Hlavní obsah

Anglické týmy se postaraly o černý týden italského fotbalu

PRAHA

Italský klubový fotbal nebude na tento týden vzpomínat v dobrém. V prestižní Lize mistrů skončili všichni tři zástupci vyslaní z Apeninského poloostrova. Stopku jim vystavily anglické celky v čele s Manchesterem United, který úřadujícího italského šampióna Inter Milán na Old Trafford pokořil 2:0. „Mezi Anglií a Itálií je nyní obrovský rozdíl,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz Pavel Srníček.

Článek

Nejblíže měl k postupu AS Řím, ačkoli po úvodním duelu musel dohánět jednobrankovou ztrátu. Tu však svěřenci Luciana Spallettiho dokázali v odvetě smazat již po devíti minutách hry, kdy se přesně trefil obránce Juan. Další gól však již diváci na Olympijském stadiónu v Římě neviděli a po prodloužení přišly na řadu pokutové kopy. V nich měli pevnější nervy a více štěstí Kanonýři, kteří proměnili sedm penalt, kdežto jejich soupeř pouze šest.

„Momentálně je anglická Premier League suverénně nejlepší fotbalovou ligou na světě. Stahují tam nejlepší hráče, o čemž svědčí i počet cizinců. Řekl bych, že Premier League je z 80 procent složená z cizinců. Dalším důležitým faktorem jsou i podmínky, které mají kluby pro přípravu,“ nechal se slyšet Pavel Srníček, bývalý gólman italské Brescie či anglických týmů Newcastlu a West Hamu.

Dál jde i Manchester United

Žádné pochyby o postupujícím nepřipustil po bezbrankové remíze ze San Sira anglický Manchester United. Na Old Trafford přivítali svěřenci Alexe Fergusona milánský Inter, který vedl bývalý kouč londýnské Chelsea Jose Mourinho. Úvodní branka padla již po čtyřech minutách hry, kdy se hlavou trefil Vidič. Na dvougólový rozdíl zvýšil opět po čtyřech minutách, tentokráte druhé půle Cristiano Ronaldo a definitivně zlomil odpor italského celku. „Inter si sice vytvořil šance, ale nedokázal je proměnit. To odlišuje dobrá mužstva od těch špičkových. Gólové příležitosti si dokáže vytvořit každý tým...,“ doplnil Srníček.

Podle něho je největší rozdíl v současné době v ekonomické síle klubů. „Kdyby v Anglii neměli peníze, tak by tam ti hráči nehráli,“ nechal se slyšet bývalý reprezentační gólman. Za pravdu mu dávají soupisky předních anglických celků. Co tým, to výběr hvězd. Cristiano Ronaldo, Petr Čech, Frank Lampard, Cesc Fabregas, Steven Gerrard, to je jen několik málo jmen z velkého zástupu vynikajících fotbalistů působících na ostrovech.

Nedvědovi vystavil stopku Čech

Právě český reprezentační gólman Petr Čech se podílel na vyřazení i třetího italského celku z Champions League. Již v úterý se rozplynul sen bývalého kapitána české reprezentace Pavla Nedvěda o zisku prestižní trofeje. Jeho Juventus totiž pouze remizoval s londýnskou Chelsea 2:2, a protože prohrál úvodní duel na Stamford Bridge 0:1, radovali se z postupu svěřenci Guuse Hiddinka.

„Italské týmy na ty anglické v dnešní době jednoduše nemají. Zatímco v Anglii by Ligu mistrů mohly plnohodnotně hrát další dva nebo tři celky, v Itálii kromě Interu, AC, Juventusu a AS Řím není další klub, který by v prestižní soutěži mohl konkurovat nejlepším týmům,“ všiml si Srníček.

Itálii hodně ublížil korupční skandál

Podle současného kouče mladých brankářů ostravského Baníku italskému fotbalu hodně ublížil korupční skandál, který se nejvíce dotkl Juventusu Turín a také milánského AC. „Italský fotbal tím ztratil hodně na prestiži, zároveň hodně ubyly finanční prostředky a dolů šla zákonitě i kvalita. Dřív byla Itálie penězmi ať už čistými, nebo špinavými přecpaná, dnes je tomu naopak,“ myslí si Srníček.

Ještě před deseti lety byl italský fotbal obrovským fenoménem. „Podobně na tom bylo i Španělsko, teď tuto roli plní Anglie. Pořád se to střídá,“ poznamenal a dodal, že o kvalitě Premier League svědčí i zájem zahraničních investorů. „Do jiných zemí se boháči, co skupují fotbalové kluby, necpou. Důvod je ten, že Anglie je prostě nejlepší,“ poznamenal na adresu Romana Abramoviče, majitele Chelsea či finanční společnosti z Abú Dhabi, která vlastní Manchester City.

Udinese je posledním zástupcem Itálie v pohárech

Pověst italskému fotbalu v letošní sezóně může zachránit už pouze Udinese, jež je posledním zástupcem země mistrů světa v evropských pohárech. Proti ruskému Zenitu Petrohrad to ale Udinese nebude mít vůbec jednoduché.

Na druhé straně dominanci anglických týmů potvrdil ve středu i Liverpool, jenž na Anfield Road smetl úřadujícího španělského mistra Real Madrid vysoko 4:0 a bez problémů postoupil do čvrtfinále. V Poháru UEFA navíc ještě bojuje Robinhův Manchester City.

Reklama

Související témata: