:1 a kouč Bernd Schuster věří, že jeho svěřenci zvítězí i v Rusku. „Poslední dva venkovní zápasy v La Lize ukázaly naši sílu a fyzickou připravenost. Samozřejmě očekávám těžké utkání. Zenit prohrál první zápas, nyní bude hrát s podporou fanoušků, kteří budou toužit po výhře,“ tuší Schuster.

Německý kouč zná přednosti Zenitu. „Je to rychlý a velmi dobře takticky připravený tým,“ zhodnotil nadcházejícího soupeře Schuster a posteskl si, že nebude moci nasadit do utkání Gutiho, Gaga, Sneijdera, Metzeldera a Salgada. Zenit navíc z posledních 21 domácích zápasů prohrál pouze jediné!

Nizozemský stratég na lavičce petrohradského celku Dick Advocaat si je vědom síly Realu a dodal, že si jeho hráči nemohou dovolit plýtvat šancemi, které se jim v utkání naskytnou. „Musíme hrát naši hru a pokusit se soupeře překvapit,“ poznamenal Advocaat a pokračoval: „Trenér Schuster hodně točí se sestavou, proto očekávám dvě změny oproti jejich minulému ligovému utkání proti Betisu. Ale je jedno, kdo nastoupí. Real má mnoho vynikajících hráčů a je jasným favoritem skupiny.“

Manchester už s Ronaldem nastoupí v dánském Aalborgu

Obhájce trofeje Manchester United čeká po úvodní domácí remíze 0:0 s Villarealem cesta do Dánska, kde svěřenci skotského kouč Alexe Fergusona změří síly s Aalborgem. Severský tým trénuje krajan Fergusona Bruce Rioch, který ví, že soupeř z Manchesteru je jasným favoritem, zbraně však neskládá. „Zkusíme hrát fotbal. Nikdy jsem do utkání nešel s tím, že nemůžeme uhrát dobrý výsledek a nehodlám s tím nyní začínat,“ burcuje Rioch své hráče, kteří před dvěma týdny dokázali uhrát bezbrankovou remízu na hřišti Celtiku Glasgow.

Ruďí ďáblové mají za sebou nepříliš vydařený start do sezóny, jejich forma však nyní začíná stoupat. V posledním kole United porazili doma Bolton 2:0 i díky trefě Cristiana Ronalda, který je už po zranění stoprocentně fit. „Myslím, že jsme v mnohem lepší formě, než v úvodu sezóny. Hráči si uvědomují, jak důležité je kvalifikovat se do další části Ligy mistrů. V Dánsku nás čeká těžký soupeř, který proti nám bude hodně motivován, ale my to musíme ustát a uhrát dobrý výsledek,“ nechal se slyšet Ferguson.

Bayern přivítá francouzský Lyon

Zajímavý zápas bude k vidění v Mnichově, kde tamní Bayern přivítá Olympique Lyon. Německý celek v ligové soutěži tápe a po šesti kolech mu patří až devátá příčka. Není proto divu, že bavorští fanoušci začínají být pomalu nespokojeni s prací nového kouče Jürgena Klinsmanna, který už bude moci spoléhat na uzdraveného Francka Ribéryho. „Je normální, že přicházejí problémy, když se prohrává, ale tým prochází restrukturalizací a to chce nějaký čas,“ řekl Klinsmann. V sestavě francouzského šampióna už nebude chybět Brazilec Juninho, který prošvihl dva ligové zápasy kvůli zranění třísel.

V ideální situaci není ani londýnský Arsenal, který o víkendu senzačně prohrál na Emirates Stadium s nováčkem Premier League Hullem 1:2. „Máme za sebou velmi znepokojující výsledek proti Hullu. Dlouho jsem seděl na lavičce a přemýšlel o tom zápase. Kdybychom ho hráli stokrát, tak bychom prohráli pouze jednou. V úterý chceme vítězstvím dát zapomenout na ligovou porážku a všem dokázat, že máme šanci Ligu mistrů vyhrát,“ věří trenér Kanonýrů Arséne Wenger, který se bude muset opět obejít bez Tomáše Rosického.

V dalších zápasech na sebe narazí přemožitel pražské Slavie ze třetího předkola soutěže Fiorentina a loňský soupeř sešívaných ze základní skupiny Steaua Bukurešť. Španělský Villarreal přivítá skotský Celtic Glasgow a v posledním utkání hostí Fenerbahce Istanbul Dynamo Kyjev.

Úterní program 2. kola Ligy mistrů (začátky 20:45)
Skupina E:
Aalborg - Manchester United, Villarreal - Celtic Glasgow
Skupina F:
AC Fiorentina - Steaua Bukurešť, Bayern Mnichov - Olympique Lyon (ČT2)
Skupina G:
Arsenal Londýn - FC Porto (ČT4), Fenerbahce Istanbul - Dynamo Kyjev
Skupina H:
Zenit Petrohrad - Real Madrid (18:30), BATE Borisov - Juventus Turín

Reklama