Hlavní obsah

Britské noviny litují Chelsea a kritizují její ostudnou reakci

Britské listy ve čtvrtek litují londýnskou Chelsea, které se ve středečním utkání s Barcelonou rozplynul sen o vítězství v Lize mistrů. Zároveň kritizují protesty jejích fotbalistů pobouřených výkonem norského rozhodčího Toma Henninga Övreba, který byl podle deníků sice velmi špatný, ale to prý neospravedlňuje "ostudné" počínání Didiera Drogby a Michaela Ballacka.

Článek

Český gólman Petr Čech získal v hodnocení jednotlivých listů nadprůměrné hodnocení, stejně jako většina hráčů Chelsea.

"Srdce Chelsea zlomil pozdní gól Andrése Iniesty," napsal The Guardian. Daily Mirror píše v titulcích o "Prokletí modrých" a o "Noční můře Chelsea" a ptá se: "Bylo to dohodnuté?". Titulkem "Podvedeni" uvedl své zpravodajství Daily Mail. Daily Express použil titulek "Nespravedlnost".

"Evropské sny Chelsea skončily tím nejkrutějším způsobem v posledních okamžicích tohoto dramatického příběhu, když Iniesta poslal Barcelonu do Říma spektakulárním gólem v třetí minutě nastavení," napsaly The Times o šesté účasti Chelsea v semifinále Ligy mistrů, kterou opět nevyhraje.

Peníze Abramovičovi úspěch nezajistí

"Ať utratí kolik chtějí, ať se snaží sebevíc, tak se jim to nedaří," napsal The Sun. "Loni jim zlomil srdce penaltový rozstřel proti Manchesteru United v Moskvě. Tentokrát norský sudí, který neuznal nejméně čtyři penalty, a dramatické vyrovnání Iniesty."

The Independent napsal, že majitel Chelsea Roman Abramovič utratil za šest sezón 679 miliónů liber a pořád nemá žádný evropský pohár. "Zdá se, že vrtkavá fotbalová štěstěna vynalézá nové, ještě krutější způsoby, jak miliardáři odepřít jedinou věc, kterou mu jeho peníze nemohou koupit."

Britské deníky shodně odsuzují chování některých hráčů Chelsea v závěru a po skončení zápasu. The Sun píše, že Drogba kromě vulgárního výlevu do televizních kamer také verbálně napadl rozhodčího i v tunelu do kabin. S dalšími listy se shoduje, že Drogbu a zřejmě ani Ballacka nemine trest.

Milióny televizních diváků sledovaly, jak Drogba křičí vulgarity do kamer, takže stanice Sky musela urychleně vydat omluvu.

Drogba s Ballackem zašli příliš daleko

Také BBC v komentáři uznává, že norský rozhodčí nebyl naprosto schopen kontrolovat zápas tohoto tempa, vášní a významu. "Ale ani to neomlouvá Drogbovo ostudné chování po závěrečném hvizdu".

The Times píší, že na závěr mimořádného večera hráči Chelsea trpce naznačovali konspiraci poté, co mimořádně špatný rozhodčí odmítl šestkrát penaltu. "V některých případech sporně, jindy to byly jasné případy. Ale velkou část sympatií oslabily vzteklé reakce Drogby a Ballacka, kteří zašli příliš daleko," dodal deník.

"Chelsea udělala během dramatického večera skoro všechno správně, ale její hráči to zkazili výbuchem po zápase," uvedl The Guardian. "Nenávistná reakce po porážce si zaslouží trest od UEFA i pohrdání zbytku kontinentu."

"Až vášně opadnou, Chelsea může také přičíst své selhání neochotě využít početní převahu poté, co byl vyloučen v 66. minutě barcelonský Abidal. Chelsea se skoro nevysvětlitelně stáhla," píší The Times.

Vzpomínat se bude na výlevy hráčů Chelsea

Stejně tak The Sun si myslí, že nezkušený Övrebö nikomu nestranil a jako příklad uvádí právě sporné vyloučení Abidala.

Podle Daily Mirror se bude vzpomínat především na to, jak Chelsea přijala porážku - na žalostný výlev Drogby a na to, jak Ballack pronásledoval rozhodčího jako šílenec. "Didier Drogba hrál jako hrdina, ale prohrál jako malá holka," poznamenal deník.

V hodnocení The Times dostal Petr Čech na desetibodové stupnici známku sedm jako většina hráčů Chelsea, několik z nich obdrželo osmičku. "Měl klidnější večer než před týdnem v Barceloně a až do gólu se vypořádal se vším a prokázal odvahu, když vyrazil několik centrů," uvedly The Times.

The Sun dal sedmi hráčům včetně Čecha známku sedm, Terry, Lampard a Essien dostali osmičku. "Se vším se skvěle vypořádal. Byl ztělesněním klidu na rozdíl od posledních několika týdnů," napsal o Čechovi The Sun. The Daily Telegraph udělil Čechovi šestku, když většina týmu měla známku sedm a Malouda osm.

Nejvíce se listy lišily v hodnocení Drogby, který dostal od The Daily Telegraph a The Times pět bodů, zatímco od The Sun osm.

Reklama

Související témata: