Hlavní obsah

I v Lize mistrů zmíráme na střelbu, běduje legionář Šírl

Aktualizováno

Jeho Petrohrad měl o účinkování v Lize mistrů jiné představy. Vždyť na jaře vyhrál Pohár UEFA a po prázdninách i Superpohár, takže před premiérou v nejprestižnější evropské klubové soutěži si věřil. Po první polovině bojů v základní skupině však má na kontě pouhý bod z úterního duelu s Borisovem. „Žádná sláva to skutečně není,“ uznává český legionář ve službách Zenitu Radek Šírl v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

První bod jste v milionářské Lize mistrů sice získali, ale po remíze s běloruským Borisovem zřejmě v Petrohradě přílišné nadšení nevládne...

To rozhodně ne, protože jsme chtěli a měli uhrát víc než remízu. Šancí jsme měli spoustu, ale stejně jako v předchozích duelech s turínským Juventusem a madridským Realem jsme zemřeli na jejich neproměňování.

Však se také váš trenér Dick Advocaat nechal po utkání slyšet, že mužstvu nemůže nic vyčítat. Samozřejmě až na zmiňovanou žalostnou produktivitu.

Už půldruhého měsíce se trápíme, protože koncovka je naší nebetyčnou bolestí. V ruské lize, stejně jako v Lize mistrů. Je až neuvěřitelné, jaké vyložené příležitosti si vypracujeme a vzápětí spálíme. Pochopitelně že i v Lize mistrů za to platíme daň...

Chcete tím naznačit, že po třech odehraných utkáních jste mohli mít na kontě víc než bod?

To určitě, protože všechny tři zápasy jsme herně zvládli a měli z nich dobrý pocit. Jenže gólový a bodový efekt scházel... Navíc v domácím duelu s Realem jsme si dali jeden vlastní a k tomu ještě jeden polovlastní gól a tak se sami připravili o lepší výsledek.

Běloruský Borisov je letos obrovským překvapením pohárové Evropy. V kvalifikaci vyřadil Anderlecht a Sofii, v Lize mistrů obral o bod Juventus a teď i vás. Jak se proti Bělorusům vůbec hraje?

Mají mladý mančaft, jenž hraje velice zodpovědně zezadu a sází na rychlé výpady, na něž má vhodné typy rychlých a hodně nebezpečných útočníků. Nejenže nám dali gól, ale navíc nastřelili tyč a měli i další velkou šanci. V defenzívě však už Borisov tak perfektní a bezchybný není, jenže my toho nedovedli využít. Vyrovnávací gól jsme dali až deset minut před koncem a závěrečná snaha rozhodnout utkání v náš prospěch už vyzněla naprázdno.

Po prvních třech zápasech figurujete v tabulce až na čtvrtém místě s pětibodovou ztrátou na Real a šestibodovou na Juventus, takže myšlenky na postup jsou zřejmě ztraceny...

Manko už je to sice značné, ale nic nevzdáváme. Vítězné tažení Pohárem UEFA nám ukázalo, že jsme schopni hrát s každým a také každého porazit.

To si opravdu troufáte na Juventus a Real?

Čekají nás ve skupině ještě tři zápasy, takže se pokusíme situaci zdramatizovat. A to přesto, že jsem realistou a spoluhráčům tvrdím, že Juventus a Real už si postup do dalších bojů v Champions League pohlídají. Na třetí příčku zaručující přestup do Poháru UEFA se však prodrat chceme, abychom v pohárové Evropě mohli pokračovat dál.

Asi je to pro vás jediná šance, jak na evropské pohárové scéně zůstat, neboť v ruské lize na tom moc valně nejste... Obhajoba titulu je nenávratně ztracena, cesta k příčkám zaručujícím start v pohárech hodně zarubaná!

První místo nám už opravdu uteklo, protože na vedoucí Rubin Kazaň ztrácíme šestnáct bodů, což je manko, které se smazat nedá. Ale z pátého místa ještě chceme útočit  na druhou příčku, na níž je momentálně usazeno CSKA Moskva. Máme sice devítibodové manko, ale také jeden zápas k dobru, takže když zabereme a v posledních šesti kolech uhrajeme alespoň patnáct bodů, můžeme se vzhůru dostat.

Když to dokážete, dost možná, že nizozemský trenér Advocaat si odchod rozmyslí a v Zenitu zůstane...

Jeho odchod nemá s naším umístěním v ruské lize a případným postupem v Champions League zase až tak moc společného. Sám se nechal slyšet, že po letech v Petrohradě by se už chtěl vrátit domů, i když klubová generalita se ho snaží za každou cenu udržet a prodloužit s ním smlouvu.

Takže naděje, že by u Něvy zůstal a Zenit vedl i v dalších letech, pořád existuje?

Určitě. Na nejbližší dny je naplánována schůzka trenéra s vedením klubu a do čtrnácti dnů by mělo padnout konečné rozhodnutí. Podle mého bude záležet na tom, jaký kádr bude mít Advocaat pro další sezónu k dispozici, kteří hráči odejdou, jaké posily mu do Zenitu přivedou. Podle toho se bude rozhodovat...

A co vy sám? Trenér Advocaat na vás sázel, pod jeho taktovkou jste hrál pravidelně, patřil jste k jeho oblíbencům. Nenapadly by vás po jeho případném odchodu z Petrohradu také myšlenky na přestup?

Samozřejmě že bych si ze všeho nejvíc přál, aby zůstal, protože jsme si na sebe zvykli, on věří mně a já jemu.  Fotbalový život je ale i o ochodech a transferech,  takže bych se musel vyrovnat i se změnou trenéra a znovu se rvát o jeho důvěru a své místo v základní sestavě. Z Petrohradu bych ale rozhodně odcházet nechtěl. Zvykl jsem si, v Petrohradě se mně líbí, navíc jsem si účastí v Lize mistrů splnil další velký fotbalový sen.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články