Hlavní obsah

Byl to těžký porod, připustil Kotrba

PRAHA

Sparta je po roční přestávce ve fotbalové Lize mistrů. V tuto chvíli není vůbec podstatné, jestli Vardar smetla nebo se s ním trápila. Je mezi elitou a její klubová pokladna se může otevřít pro přibližně sto dvacet miliónů korun, které má jisté.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

Hráči mohou spekulovat, koho by si přáli z dnešního osudí do základní skupiny, a fanoušci se mohou těšit opět na výkvět evropského fotbalu. Na Letné by však ze všech mělo spadnout těžké břemeno obav. Cíl byl splněn!

:. ANKETA
Jak si podle vás povedou fotbalisté pražské Sparty v Lize mistrů? Hlasujte na konci článku.

Excelentní Poborský, nenahraditelný Němec

"Pro nás byl 26. srpen dnem D. Byl to těžký porod, nepodali jsme nejlepší výkon, ale narodila se nám Liga mistrů. Splnili jsme nejdůležitější podzimní úkol," oddechl si necelý den po utkání trenér Sparty Jiří Kotrba.

"Věděl jsem, že to bude těžký zápas, a připravil jsem se na něj i psychicky. Ani když jsme dvakrát prohrávali, jsem si nepřipouštěl možnost vyřazení. Z tohoto mužstva vyzařuje klid a především starší hráči na sebe vzali odpovědnost. Nad čím se musíme zamyslet, jsou tři inkasované branky ze standardních situací," dodal.

Karel Poborský podal v obou utkáních fantastický výkon. Jeho tři branky a jedna asistence v podstatě posunuly Spartu do hlavní soutěže nejprestižnější klubové soutěže. Skvělou práci odvedl také Jiří Němec. Právě jeho příchod a skutečnost, že ulehčil Poborskému od odpovědnosti burcovat tým, umožnily kapitánovi mužstva opět se soustředit jen na jeho hru. A to je k nezaplacení.

"Poborský je vidět, protože i zakončuje. Němec tolik ne, ale odvádí skvělou práci," pochválil svoje momentálně největší opory Kotrba. Ti dva umějí udělat zápas a strhnout i ostatní. "Teď by ta tíha měla z hráčů spadnout a měli bychom být ještě lepší," dodal kouč. Tito dva jsou momentálně pro mužstvo nenahraditelní.

O použití peněz rozhodne vedení

Sparta vydělala velké peníze, navíc je možné, že prodá i Sionka, kterého v úterý sledoval asistent trenéra Marseille Amoros. Možná si ho nechá. V každém případě má opět kam sáhnout. "Samozřejmě si umím představit příchod dalších kvalitních hráčů, ale o použití vydělaných peněz rozhodne vedení klubu," řekl Kotrba.

Nejčastěji se mluví o teplickém Horváthovi (měl by za něho kromě peněz odejít Michalík, výměna je údajně na spadnutí), ale také o libereckém Kolouškovi a zlínském Vidličkovi. Všechny tyto transakce by podle informací Práva provázel i odchod hráčů. Do konce srpna a tím i přestupního termínu však zbývá jen pár dnů.

"Hodil by se nám tvořivý typ záložníka s dobrou kolmou přihrávkou, což by zvýšilo údernost Gluščeviče. Umí to Zelenka, který je momentálně nemocný. Horváth je tvořivý typ, ale Teplice hrají Pohár UEFA. Koloušek by v Lize mistrů nastoupit nemohl, protože odehrál semifinále Intertoto cupu. Na pravé obraně se tentokrát nedařilo Petrášovi, není to jeho typické místo. O zlínském Vidličkovi víme, ale všechno si teprve musíme v klidu probrat, pár dní ještě zbývá," uvedl Kotrba ke spekulacím o posilách.

Nač stahovat kalhoty, když brod je daleko

Kotrba zatím nehodlá šetřit opory. "Jsou to profesionálové a musejí se umět srovnat s náročným programem," uvedl kouč, který prý o možných soupeřích zatím nepřemýšlel. "Ale docela bych si přál na Letné vidět exsparťany, jako jsou Nedvěd z Juventusu, Rosický a Koller z Dortmundu či Grygera z Ajaxu," přiznal.

Sparťané nemají ani čas si postup vychutnat, protože je čeká v sobotu derby se Slavií. Rozhodně si nedělají hlavu z útoků zapšklých škarohlídů na předváděnou hru. Mnozí kritici totiž mají krátkou paměť. Za Hřebíka mužstvo postoupilo díky předchozím úspěchům přímo do základní skupiny. Před samotným vstupem do Ligy mistrů hrálo ještě hůř než teď a Hřebík byl na vyhazov. Podržel ho prezident Košťál a mužstvo výhrou s odřenými zády v Opavě. Pak se Sparta chytla v Mnichově a předvedla spanilou podzimní jízdu.

Nač už teď stahovat kalhoty a odepisovat ji, když brod, rozuměj zápasy ve skupině Ligy mistrů, je ještě daleko...

Reklama

Související témata: