Hlavní obsah

Experti míní: Ferguson se inspiroval taktikou Chelsea, což mu ale nevyšlo

PRAHA

Bitva gigantů nenaplnila velká očekávání, která duel v Římě provázela. Fotbalisté Barcelony ve finále Ligy mistrů přehráli Manchester United a od 10. minuty, kdy skóre otevřel Eto’o, dávali jasně najevo, že je vyvrcholení nejprestižnější pohárové soutěže zastihlo v lepší formě. Obhájce trofeje nedokázal prakticky až do konce zápasu zareagovat.

Článek

Bylo se na co dívat, ale tak úchvatné, jak se čekalo, zase římské finále nebylo. „Asi by se líbil dramatičtější průběh a víc gólů, ale tak důležité zápasy většinou moc krásy nepoberou. Barcelona utkání zvládla, jestli někdo zklamal, tak Manchester,“ poukazuje František Komňacký, trenér Jablonce.

„Rozhodl gól již v 10. minutě. Od té doby hrála Barcelona, která je mimořádně silná s balonem, co potřebovala,“ dodává Miroslav Kadlec, bývalý kapitán národního týmu.

Komňacký: Odhodlaná Barcelona, unavený Manchester

Obhájci trofeje začali velmi aktivně, po inkasovaném gólu však byl scénář neměnný. Sebevědomá Barcelona a až nečekaně bezradný Manchester.

„Vítězný tým mi přišel odhodlanější, jako by šel za úspěchem cílevědoměji. Poražení působili hodně unaveným dojmem. Mohlo se projevit, že Manchester absolvoval klíčové zápasy sezóny s menším počtem hráčů. Na rozdíl od soupeře nedokázal nic vymyslet v záloze - to byl podle mě největší rozdíl,“ vyzdvihuje Komňacký.

Kuka: Mě finále nezklamalo

„Mě finále nezklamalo. Takové zápasy nejsou o kráse, ale o vítězství. Rozhoduje jedna akce, jeden gól. To asi byl i tento případ, protože Eto’o skóroval velmi brzy. Já se navíc nechci upínat k Chelsea či jiným týmům - Barcelona si podle mě prostě vyhrát Ligu mistrů za fotbal, jaký předvádí, zasloužila,“ říká další internacionál Pavel Kuka.

„Pro český fotbal je třeba nepředstavitelné, aby se za stavu 2:0 obránce Puyol dvakrát zjevil tam, kde ho nikdo nečeká, a Ronaldo ho musel honit před vlastní šestnáctkou...“

Stále tak platí pravidlo, že obhájce následující finále Ligy mistrů vždy prohrává. „Při velké vyrovnanosti špičkových mužstev ani není divu. Manchester v semifinále hladce vyřadil Arsenal, ve finále si asi vybral slabší chvilku - v nejméně příjemný moment,“ připomíná Kadlec.

Kadlec: Fergusonovi inspirace nevyšla

Hvězdný Cristiano Ronaldo kritizuje Alexe Fergusona za špatnou taktiku. Skutečně se zdálo, že nedotknutelný kouč nedokázal na nepříznivý vývoj zápasu účinně zareagovat. „Především jsem čekal, že nasadí do hry víc útočných hráčů. Začali vpředu prakticky jen s Ronaldem, jako by chtěli hrát opatrně. A to není pro Manchester vůbec typické,“ všíml si Komňacký.

Podle Kadlece se Angličané nechali inspirovat taktikou svých krajanů v semifinále. „Chelsea ukázala Fergusonovi, co na Barcelonu platí. Hiddinkův tým ji téměř vymazal a moc nechybělo, aby postoupil. Proti Barce se moc otevřeně hrát nedá, oni s míčem přehrají každého,“ srovnává internacionál. „Fergusonovi to nevyšlo, neboť  již v 10. minutě dostalo jeho mužstvo gól. Pak šla taktika vniveč.“

Kuka: Messi měl navrch díky gólu

Komňacký by si přesto v sestavě obhájce trofeje dokázal představit víc agresivnějších hráčů. „Nevyšla třeba sázka na Giggse. Jako by dostal finále za odměnu, na rychlejší tempo však už přece jenom nestačí. A zatímco Barcelona se dokázala prosadit proti hlubokému obrannému bloku, soupeř to vůbec nezvládal.“

Finále také bylo očekávaným duelem megahvězd Ronalda a Messiho. Argentinec ho rozhodl pro sebe. „Nebylo to až tak jednoznačné, ale Messi rozhodl konfrontaci ve svůj prospěch vstřeleným gólem,“ poukazuje Kuka. „Ronaldo se snažil, bral hru na sebe, ale neměl velkou podporu spoluhráčů. Messi ano, i při jeho gólu ho krásně našli,“ porovnává Komňacký.

Reklama

Související témata: