Hlavní obsah

Čech po přestřelce: Když je člověk na vrcholu, každý čeká na jeho chybu

Podruhé za pět let prožitých v bráně londýnské Chelsea odcházel Petr Čech se čtyřgólovým přídělem. Po divoké přestřelce ve čtvrtfinále Ligy mistrů remizoval jeho tým s Liverpoolem 4:4, ale navzdory čtyřem inkasovaným gólům do semifinále postoupil. „Byl to fantastický zápas pro celý fotbalový svět, ale v naší kabině zavládly smíšené pocity,“ přiznával Petr Čech v telemostu z Londýna.

Článek

Rozpaky v kabině Chelsea asi byly po zápase logické...

Věděli jsme, že jsme skvělý zápas neodehráli dobře. Měli jsme ovšem obrovskou morální sílu se zvednout, takže radost z postupu byla obrovská.

Jak se vám vůbec usínalo po tak bláznivém zápase? Dokáže člověk po divokém průběhu, jaký konfrontace s Liverpoolem měla, zamhouřit oči?

Byl jsem překvapivě unavený, takže jsem usnul kolem druhé. A poměrně rychle, protože zápas byl hodně psychicky vyčerpávající. Brzy jsme totiž prohrávali 0:2 a byli blízko vyřazení, pak jsme průběh odvety otočili, ale sedm minut před koncem jsme prohrávali znovu a měli nůž na krku.

Všechno se začalo odvíjet od prvního inkasovaného gólu, při němž jste udělal chybu, což asi nepopřete...

Udělal a protože ovlivnila zápas, musel jsem se o to víc soustředit.

Čím ji vysvětlíte?

Zbytečně moc jsem se připravoval, co se stane po centru. Hlídal jsem si hráče nabíhající do vápna, po střele si nakročil a už se nestačil vrátit zpátky.

Neměl jste také špatně postavenou zeď bránících spoluhráčů?

Maloudu sice poslal sudí ve zdi na jiné místo, než původně stál, což ale není omluva.

V posledních dvou zápasech jste dostal sedm gólů. Užírá vás to hodně?

V patnácti zápasech jsem chytal dobře a bez chyby, drželi jsme kontakt se soupeři, jenže pak přišel duel s Boltonem, kdy jsme z ničeho dostali tři góly. A za tři dny nový zápas a nová chyba, která měla dopad na zbytek zápasu. Někdy se prostě nepodaří odchytat utkání na sto procent, podstatné ale je mít svědomí čisté.

Kdy vám bylo hůře? Za stavu 0:2 nebo sedm minut před koncem, kdy šel Liverpool znovu do vedení a měl postup na dosah?

Za stavu 0:2 zbývala ještě spousta času, i když soupeři narostla křídla a bylo těžké se zvednout. My to ale svedli. Stejně jako jsme to dokázali sedm minut před koncem, kdy jsme byli na dně znovu. Demonstrovali jsme ale zase sílu a morálku, což bylo nejpozitivnější. Týmový duch mužstva je prostě obrovský.

Trenér Hiddink se přesto nechal po utkání slyšet, že na vás vidí, že nejste v ideálním rozpoložení...

On řekl, že jsem v tomto utkání nebyl v ideálním rozpoložení, v čemž měl pravdu. Nemíním se vymlouvat, pro mě je důležitější odehrát dobře další zápasy. Prostě já v minulosti podržel tým mnohokrát, teď tým podržel mě. Sám vím, co jsem udělal špatně a jak se mám připravit na další střetnutí.

Nemáte trochu problém se zrakem? Třeba v dioptriích, které jste si nechal zvýšit?

Je jednoduché hodit všechno na jeden zápas, měli byste si vzít dvacet předchozích.

Vy jste se ovšem dostal nejen pod palbu kritiky novinářů, ale i fanoušků...

Já si toho nevšiml, to jsem překvapený.

Proč myslíte, že se vaše chyby teď tolik rozebírají? Proč vám je každý tolik předhazuje? Proč po vás kritici tolik jdou?

Dokazuje to, že pořád figuruji ve skupině elitních brankářů. Když udělá chybu dobrý brankář, neřeší se to. Když ji udělám já, rozebírá se to sáhodlouze. Zvykl jsem si na to a naučil s tím žít. Když se člověk dostane na vrchol, každý prostě čeká, až z něho bude padat dolů.

Říkal jste, že teď bude moc a moc důležité na zápasy s Boltonem a hlavně Liverpoolem zapomenout. Jaký máte recept?

Prostě vyhnat špatný den z hlavy a začít nanovo.

V semifinále na vás čeká Barcelona, která doslova zametla s mnichovským Bayernem. Jak vidíte šance Chelsea na postup do finále?

Šanci máme, i když Barcelona je momentálně považována za nejlepší tým na světě. Jenže my museli na dosavadní pouti Ligou mistrů vyřadit italský Juventus Turín, poradit si s Liverpoolem, takže máme dva velké testy za sebou. A navíc - proti Chelsea hraje každý tým moc nerad, což by nám mělo také nahrávat.

Už v sobotu vás čeká ve Wembley semifinále Anglického poháru proti Arsenalu. Myslíte, že po přestřelce s Liverpoolem v bráně Chelsea zůstanete?

Bylo by krátkozraké, abych se obával o své místo po zápasech, jež jsem odehrál dobře. Takhle nepřemýšlím!

Reklama

Související témata: