Hlavní obsah

Kouč Juventusu Ranieri po výhře nad Realem: Nedvěd hrál úžasně

PRAHA

To bylo překvapení! Trápící se Juventus s českými fotbalisty Zdeňkem Grygerou a Pavlem Nedvědem dokázal na svém hřišti porazit do té doby v letošní Lize mistrů stoprocentní Real Madrid. Trenér Staré dámy Claudio Ranieri po utkání nešetřil chválou. Ta se snesla hlavně na Nedvěda. „Když jsem ho přesunul doprostřed hřiště, hrál úžasně,“ prohlásil na účet aktivního českého záložníka.

Článek

Hráče Juventusu zasáhla před začátkem utkání nepříjemná rána. Autobus s jejich fanoušky, kteří směřovali na zápas, měl nehodu a minimálně z nich dva tragédii nepřežili. Po minutě ticha za jejich památku a výkopu se hráči Juve do svého soka oproti předpokladům pustili zostra. Převzali iniciativu utkání a už po pěti minutách vedli 1:0, když se pohotově trefil Alessandro Del Piero. Druhou branku ve druhé půli připravil přesným centrem z levé strany český záložník Pavel Nedvěd. Favorizovaný Real se zmohl jen na snížení po brance Van Nistelrooije.

„Dnes večer se na nás po několika nešťastných zápasech konečně obrátila štěstěna čelem. Za to jsem velice rád, protože moji hráči dokázali, že se nikdy nevzdávají. Ukázali silného ducha, srdce a skvělé fotbalové umění,“ pochvaloval si po zápase nadšený kouč Juventusu Claudio Ranieri.

„Velmi nám pomohli hráči s největšími zkušenostmi, naši šampióni. Například Nedvěd. Když jsem ho přesunul doprostřed hřiště, hrál prostě úžasně,“ nechal se slyšet Ranieri, jenž musel improvizovat s rozestavením své jedenáctky poté, co se zranil Marchisio.

„Stále máme problémy, ale tento zápas ukázal naši skvělou soudržnost. Nikdy jsem neměl šanci koučovat takový tým, jakým nyní Juventus je. Mám s hráči skvělé vztahy. Pokud budeme pokračovat v naší práci, můžeme se z tohoto nepříjemného období odrazit,“ věří ve vzkříšení svého týmu Ranieri.

Schustera síla Juventusu nepřekvapila

Trenér Realu Madrid Bernd Schuster po úterním zápase žehral hlavně na neúspěšný vstup do začátku utkání. „Nám se dnes večer bohužel nepodařilo to, co se nám dařilo v několika předchozích zápasech - skórovat v prvních minutách zápasu,“ litoval. Již před zápasem si byl podle svých slov vědom kvalit italského soka. „Juventus nás svým přístupem nepřekvapil, jen byli jeho hráči rychlejší a dostali se do vedení,“ hledal příčiny prohry Schuster.

„Ztratili jsme zápas a vedení ve skupině, proto se musíme pokusit v příštím zápase Juventus porazit,“ připomněl kouč Bílého baletu další střetnutí, v němž se jeho svěřenci postaví opět proti Juventusu. Tentokrát však budou mít jeho svěřenci v zádech „dvanáctého hráče“ v podobě publika.

I přes prohru může být Schuster s vývojem ve skupině H spokojen. S šesti body a ztrátou jednoho na vedoucí Juventus, ale náskokem čtyř na třetí Borisov se prozatím bát o postup nemusí. To se ale nedá říci o trenéru Zenitu Petrohrad Dicku Advocaatovi. Vítěz loňského ročníku Poháru UEFA a vítěz Superpoháru měl být jedním ze spolufavoritů na postup ze skupiny. S jediným bodem se však po třech zápasech krčí na posledním místě tabulky. Ten získal až v posledním utkání na vlastním trávníku proti outsiderovi skupiny BATE Borisov.

Advocaat své svěřence lynčovat nechce

Nizozemský trenér ale optimismus neztrácí. Hra jeho svěřenců má podle jeho názoru jedinou vadu na kráse. „Mohu říci přesně to, co jsem řekl po zápasech s Realem Madrid a Juventusem. Kontrolovali jsme hru a vytvářeli si šance. Ale pokud nestřílíte góly, váš protivník může kontrovat. Vytvořili jsme si devět nebo deset vyložených šancí,“ žehral nad minimální produktivitou svých hráčů Advocaat.

„Přesto nemohu své hráče lynčovat. Ukázali pozitivní postoj, chybělo jen jedno. Naše hra je mi stále sympatická, dokážeme fotbalem bavit a ne vyčkávat na jednu dvě šance v zápase. Ve skupině se může stát všechno. Za čtrnáct dní budeme vědět víc,“ řekl v narážce na další zápas ve skupině, který se odehraje v Bělorusku na půdě Borisova.

S výsledkem byl samozřejmě spokojen Viktor Gončarenko, lodivod běloruského fotbalového průkopníka Borisova. Po remíze s Juventusem si jeho tým připsal další cenný bod. „Stále se zlepšujeme. Krůček po krůčku. Už nyní začínáme přemýšlet nad dalším zápasem se Zenitem,“ řekl po utkání Gončarenko, jenž stále nevzdává šance v boji o postup minimálně do Poháru UEFA. Před favoritem z Ruska má prozatím jednobodový náskok.

Reklama