Hlavní obsah

Slavii prý milióny chybět nebudou, někteří hráči ale odejdou

PRAHA

Bitvu, která stála za to, měli za sebou slávisté, přesto slzeli. Vytoužená Liga mistrů jim přes výhru 2:0 nad Vigem v odvetě posledního předkola zase utekla. Tentokrát už počtvrté. Notně si na to ale sami zadělali už v prvním utkání ve Španělsku, kde dostali třígólový výprask. O milionech z prestižní soutěže si zase jen mohou nechat zdát...

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zápas skončil, sen o Lize mistrů se rozplynul.

Článek

"Smutnější kabinu jsem ještě neviděl," přiznal po středečním večerním utkání Miroslav Beránek, kouč červenobílých, jimž Liga mistrů unikla už počtvrté. Nakonec jen těsně. Gól chyběl k prodloužení.

Kozáčik byl podle kouče nejlepší

I tak si po ligové mizérii s Plzní či Jabloncem usmířili fanoušky. Dlouhotrvajícím potleskem vyprovázeli smutné hráče. Málokdo přitom na Strahově čekal tak příznivý vývoj. S jihoamerickými ekvilibristy či ruským matadorem Mostovým se tým s řadou mladíků rval tentokrát, co mu síly stačily.

Dvě branky za půlhodiny znamenaly senzační vykřesání naděje a byly výsledkem dlouho nevídané aktivity mužstva, které ale také výrazně podržel brankář Matúš Kozáčik.

"Byl nejlepší z mužstva," pravil na adresu ještě nedávného náhradníka Beránek. Během první čtvrthodiny dvacetiletý pohárový novic chytil dvě gólové rány. Bleskově si uvykl na post opory. Brazilec Edú jen nevěřícně kroutil hlavou nad jeho zákroky.

Naopak hned z první slávistické trefy mezi tyče se zrodil gól. "Zápas se pro nás vyvíjel fantasticky, za stavu 2:0 se lekne každý soupeř," říkal kapitán Pavel Kuka. Ve druhé půli se dlouho nedařilo protivníka stisknout, naopak červenobílí si museli dávat velký pozor. Nejen jemu se ale po závěrečném marném tlaku Slavie v závěru draly slzy do očí. Cítil, že v pětatřiceti se mu možná rozplynula poslední naděje na start v Lize mistrů. "Na závěr kariéry to mohlo být nádherné," povzdechl.

Pozorovatelé z Turecka, Ajaxu a Marseille

Jak těžkou ranou pro klub je neúčast v milionářské soutěži? "Při sestavování rozpočtu jsme s penězi z Ligy mistrů nekalkulovali, byl by to spíše takový bonbónek," podotkl manažer Slavie Josef Jinoch.

Nevyloučil ale možnost odchodů některých hráčů. I odvetu sledovali někteří potenciální zájemci. "Z Turecka, Ajaxu a Marseille," sdělil s tím, že odchod jednoho hráče mohl být realitou i bez ohledu na to, zda by tým postoupil do Ligy mistrů a zda by bylo vhodné jej udržet pohromadě.

Zprvu se mluvilo zejména o zájmu Marseille o Skácela, který by do Francie mohl zamířit za nedávným spoluhráčem Vachouškem. "Teď je náznak zájmu o bratry Doškovi, ale žádná konkrétní nabídka na stole neleží," tvrdil Jinoch s tím, že se situace ještě do konce srpnového přestupního termínu může změnit. Zjevně i sobotní derby bude hodně sledované.

Slavia každopádně rozšíří českou enklávu v Poháru UEFA. Na rozdíl od Teplic a Žižkova však bude nasazena a může tak čekat méně atraktivního soupeře. "Ale i tohle je pro nás zajímavá soutěž, uděláme vše pro postup do dalších kol," dodal Jinoch.

Reklama

Související témata: