Hlavní obsah

Barcelona vystřídala Manchester na evropském fotbalovém trůně

Novým králem evropského klubového fotbalu je Barcelona! Katalánský tým sesadil z trůnu obhájce prvenství v Lize mistrů Manchester United. V římském finále zvítězili fotbalisté Barcelony 2:0. V 10. minutě vstřelil první branku Samuel Eto´o a přesně o hodinu hry později se o druhý gól netradičně hlavou postaral Lionel Messi.

Článek

Anglický mistr na svého soupeře vlétl ve velkém stylu a prvních deset minut byl nebezpečnějším týmem. Už ve druhé minutě ze standardní situace nebezpečně pálil Ronaldo, gólman Valdés vyrazil míč před sebe. Dobíhajícímu Parkovi ve skórování zabránila obrana Barcelony. Ronaldo působil sebevědomě a potvrzoval pozici nejčastěji střílejícího hráče letošního ročníku Ligy mistrů. Jeho nejnebezpečnější pokus zevnitř pokutového území skončil jen těšně mimo.

Po aktivním začátku Manchesteru přišel jako blesk z čistého nebe první gól zápasu. Samuel Eto´o dostal přihrávku do šestnáctky od Iniesty, obešel stopera Vidiče a doslova propálil Van der Sara v brance Rudých ďáblů. Španělský mistr po brance ožil, nebezpečné růžky anglického celku se zatáhly. V 17. minutě přesto nebezpečně pálil z přímého volného kopu Giggs, branku jen těšně přestřelil. O deset minut později Giggse napodobil na druhé straně Xavi.

Krátce po začátku druhé půle se dopředu nebezpečně probíjel Iniesta. Těsně před vápnem však byl faulován. Míč si postavil opět Xavi a prudkou střelou orazítkoval pravou tyč Van der Sarovy branky. Trenér Manchesteru reagoval posílením ofenzivy, do které se zapojili i Tevéz a Berbatov. Žádný účinek to ale na hru jeho týmu nemělo.

Naopak. V 70. minutě se Katalánci radovali znovu. Po rychlém útoku se míč odrazil k z druhé vlny nabíhajícímu Xavimu, který s balónem popoběhl několik metrů směrem k brance Manchesteru, počkal na pohyb Messiho a přesným centrem našel jeho hlavu. Argentinec, ač ve velkém záklonu, umístil míč hlavou přesně.

Rudí ďáblové mohli krátce po obdržení druhé branky skóre korigovat. Giggs, ani následně Ronaldo, však nedokázali propálit obranu, respektive brankáře Valdése. Do dalších šancí ale pozorně hrající hráči Barcelony svého soupeře nepustili. Manchester si ani v závěru nevypracoval žádný tlak a svěřenci Pepa Guardioly si tak snadno pohlídali vítězství 2:0.

FC Barcelona - Manchester United 2:0 (1:0)
Branky: 10. Eto'o, 70. Messi. Rozhodčí: Busacca - Arnet, Buragina (všichni Švýc.). ŽK: Piqué - Ronaldo, Scholes, Vidič. Diváci: 67 000 (vyprodáno).
FC Barcelona: Valdés - Puyol, Yaya Touré, Piqué, Sylvinho - Xavi, Busquets, Iniesta (90+2. Pedro Rodriguez) - Messi, Eto'o, Henry (71. Keita). Trenér: Guardiola.
Manchester United: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidič, Evra - Anderson (46. Tevéz), Carrick, Giggs (75. Scholes) - Pak Či-song (66. Berbatov), Ronaldo - Rooney. Trenér: Ferguson.

Reklama

Související témata: