Hlavní obsah

Ronaldo vs. Messi, finále Ligy mistrů nabídne souboj fotbalových titánů

PRAHA

Finále Ligy mistrů je za dveřmi a všichni fotbaloví fanoušci už se nemohou dočkat, až se proti sobě ve středu v Říme postaví hvězda Manchesteru United Cristian Ronaldo proti o nic menší megastar Lionelu Messimu. Střet, podle mnohých dvou nejlepších hráčů planety, nabídne srovnání hráčů s nadpřirozenými fotbalovými schopnostmi.

Článek

Na Stadio Olimpico ve středu vyvrcholí fotbalový svátek roku. Mistr Španělska ve finále nejprestižnější klubové soutěže světa vyzve anglického šampióna Manchester United, který doufá v obhajobu prvenství. Jednu z klíčových rolí budou hrát také Ronaldo a Messi, ofenzivní mašiny, které obranný val soupeře těžko zastavuje.

„Není dobré jít na hřiště a mít z protihráče strach, ale Messiho samozřejmě ohromně respektuji,“ nechal se v reakci pro News of the World slyšet Ronaldo. „Je to úžasný hráč s vytříbeným stylem a věřím, že z finálového zápasu bude nadšený stejně tak jako já,“ dodal čtyřiadvacetiletý tvůrce hry Rudých ďáblů.

Proti sobě nejlepší týmy světa

V Manchesteru všichni věří, že Rudí ďáblové mohou jako první tým novodobé Ligy mistrů obhájit cenný triumf. „Tenhle rok se proti sobě ve finále postaví dva nejlepší týmy světa, a já si myslím, že to je přesně, čeho se chtěl fotbalový fanoušek dočkat,“ dodal Ronaldo.

„Oni mají na každém postu excelentního hráče, ale my jsme na tom úplně stejně,“ myslí si slavný Portugalec. „Víme, jak máme hrát, abychom je porazili. A také víme, s jakou úctou ve hře máme nastoupit, abychom dosáhli svých nejlepších možností. Jsme plni sebevědomí a věříme, že můžeme být prvním týmem, který triumf obhájí,“ dodal současný nejlepší hráč světa.

Vůz formule 1 na Ronalda nemá

S velice zajímavou statistikou přichází před klíčovým duelem sezóny společnost Castrol, která je sponzorem těch nejvýznamnějších fotbalových akcí spadajících pod FIFA až do roku 2014. Analytici této firmy si dali tu práci a oba světové fotbalisty sledovali pod drobnohledem.

Z výsledku zkoumání vyplynula velice překvapující data. Například míč vypálený Ronaldem z přímého kopu má zrychlení 32 m/s. Vůz formule 1 se zrychlením 4,6 m/s je proti tomu líný šnek. Messi zase za sezónu uběhne na trávníku větší vzdálenost, než činí rozestup mezi Barcelonou a hlavním městem Španělska Madridem.

Ronaldo se během jedné posilovací jednotky tak vydá, že v úhrnné váze zvedne více než 20 tun, což je ekvivalent deseti vozů Audi 4x4. Za sezónu pak portugalská hvězda zasprintuje 900krát více, než olympijský vítěz na 100 metrů za stejné časové období. Na druhou stranu mladý Argentinec při výskoku vydá více energie než gepard v plné rychlosti.

Podrobná statistika obou hráčů od společnosti Castrol
Lionel Messi2008/09Cristiano Ronaldo
BarcelonaLiga & Liga mistrů UEFAManchester United
42Počet účastí v zápasech44
36Starty41
3353Minuty na hřišti3669
Pokus o branky
31Branky22
214Minuty na gól383
1Branky hlavou3
6Branky pravou nohou15
24Branky levou nohou4
12Branky doma17
19Branky venku5
26Branky uvnitř vápna14
5Branky za hranicí vápna8
3Branky z penalty4
1Branky z přímých volných kopů5
2,5Střely na zápas3,6
31Minuty na střelu23
56%Přesnost střelby56%
29%Využití střeleckých příležitostí %14%
Přihrávky
16Gólové asistence8
97Vytvořené šance74
44Přihrávky za zápas37
84%Úspěšnost přihrávek %82%
Útočné průniky
7,2Útočné průniky (dribbling) na zápas4,8
46%Úspěšnost realizace útočných průniků %40%
Centry
1,7Centry za zápas4,8
18%Úspěšnost realizace centrů %15%

Reklama