Hlavní obsah

Slávisté jdou do boje o zázrak

PRAHA

Byl by to fotbalový zázrak, kdyby se slávistům povedlo přejít přes Vigo. Milióny z Champions League už jsou pro ně v nedohlednu. Nadupaný tým z věhlasné španělské ligy si je po domácí hladké výhře 3:0 ve středeční odvetě na Strahově těžko nechá vyrvat.

Foto: ČTK/EPA

Patrik Gedeon ze Slavie Praha (vlevo) a Brazilec Edú z Celty Vigo.

Článek

Pohárová statistika je výmluvná. Více než devadesát procent vítězství 3:0 v prvním utkání týmy v minulosti proměnily v postup. Výjimky existují, ale zpravidla se obrat nedaří proti soupeřům zvučného jména. A o síle Viga se slávisté přesvědčili hodně drsně. Dostali výprask. Sami se nezmohli na nic a šance při čtvrtém slávistickém pokusu o postup do Ligy mistrů už v první části souboje notně začaly brát za své.

Kdy vedení 3:0 nestačilo (posledních 10 let)
2003/2004 (I. předkolo LM) D. Tbilisi-SK Tirana 3:0 a 0:3 (2:4 na pen.)
2001/2002 (předkolo P-UEFA) Narva-Elfsborg 3:0 a 0:5
1997/1998 (II. předkolo LM) Steaua-Paris SG 3:0 kont. a 0:5
1995/1996 (II. kolo PVP) Halmstad-Parma 3:0 a 0:4
1993/1994 (I. kolo LM) Linfield Belfast-FC Kodaň 3:0 a 0:4 po prodl.

Smršť tentokrát nečeká

"První zápas se nám nepovedl, ale dokud existuje byť jen sebemenší naděje, je naší povinností se o ni porvat a oživovat ji," říká kouč slávistů Miroslav Beránek. Snaží se, aby to nevypadalo jen jako fráze vynucená hrozivou situací umocněnou trýznivými výpadky v nejvyšší domácí soutěži.

Co si počít? Otevřít hru a hrát vabank? "To by asi po celý zápas s takovým soupeřem nešlo. Předpoklad úspěchu je udržet čisté konto," přemítá Beránek. Nepočítá, že by jeho tým narazil na tak zběsilou útočnou smršť, která se Slavií notně zamávala. "Čekám spíše hru, kterou doma předváděli od stavu 3:0. To znamená, že se budou snažit kontrolovat míč, držet ho kombinací, v níž jsou dokonalí. Pozor si budeme muset dát na jejich nebezpečné protiútoky," varuje Beránek.

Odvetu asi nepodcení

Jeho hráči si ještě před závěrečným krátkým soustředěním v Průhonicích u videa mohli v klidu prohlédnout soupeřovy akce, jejichž rychlost je ve Španělsku zaskakovala. "Jestli chceme uspět, musíme být aktivnější a eliminovat jejich kombinace a individuální schopnosti, podhrotoví hráči soupeře jsou schopni přejít tři hráče v tahu," pokračuje Beránek, jehož tým v týdnu čeká další zápřah, derby se Spartou, která do LM na rozdíl od svého věčného rivala doklopýtala.

Nemůže počítat se zraněnými Müllerem, Lukešem a také neodmyslitelným členem základní sestavy Gedeonem. Na postu štítového záložníka se místo něj dnes ukáže Zachariáš či Bejbl. Pro sebe si kouč nechával, kdo z gólmanské dvojice Černý-Kozáčik půjde do brány.

Vigo kdysi osudově podcenilo odvetu s Libercem v Poháru UEFA. Rus Mostovoj, ruská hvězda týmu od Atlantiku, tehdy dokonce zůstal doma a znamenalo to konec účinkování v evropských bitvách. Teď hned po příletu na letiště sliboval, že Slavii porazí i na jejím hřišti. A trenér Miguel Angel Lotina se vyslovil, že nehodlá nikoho šetřit, byť o víkendu startuje španělská nejvyšší soutěž. "Hrát budou ti nejlepší, protože středeční zápas je pro nás moc důležitý. V lize se nepovedený výsledek dá napravit, zde ne," má jasno před utkáním, na které bylo do pondělního večera prodáno jen 3000 vstupenek.

Pravděpodobné sestavy
Slavia: Kozáčik - L. Došek, Petrouš, M. Zachariáš, Hrdlička - Piták, Dostálek, Bejbl, Skácel - Kuka, Adauto (Fořt).
Vigo: Cavallero - Velasco, Cáceres, Contreras, Sylvinho - José Ignacio, Giovanella - Edú, Mostovoj, Jesuli - Miloševič.
Zápas, který začíná ve 20:45, bude řídit Belgičan de Bleecker. Vysílá ČT 2.

Reklama

Související témata: