Hlavní obsah

Sparta si na Letné vymodlila Ligu mistrů

PRAHA

Fotbalisté Sparty v odvetném zápase třetího předkola Ligy mistrů předvedli mátožný výkon. Domácí mistr musel dvakrát hasit jednogólovou ztrátu. Nakonec domácí uklidnil Sionko a vyrovnávacím gólem poslal Spartu do nejprestižnější fotbalové soutěže Ligy mistrů. Důvod k radosti má i pokladna klubu, která se tak naplní fotbalovými milióny.

Foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Dejan Ristovski (vlevo) z Vardaru Skopje v souboji s Tomášem Junem ze Sparty Praha v utkání třetího předkola fotbalové Ligy mistrů.

Článek

Své soupeře v základní skupině se Pražané dozvědí při čtvrtečním losu. Sparta se může už nyní také těšit na více než sto miliónů korun jen za postup. "Cíl, který jsme měli, tedy postup, jsme splnili. Hráli jsme proti výbornému mužstvu, o to víc si celkového vítězství nad Vardarem vážím," říkal trenér domácích Jiří Kotrba. "Komplikovali jsme si život nedůsledností při standardních situacích. Opět musím pochválit starší hráče, kteří nezmatkovali, když se zápas pro nás nevyvíjel dobře a utkání dotáhli alespoň do remízového konce."

Hlavně neprohrát, Poborský zachraňuje

Sparťané se na Letné nepředvedli v nejlepší formě. Výhra 3:2 na trávníku ve Skopje jim však dávala jistotu postupu v případě remízy či výhry. Hlavně neprohrát, říkali si Letenští před zápasem.

Vstup do zápasu měli živější Sparťané. Zaplněné tribuny poprvé zatleskaly nepřesné, ale pohotové střele Gluščeviče. Jenže ve třicáté minutě se po rohovém kopu před domácí brankou nejlépe zorientoval Georgijevski a z otočky nedal Blažkovi šanci. Domácím se udělaly mžitky před očima. Do šaten však šli vcelku spokojení, protože čtyři minuty po makedonském kousnutí situaci zachraňoval Karel Poborský. Jun mu při'tukl a kapitán svou dalekonosnou střelou našel pravý horní roh Jovčevovy brány a vyrovnal.

Sparta opět prohrává

Také úvod druhé půle patřil Spartě, ale Gluščevič po centru Petráše odmítl postupovou pojistku, když trefil zblízka nohy brankáře. Gól sice přišel, když Jovčev neudržel Poborského trestný kop a Johana poslal míč do sítě, ale sudí odpískal předcházející ofsajd. Stadión si zabouřil podruhé poté, co Poborský sebral soupeři míč, ale jeho centr na Gluščeviče tečoval rukou v šestnáctce Anyanviu a píšťalka rozhodčího se neozvala.

A právě tento hráč se postaral o druhý makedonský kousanec. Po závaru se zblízka trefil pod břevno - 1:2! Vardar vycítil šanci. Šlo do tuhého. Sparta soupeře sice držela na distanc od branky, ale sama se však do jeho šestnáctky dostávala s obtížemi, hrála staticky, nikdo si neříkal o míč, jako by hráčům nohy svazoval strach.

Spasitelé Poborský a Sionko

Trenér domácích tak sáhl po Liboru Sionkovi, který na trávníku nahradil Gluščeviče. A nebyl to nikdo jiný než Sionko, který sen o miliónové Lize mistrů svým vyrovnávacím gólem sedm minut před koncem normální hrací doby zachránil. U zrodu akce však stál opět spasitel Poborský, jehož lehký oblouček gólman promáchl a Sionko měl prostor pro gólovou hlavičku.

"Štěstí Sparty je, že má Poborského. Vardar nemá hráče takového kalibru, proto nepostoupil. Pražané mají dobrý tým, ale Poborský dal tři góly. To je hodně. Dvakrát jsme byli blízko postupu, ale objevil se Poborský, dal gól, na druhý přihrál a připravil nás o něj. Určitě jsme však nezklamali. Už tím, že jsme vyřadili CSKA Moskva," konstatoval kouč Zoran Stratev.

Sparta Praha vs. Vardar Skopje 2:2
Branky: 34. Poborský, 83. Sionko - 30. Georgijevski, 67. Anyanviu. Rozhodčí: Bré - Dagorne, Galibert (všichni Fr.). ŽK: Zbončák, Petráš - Brankovič, Rogerio. Diváci: 12 345, poločas: 1:1
První zápas 3:2, postupuje Sparta.
Sparta: Blažek - Petráš, Hübschman, Johana, Zbončák - Poborský, Kováč, Němec, Ježek (59. Michalík) - Jun (90. Kincl), I. Gluščevič (70. Sionko).
Skopje: Jovčev - Veselinovski - Anyanviu, Brankovič - De Jesus, Groždanovski (64. Petkov), Georgijevski, Zacharjevski, Ristovski - Rogerio, Oliveira (82. Miserdovski).

Reklama

Související témata: