Hlavní obsah

Bayern Mnichov získal za Ligu mistrů více než vítězná Barcelona

HANNOVER

Fotbalisté Manchesteru United získali za účast ve finále Ligy mistrů nejvyšší finanční prémii ze všech 32 účastníků. UEFA je za výhry a postupy odměnila částkou 37,79 miliónu eur (asi 984,4 miliónu korun). Na druhém místě překvapivě skončil čtvrtfinalista Bayern Mnichov s 34,566 miliónu eur, třetí je s 30,968 miliónu Barcelona a čtvrtá Chelsea, která utržila 30,511 miliónu.

Článek

Zatímco první místo Manchesteru se dalo vzhledem k účasti ve finále očekávat, překvapivé je, že Bayern vydělal o téměř čtyři milióny více než celkový vítěz Barcelona. Důvodem je skutečnost, že Bayern získal 21,466 miliónu eur v rámci své tržní hodnoty. Tu UEFA vypočítává z peněz, které získá za vysílací práva z různých zemí. A právě německá stanice Premiere patří k televizím, které platí nejvíce. Naopak Barcelona díky televizím vyinkasovala "pouze" 8,168 miliónu eur, zbylých 22,8 miliónu obdržela za sportovní úspěchy.

Do finančních odměn nejsou zahrnuty příjmy z prodeje vstupenek. Celkem UEFA rozdělila mezi 32 účastníků Ligy mistrů 581 miliónů eur (asi 15,15 miliardy korun). Naproti tomu v druhé nejprestižnější soutěži Poháru UEFA si účastníci rozebrali celkem 37 miliónů eur (asi 964 miliónů korun), tedy téměř šestnáctkrát méně.

Rozdíl mezi Ligou mistrů a Pohárem UEFA ukazuje i případ Brém. Německý celek vypadl v základní skupině Ligy mistrů, přesto za svých šest zápasů získal 22,272 miliónu eur. Naopak za následný postup do finále Poháru UEFA inkasoval jen 7,055 miliónu.

Právě tento rozdíl mezi oběma hlavními fotbalovými poháry v Evropě by měl zmírnit nový formát prezidenta UEFA Michela Platiniho, který místo Poháru UEFA prosadil zavedení Evropské ligy. Její příjmy by se měly více přiblížit Lize mistrů.

Reklama