Hlavní obsah

Slavia si může v Nyonu vybírat, Spartu děsí Panathinaikos a Šachtar

PRAHA

Čtyři české fotbalové kluby budou v pátek v poledne netrpělivě vzhlížet ke švýcarskému Nyonu, kde se rozlosují pohárové soutěže. V osudí 3. předkola Ligy mistrů je nasazená Slavia a nenasazená Sparta. Pokud jde o 3. předkolo Evropské ligy, nasazený je Liberec a nenasazená Olomouc - Hanáci však nejprve musejí přejít přes islandský tým ve 2. předkole.

Článek

Potí se na soustředění v Seefeldu, jinak si však nasazení fotbalisté Slavie mohou v klidu vybírat soupeře pro 3. předkolo Ligy mistrů. „Sledovali jsme Salcburk a viděli, kolik měl problémů s poměrně neznámým protivníkem. I to dokazuje, že je těžké si vybírat. Musíme postoupit přes každého,“ řekl klubovým stránkám brankář Martin Vaniak.

Útočník Zdeněk Šenkeřík může narazit na norský tým, v němž na jaře hostoval. „Já bych si proti Stabaeku i zahrál. Mají sice umělou trávu, ale bylo by to zajímavé a čitelnější než třeba týmy z Gruzie nebo Kazachstánu,“ myslí si Šenkeřík.

Výběr pro Slavii
Červenobílí narazí na jednoho postupujícího ze dvojic, které již rozehrály 2. předkolo: KF Tirana - Stabaek (Nor.) 1:1, Streymur (Faer. ostr.) - Apoel Nikosia 0:2, Debrecen - Kalmar (Švéd.) 2:0, Hafnarfjördur (Isl.) - Aktobe (Kaz.) 0:4, Ventspils (Lot.) - Dudelange (Luc.) 3:0, Ekranas (Litva) - Baku (Ázerb.) 2:2, Salcburk - Bohemians (Irsko) 1:1, Zrinjski (Bosna) - Slovan Bratislava 1:0, Inter Turku (Finsko) - Šeriff Tiraspol (Mold.) 0:1, Georgia (Gruzie) - Maribor 0:0.

Sparta už je ze soustředění doma, do Švýcarska se vydali trenér Jozef Chovanec a personální ředitel Jakub Otava. Letenští mají výběr soupeřů omezený - a pěkně „výživný“... „Myslím, že v kabině jsme celkem zajedno. Z nabízené pětice bychom nejradši brali Anderlecht nebo Celtic, naopak nejhorší jsou Panathinaikos a Šachtar Doněck,“ říká novopečený reprezentant Roman Hubník pro Sport.cz. Zápas na Celtiku by pro něj byl velkým svátkem.

Pátým do nabídky je lisabonský Sporting, takže ať už dopadne los jakkoliv, favoritem bude protivník Pražanů. „To by mohla být našeho výhoda, protože můžeme jen překvapit. Přesto si myslím, že šance postoupit jsou. A ve 4. předkole by to bylo ještě divočejší,“ usmívá se Hubník s poukazem na Arsenal, Lyon, Stuttgart, Fiorentinu či Atlético Madrid...

Výběr pro Spartu
Šachtar Doněck, Sporting Lisabon, Panathinaikos Atény, Celtic Glasgow, Anderlecht Brusel

Pokud Slavia či Sparta ve 3. předkole neuspějí, zahrají si 4. předkolo Evropské ligy o účast v základní skupině a budou v něm nasazeny.

V nové soutěži, která je nástupcem dosavadního Poháru UEFA, už začala hrát Olomouc. Ve 3. předkole se zapojí Liberec a až ve 4. závěrečném Teplice, které jsou vítězem domácího poháru. Před pátečním losem budou kluby rozděleny do sedmi skupin po deseti - vždy pět nasazených a pět nenasazených.

Mezi nasazenými jsou třeba AS Řím, Eindhoven, Hamburk, Bilbao, Fulham, Galatasaray, Fenerbahce, Žilina či Samara, mezi nenasazenými pak Gent, Göteborg, Sturm Štýrský Hradec, Legia Varšava nebo Košice.

Reklama