Hlavní obsah

Drogba potěšil Čecha a rozesmutnil končícího Nedvěda

PRAHA

Osmifinále fotbalové Ligy mistrů nachystalo velký český duel. Petr Čech ve svém 200. startu za Chelsea, kterou poprvé doma vedl kouč Guus Hiddink. Proti nim Pavel Nedvěd při svém posledním útoku na vysněnou trofej. „Není co tajit, tohle je moje poslední sezóna,“ řekla hvězda Juventusu v Londýně České televizi. Výhra 1:0 potěšila Čecha, také Nedvěd má ještě pro odvetu naději.

Článek

Portugalskem táhli na EURO 2004 bok po boku pro bronz. O dva roky později společně prožívali velké zklamání, když národní tým na mistrovství světa v Německu skončil již ve skupině. Ve středu večer se na Stamford Bridge poprvé postavili proti sobě jako soupeři. Petr Čech, brankář domácí Chelsea, a Pavel Nedvěd, záložník Juventusu. Třetí český fotbalista Zdeněk Grygera zůstal jen lavičce turínského týmu.

„Se Zdeňkem jsem působil ve Spartě, předtím jsem proti němu chytal za Blšany. Na Pavla jako soupeře jsem ovšem ještě nenarazil. Sám jsem zvědavý, jaké to proti němu bude,“ těšil se Čech před tím, než si zapnul nezbytnou „tankistickou“ přilbu a stoupl si do branky ke svému jubilejnímu 200. zápasu za Chelsea.

Nedvěd dřel, Drogba skóroval

Blues hned od začátku potvrzovali, že pod novým koučem Hiddinkem jsou mnohem sebevědomějším týmem než za jeho předchůdce Scolariho. Kalou již ve 12. minutě uvolnil Drogbu a ten prostřelil Buffona. Juventusu tak nastal problém. V základní skupině Ligy mistrů inkasoval jen tři branky, spolu s Manchesterem United nejméně ze všech účastníků. Sám však vstřelil jen sedm gólů, nejméně z týmů, které postoupily do osmifinále.

Vylepšit tuto bilanci se jako první pokusil Del Piero, ale Čech jeho střelu vyrazil na roh. Ke konci poločasu na něj vystřelil i Nedvěd, gólman však s jeho střelou větší problémy neměl. Stejně tak stáhl ze vzduchu i rohový kop bývalého kapitána reprezentace. Nedvěd za první poločas naběhal 6 kilometrů a 300 metrů, nejvíc ze všech hráčů na hřišti.

Po přestávce vystřelil Nedvěd na Čecha zase. Poté si ho podal Ballack, který českého záložníka za přílišnou aktivitu ztrestal ostrým faulem a vysloužil si žlutou kartu. "Stará dáma" hrála po přestávce mnohem vyrovnanější partii než před ní, k vyrovnání to však nevedlo. Nedvědův sen přesto ještě může žít.

"Věřím, že ta závěrečná část kariéry je ještě přede mnou. Těším se na každý zápas a doufám, že jich bude co nejvíce. V Lize mistrů bychom chtěli dojít co nejdál a v lize si udržet, nebo vylepšit současné postavení," uvedl Grande Paolo, který v nastavení naposledy vypálil a tečovaná střela jen těsně minula Čechovu branku...

Bayern Mnichov jednou nohou ve čtvrtfinále

Šlágrem zbývajících středečních zápasů osmifinále Ligy mistrů byl duel Realu Madrid s Liverpoolem. Na branku se čekalo až do 82. minuty a vstřelil ji liverpoolský Benajun. Smírně dopadl zápas Villarrealu s Panathinaikosem Atény. Králem večera se stal Bayern Mnichov, který předvedl velkou kanonádu na půdě Sportingu Lisabon. Po dvou gólech Riberyho, Toniho a jednom Kloseho je už bavorský tým prakticky ve čtvrtfinále.

Liga mistrů - první zápasy osmifinále
Chelsea - Juventus Turín 1:0 (1:0)
Branka: 12. Drogba. Rozhodčí: Benquerenca (Port.).
Real Madrid - Liverpool 0:1 (0:0)
Branka: 82. Benajun. Rozhodčí: Rosetti (It.).
Sporting Lisabon - Bayern Mnichov 0:5 (0:1)
Branky: 42. a 63. (druhá z pen.) Ribery, 57. Klose, 84. a 90.+1 Toni. Rozhodčí: Layec (Fr.).
Villarreal - Panathinaikos Atény 1:1 (0:0)
Branky: 67. z pen. Rossi - 59. Karagunis. Rozhodčí: Plautz (Rak.).

Reklama

Související témata: