Hlavní obsah

Koller s Rosickým přišli o milióny, teď chtějí Pohár UEFA

DORTMUND

Vyřazení na penalty bolí dvojnásob. Přesně takovou konečnou zažila v Lize mistrů ve středu večer Borussie Dortmund, jejíž barvy hájí i dvojice českých fotbalistů Jan Koller a Tomáš Rosický. Vestfálské 'vosy' si tak musí nechat zajít chuť na milióny, které se v elitní soutěži rozdělují.

Foto: ČTK

Tomáš Rosický (ve žlutém dresu) 'svůj' Dortmund do Ligy mistrů nedovedl.

Článek
Fotogalerie

Dortmund přitom začal nejlépe, jak mohl a po necelých třech minutách vedl. Chorvatský gólman Brugg Butina váhal s odkopem, sprintující Amoroso mu stihl do rány vložit nohu a postupový gól Borussie byl na světě. Brazilský útočník ale štěstí soupeři vrátil, když si přímý kop Peruánce Mendozy neobratně srazil do branky. Prodloužení si vynutil až další "kanárek" Ewerthon čtyři minuty před koncem.

Pak už se hrálo jen na branku Belgičanů, kteří přežili Rozehnalovo vyloučení i de Cockovu ruku, kterou Angličan Riley přehlédl. V rozstřelu svou obrovskou chybu napravil Butina, který zastavil Amorosův i Bergdölmův pokus. Dortmund čeká krácení platů a ekonomický útlum. Loni si díky prodeji televizních práv vydělal v soutěži víc než vítězný AC Milán, letos si bude muset utáhnout opasek...

Brazilec v dresu Borussie Dortmund Marcio Amoroso přeskakuje českého hráče FC Bruggy Davida Rozehnala. (Foto ČTK)

Akcie za stovku

První signály na sebe nenechaly dlouho čekat. Akcie vestfálského klubu se po pár hodinách čtvrtečního obchodování na burze propadly o šestnáct procent. "Pro Dortmund je to tragédie," poznamenal německý burzovní analytik Paul Sibianu.

"Pohár UEFA je pro losery. Kromě Liverpoolu tam není žádný atraktivní soupeř," mínil a dodal, že příjmy z prodeje vstupenek a televizních práv budou podstatně nižší než z Champions League. Během tří let, co Borussia obchoduje na burze, se její akcie propadly o sedmdesát procent. Nyní je jedna akcie k mání za necelých sto českých korun.

Sammer krizi sám neodvrátí

Trenér Matthias Sammer na sebe okamžitě po zápase vzal zodpovědnost za neúspěch. "Utrpěli jsme velkou ztrátu a já budu první, kdo se v případě potřeby části svého platu vzdá. Ovšem zase neberu takové peníze, abych sám krizi odvrátil," usmál se Sammer a klubu dal jasný cíl: vyhrát Pohár UEFA.

Český záložník Tomáš Rosický, který byl podle agentur nejlepším hráčem Borussie, připomněl, že nedávno podobný šok klubu prospěl. "Před dvěma lety jsme rovněž neuspěli, a pak jsme dokráčeli k titulu a do finále Poháru UEFA," vybavil si.

Belgický tisk byl v euforii. Vedle Brugg se mezi elitu dostal i Anderlecht a belgický fotbal má znovu dvě želízka v ohni. "Zázrak v Dortmundu!" napsal list De Morgen. Podle něj měl zápas "všechny ingredience neuvěřitelného fotbalového thrilleru". Deník De Nieuwe Gazet si liboval: "Dva kluby v Lize mistrů druhý rok za sebou. Jaký luxus!"

Reklama