Hlavní obsah

Chelsea generálku na Spartu zvládla

LONDÝN

Fotbalisté londýnské Chelsea zvládli generálku na úterní zápas Ligy mistrů se Spartou. Doma na stadiónu Stamford Bridge porazili v derby 4:2 Tottenham a v tabulce jsou na třetím místě. Italský kouč Claudio Ranieri, který před pražským utkáním šetřil některé hráče, však stoprocentně spokojen nebyl.

Foto: chukotka.org

Ruský miliardář Roman Abramovič generálku na Ligu mistrů sledoval ze své lóže a vítězství ho nadchlo.

Článek

"Začali jsme špatně, inkasovali jsme první gól," ohlížel se za úvodní trefou z 24. minuty. "Možná je to ztrátou koncentrace, možná hráčům příliš svazuje nohy fakt, že se po nás chce, abychom všechno vyhrávali. Potřebovali by větší klid. Paradoxně to z nich vždycky spadne až po inkasovaném gólu, ale já chci, aby tak hráli od samého začátku," uvedl Ranieri.

Chelsea však ještě do poločasu dokázala k radosti více než 41 000 fanoušků brankami anglického reprezentanta Lamparda a Rumuna Mutua zápas otočit. A když pak dal Mutu čtvrt hodiny před koncem svůj druhý gól (v dresu Chelsea zatím ani v jednom utkání nevyšel střelecky naprázdno), oddychl si i Ranieri. Tottenham, který už musí mít z Chelsea komplex, protože ji v lize neporazil 13 let, sice ještě dokázal snížit, ale definitivní pojistku dal v 90. min. Nizozemec Hasselbaink. Ten se ve středečním kvalifikačním utkání na Letné nevešel ani na lavičku náhradníků.

Sestava Chelsea proti Tottenhamu
Cudicini - Babayaro, Desailly, Terry, Melchiot - Gronkjaer (70. Gallas), Petit (65. Makelele), Lampard, Duff (73. J. Cole) - Hasselbaink, Mutu.

Trenér pod tlakem

Ranieri je stále pod obrovským tlakem. Anglická média vedou spekulace, že se čeká na jeho první zaváhání a bude se pakovat. V souvislosti s jeho možným nástupcem padají jména Sven Göran Eriksson, Graeme Souness či Alex Ferguson. Jenže v sobotu se vyhrálo a i ruský majitel klubu Roman Abramovič sdílel ve své lóži obrovské nadšení. "Tím, kdo na mě vyvíjí největší tlak, jsem já sám," přiznal kouč.

Ranieri měl v uplynulém týdnu hned 12 svěřenců na reprezentačních akcích svých zemí a většina z nich se mu poprvé hlásila až ve čtvrtek. Proto nechal některé hráče odpočívat a základní jedenáctka, která v sobotu dostala důvěru, rozhodně nebyla tím ideálním, co může postavit. "Nikoho jsem neodepsal, sezóna se nedá odehrát v jedenácti lidech," vysvětloval italský trenér.

K zápasu vůbec nenominoval Argentince Veróna a Crespa, odpočívat nechal i anglické krajní obránce Johnsona a Bridgeho či kamerunského záložníka Geremiho. Příležitost dostali další, ale jména jako Petit, Gronkjaer, Babayaro či Melchiot rozhodně nenapovídají, že by mělo jít o hráče nějakého druhého sledu.

Domácí fanoušci viděli poprvé v akci Francouze Makeleleho, který na posledních 25 minut vystřídal krajana Petita. Podle anglických médií si počínal výborně, když byl u akce, která předcházela třetímu gólu. "Nejsem až tak spokojen s hrou, ale když se podívám na tabulku a zjistím, že máme další tři body, bude to lepší," říkal po zápase s Tottenhamem Ranieri.

Tým ještě nejsou

I před vstupem do Ligy mistrů trenér dobře ví, že Chelsea ještě není jako tým v optimální formě. Mužstvo se přes léto skoro celé obměnilo a není prý možné udělat za pár týdnů zázraky. "Pořád budujeme, ale skutečný tým ještě nejsme. Spousta lidí si myslí, že jsme strašně silní, ale v tuto chvíli ještě ne. Potřebujeme čas," vysvětlil.

Ve vyhlídkách v Lize mistrů je proto opatrný. "Chci být favoritem a postrachem všech, ale teď to tak není. Budeme se rvát v každém zápase. Nemůžu dopředu říkat, že porazíme Spartu, Besiktas i Lazio. Srovnávat můžeme až po základní skupině a byl bych rád, když se budeme moci srovnávat i s týmy v další fázi," dodal Ranieri. Jeho hvězdný tým přiletí do Prahy dnes odpoledne.

Reklama

Související témata: