Hlavní obsah

LM: Bayern vyhrál v Lyonu, Manchester zachraňoval remízu s Aalborgem

PRAHA

Fotbalisté Bayernu Mnichov vybojovali prvenství ve skupině F Ligy mistrů, když díky třem gólům z prvního poločasu zvítězili na hřišti Lyonu 3:2. Dvěma góly k tomu přispěl kanonýr Miroslav Klose, jednou se ve své vlasti trefil Franck Ribéry. O první místo ve skupině G přišel Arsenal, který prohrál na hřišti FC Porto. Bezbranková remíza s Borisovem stačila Juventusu k prvnímu místu ve skupině H.

Článek

Bayern v Lyonu pozorně bránil a podnikal velmi nebezpečné protiútoky. Vedoucí gól mu však domácí darovali sami, když nedokázali odkopnout míč do bezpečí. Po několika odrazech ve vápně se balón dostal k volnému Klosemu, který neměl problém otevřít skóre.

Jako rozhodující moment zápasu se ukázala pasáž mezi 35. a 37. minutou, kterou režíroval dvojnásobný nejlepší hráč Francie Ribéry. Nejprve si naběhl za obranu na pas Toniho a obstřelil vybíhajícího brankáře. Vzápětí na levé straně poslal přetažený centr, na který na zadní tyči čekal Klose a z voleje trefil míč tak šťastně, že skončil přesně v šibenici. Pátou brankou v letošním ročníku Ligy mistrů se dotáhl v čele tabulky střelců na dvojici Lionel Messi, Steven Gerrard.

Po změně stran Lyon zabral a udělal ze zápasu drama. Nejprve dorážkou snížil kapitán Sidney Govou a v 68. minutě upravil na rozdíl jediné branky kanonýr Karim Benzema. Prošel obranou, udělal kličku i brankáři a mířil do prázdné branky. Stejně jako Klose se tak dotáhl na čelo tabulky střelců. V závěru Bayern již jen odkopával míče, Lyon však z tlaku vyrovnání nevytěžil.

Ramos dovedl Real k výhře 

Arsenal v sestavě s několika náhradníky prohrál v Portu, které v předchozích třech měřeních sil s londýnským celkem neskórovalo, ale dnes uspělo hned dvakrát. Nejprve se v závěru první půle prosadil hlavou po rohovém kopu obránce Bruno Alves a krátce po změně stran potvrdil vedení Lisandro Lopéz.

Povedenou premiéru na lavičce Realu Madrid absolvoval trenér Juande Ramos, který v úterý nahradil odvolaného Bernda Schustera. Jeho svěřenci si lehce poradili se Zenitem Petrohrad a vyhráli 3:0. Nic na tom nezměnil ani český reprezentant Radek Šírl, který na levém kraji obrany Zenitu odehrál celé utkání.

Pod výhru Realu se podepsal i brankář Zenitu Vjačeslav Malafejev, jenž ve 25. minutě neudržel centr Van der Vaarta a daroval branku Raúlovi. Ten po změně stran ještě zvýšil na 3:0 a zaznamenal 64. branku v Lize mistrů a 66. v evropských pohárech. O jeden gól tak překonal dosavadního nejlepšího střelce pohárové Evropy Fillipa Inzaghiho.

Real si ziskem tří bodů zajistil výhru ve skupině, neboť Juventus se Zdeňkem Grygerou a Pavlem Nedvědem doma nečekaně uhrál s běloruským Borisovem jen bezbrankovou remízu. Domácí měli k brance nejblíže v 52. minutě, kdy Giovinco neproměnil pokutový kop nařízený za ruku. Nedvěd odehrál zápas s kapitánskou páskou.

Manchester jen remizoval s Aalborgem 

Překvapení se zrodilo na hřišti Manchesteru United, kde si domácí rozdělili body s dánským Aalborgem za remízu 2:2. Hosté dokonce po poločase vedli, ale krátce po změně stran vyrovnal Wayne Rooney. Manchester tak v 19. zápase po sobě neprohrál, čímž vyrovnal rekord Ligy mistrů.

Fotbalisté Fiorentiny si výhrou 1:0 na hřišti Steauy Bukurešť vybojovali alespoň třetí místo ve skupině F a účast v jarní části Poháru UEFA. Jediný gól utkání dal kanonýr Alberto Gilardino. Do Poháru UEFA po výhře nad Fenerbahce postupuje ze skupiny G i Dynamo Kyjev.

Skupina E:
Manchester United - Aalborg 2:2 (1:2)
Branky: 3. Tévez, 52. Rooney - 31. Jakobsen, 45.+2 Curth. Rozhodčí: Duhamel (Fr.). Diváci: 74.382.
Celtic Glasgow - Villarreal 2:0 (2:0)
Branky: 14. Maloney, 45.+2 McGeady. Rozhodčí: Circhetta (Švýc.). ČK: 35. Franco (Villarreal). Diváci: 58.104.
Skupina F:
Steaua Bukurešť - AC Fiorentina 0:1 (0:0)
Branka: 66. Gilardino. Rozhodčí: Medina Cantalejo (Šp.). ČK: 72. Golaňski (Steaua). Diváci: 15.000.
Olympique Lyon - Bayern Mnichov 2:3 (0:3)
Branky: 52. Govou, 68. Benzema - 11. a 37. Klose, 35. Ribéry. Rozhodčí: Webb (Angl.). Diváci: 38.349.
Skupina G:
FC Porto - Arsenal 2:0 (1:0)
Branky: 39. Bruno Alves, 54. Lopéz. Rozhodčí: Vassaras (Řec.). Diváci: 38.000.
Dynamo Kyjev - Fenerbahce Istanbul 1:0 (1:0)
Branka: 20. Eremenko. Rozhodčí: Meyer (Něm.). ČK: 90.+4 Maldonando (Fenerbahce). Diváci: 16.000.
Skupina H:
Juventus Turín - Borisov 0:0
Rozhodčí: Kapitanis (Kypr). Diváci: 20.000.
Real Madrid - Zenit Petrohrad 3:0 (1:0)
Branky: 25. a 57. Raúl, 50. Robben. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). Diváci: 55.000.

Reklama