Hlavní obsah

Manchester obhajující trofej může do osmifinále Ligy mistrů zamířit už dnes

PRAHA

Minimálně dva další týmy si mohou ve středečních duelech zajistit postup do osmifinále fotbalové Ligy mistrů, teoreticky jich však může být po zápasech čtvrtého kola základních skupin i víc. Nejslibněji se vyvíjí situace pro Manchester United a španělský Villarreal ve skupině E, za příznivé konstelace však může mít postupovou jistotu i Bayern, Arsenal, Juventus nebo Real Madrid.

Článek

Barcelona se Sportingem Lisabon po úterních utkáních čtvrtého kola už jistotu mají, obhájce nejcennější evropské klubové trofeje Manchester United se k nim může přiřadit.

Ferguson krotí euforii

V ostře sledovaném ostrovním šlágru se totiž představí na hřišti Celticu Glasgow. Pokud by Fergussonův tým ve Skotsku vyhrál, má cestu do osmifinále volnou. „Jenže to bude strašně těžký zápas. Vždyť v posledních letech dokázala na Celku vyhrát jen Barcelona,“ varoval Fergusson před přílišným optimismem, byť jeho tým je pochopitelně velkým favoritem. V Lize mistrů už neprohrál šestnáct zápasů v řadě a těžko věřit, že by padl ve Skotsku.

I španělský Villarreal si může postup ze skupiny E zajistit už ve středu, neboť hraje v dánském Aalborgu, který doma rozstřílel 6:3.

Rozřešení asi nepřijde

Ve skupině F je situace dost zamotaná a těžko věřit, že zápasy Fiorentiny s Bayernem Mnichov a Lyonu se Steauou Bukurešť přinesou rozřešení. Zvláště když přemožitel pražské Slavie v kvalifikaci o Ligu mistrů Fiorentina zatím podává hodně matné výkony a v domácím prostředí proti Němcům si bude chtít své fanoušky usmířit a vrátit se do hry o postup. Pro Bayern je velkým handicapem zranění italského legionáře v jeho službách Toniho.

Arsenal si chce spravit chuť

Postupovou jistotu může mít dnes večer londýnský Arsenal ve skupině G. na kontě má už sedm bodů, doma hraje s Fenerbahce a pokud ho porazí, je v osmifinále.

„Máme možnost napravit nepovedený týden a musíme udělat všechno, abychom ze skupiny postoupili už dnes. Potřebujeme zpátky ztracené sebevědomí,“ hlásil trenér Arséne Wenger, jehož hodně rozladily výkony jeho svěřenců v Premier Laegue. Výsledky také, to se ví, neboť Arsenal jen remizoval ve vyhraném utkání s Tottenhamem a poté prohrál na trávníku nováčka Stoke City.

Spolu s Arsenalem se může postupu přiblížit i Dynamo Kyjev, pokud doma porazí Porto.

Nedvěd věří síle Staré dámy

Největší šlágr zažije skupina H, kde se Real Madrid střetne s Juventusem Turín. Stará dáma doma vyhrála 2:1 a i ze Španělska by si ráda odvezla alespoň bod. A to přesto, že její sestava je zdecimována zraněními, neboť chybí Buffon, Trezeguet, Salihamidžič, Zanetti a také český reprezentant Grygera. Pavel Nedvěd však nastoupí a chce Juventus zase dirigovat k vítězství.  „V posledních úspěšných zápasech jsme prokázali velkou sílu, která se v našem týmu skrývá. Na Realu ji chceme potvrdit,“ hlásil Nedvěd.

V druhém střetnutí skupiny H se utká běloruský Borisov s vítězem předchozího ročníku Poháru UEFA Zenitem Petrohrad. „Musíme v Bělorusku vyhrát a zase se do postupové hry zamíchat, i když osobně nevěřím tomu, že by si Real a Juventus nechali za panující konstelace osmifinále uniknout. Nám jde ale o třetí příčku ve skupině a přestup do Poháru UEFA,“ hlásil pro Sport.cz český legionář ve službách Petrohradu Radek Šírl.

Reklama