Hlavní obsah

Početné zastoupení v Evropě přináší i úskalí

PRAHA

Pompézní zastoupení bude mít český fotbal v nadcházející sezóně evropských pohárů. V Lize mistrů a v Evropské lize, nástupci Poháru UEFA, bude totiž hned pětice zástupců Gambrinus ligy: Slavia Praha, Sparta Praha, Slovan Liberec, Sigma Olomouc a FK Teplice. Budou usilovat nejen o miliónové příjmy, ale i o navýšení koeficientu pro další sezóny.

Článek

Letošní bohatá účast však přináší i negativa. Pět týmů totiž v případě nízkého bodového zisku znamená automaticky výrazné snížení koeficientu. A počet týmů z jednotlivých zemí se určuje podle žebříčku sestaveného na základě výsledků za minulých pět sezón, které v podání českých týmů nebyly nijak oslnivé. Tudíž už v sezóně 2010/11 bude mít Česko zase jen čtyři zástupce, přičemž jen jeden tým bude hrát o Ligu mistrů.

Letos si tak naposledy mohou fanoušci užívat bohatého zastoupení svých klubů. Slavia jako úřadující český šampión začne ve 3. předkole Ligy mistrů jako nasazená. A v případě úspěchu by se jí stejné pocty dostalo i ve 4. předkole, z něhož se postupuje do hlavní soutěže. „Vnímáme současnou situaci jako velkou šanci. Chceme podruhé v historii klubu projít do Ligy mistrů,“ hlásí bojovně Karel Jarolím, trenér Slavie.

Sparta je nenasazená

Rovněž Sparta Praha bude usilovat o Ligu mistrů ve 3. předkole. Na rozdíl od soka z Edenu je však nenasazená. Stejný osud by ji čekal i v případě postupu do 4. předkola Champions League. „Tahle soutěž je naší prioritou. Z ní plynou finance, prestiž i sláva,“ říká jasně kouč Sparty Jozef Chovanec. Pokud oba pražské týmy vypadnou ve 3. předkole Ligy mistrů, zamíří jako nasazení do 4. předkola Evropské ligy. V případě, že by nezvládly až 4. předkolo Ligy mistrů, budou hrát automaticky v jedné ze skupin Evropské ligy.

Jako první vstoupí do letošních evropských bojů olomoucká Sigma, která se pokusí prokousat z 2. předkola Evropské ligy do hlavní soutěže.

Teď byla při losu nasazena, tudíž se dočkala islandského trpaslíka Fram Reykjavík, ale v dalších kolech ji coby nenasazený celek čekají silní soupeři.

UEFA totiž změnou modelu vytvořila magnet

Ve 3. předkole Evropské ligy zahájí sezónu Liberec jako nasazený. A Teplice se za vítězství v Poháru ČMFS mohou těšit až ze 4. předkola Evropské ligy, z něhož vede cesta přímo do skupiny. Ovšem tam Severočeši nebudou nasazeni.

Přestože je jako vrchol klubového fotbalu stále vnímána Liga mistrů, touha po účasti alespoň v Evropské lize sálá ze všech týmů v osudí. UEFA totiž změnou modelu z druhé klubové soutěže vytvořila magnet. Doby, kdy byl Pohár UEFA prodělečnou akcí, jsou pryč.

Už jen postup do základní skupiny Evropské ligy totiž znamená zisk miliónu eur. Navíc také jistotu šesti zápasů, z nichž minimálně dva protivníci budou velmi atraktivní. Každý bod ve skupině přinese dalších 40 000 eur. Sekundární dopad pak přináší prezentace hráčů v měření s evropskou elitou. „Kluby mají garantované finance za body i za televizní práva, která drží UEFA,“ vysvětluje Petr Heidenreich, obchodní ředitel FK Teplice.

Reklama