Hlavní obsah

Sparta před Ligou mistrů: Chovanec čeká na Bergrův telefonát z Mnichova

PRAHA

Už čtyři roky po sobě sní fotbalová Sparta o účasti ve vytoužené Lize mistrů, do hlavní soutěže, v níž se rozdělují stovky miliónů, se však stále dostat nemůže. A letos je pro ni postup obzvláště zarubaný, protože nestačí v třetím kvalifikačním předkole vyřadit Panathinaikos Atény, jenž je postrachem českých týmů. Aby se dostala do hlavní soutěže, musela by se vypořádat nejen s Řeky, ale ve čtvrtém předkole i s jedním z nasazených velkoklubů.

Článek

Děsivý úkol. Strašně zarubaná cesta za vidinou stovek miliónů, které účast v hlavní soutěži přináší. Sparťanský kouč Jozef Chovanec si to samozřejmě moc dobře uvědomuje, přesto věří a doufá.

Každý je k poražení, hlásá Chovanec

„Už vzhledem k tomu, kam to Panathinaikos loni v Lize mistrů dotáhl, je samozřejmě favoritem. O svou šanci ale budeme srdnatě bojovat,“ slibuje před úterním duelem, který je vlastně reprízou loňského kvalifikačního předkola. V něm Sparta vedená trenérem Lavičkou prohrála s Panathinaikosem doma 1:2 a v odvetě pod Akropolí 0:1, čímž se s Ligou mistrů rozloučila. „Čekají nás jiné zápasy, i když styl a způsob hry soupeře se přes spoustu změn v jeho hráčském kádru nezměnil. A to přesto, že Řekové systémově doplnili mužstvo o řadu nových fotbalistů, “ věří Chovanec, že jeho tým je schopen uspět.

"Každý je ale přece k poražení. A v naší hře se v ligovém prologu v Teplicích ukázala řada pozitivních věcí. Navíc s Bergrem v sestavě by měla být naše hra ještě kvalitnější,“ naznačil, že zraněný letenský kapitán Patrik Berger by se mohl proti Panathinaikosu na hřišti přece jen objevit. Tedy, pokud z Mnichova zatelefonuje, že je zdráv a hrát může.

"Je na vyšetření v Mnichově u profesora Wohlfahrta a měl by se ozvat. Pokud zavolá, že má koleno v pořádku, v základní sestavě figurovat bude," živí v sobě Chovanec naději.

Statistiky víc než varovné

Pražané před těžkou konfrontací doufají a věří, i když statistiky mluví o tom, že Panathinakos je doslova postrachem českých mužstev. Jedenáctkrát se s nimi v minulosti na evropském pohárové scéně utkal, jen jednou odešel poražen. Před 49 lety v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí Hradcem Králové!

Sparta se zatím utkala s Panathinaikosem v Lize čtyřikrát - v sezóně 2001/2002 s ním prohrála 0:2 a 1:2, v loňské kvalifikaci o Champions League pak 1:2 a 0:1.

"Loni rozhodly větší zkušenosti soupeře a naše individuální chyby. A také organizace naší hry nebyla na takové úrovni. Za rok se dostal náš mladý tým přece jen dál, teď ještě musíme vymyslet, co by na Panathinaikos platilo," meditoval Chovanec a dodal, že až na Bergra má o sestavě na úterní kvalifikační duel jasno. "Ale nechám si ji pro sebe," odmítl třeba jen naznačit, nakoůlik se složení jeho mužstva bude lišit od sestavy, v níž Sparta vyrukovala v pátek v ligovém prologu v Teplicích.

A že by snad Spartě mohlo nahrát, že už má ligovou premiéru za sebou, zatímco Panathinaikos hraje pořád jen přípravné zápasy, neboť v Řecku nejvyšší soutěže ještě nezačala?  "Ale ani omylem.Viděli jsme soupeře několikrát a s něčím takovým rozhodně kalkulovat nemůžeme," pravil Chovanec, podle něhož by jeho mladí svěřenci ale přece jen jednu výhodu mít mohli. "Spousta jich loni proti Panathinaikosu nehrála, takže do zápasu půjdou s nezatíženou hlavou."

Duel mezi Spartou a Panathinaikosem začne v úterý ve 20 hodin, přímý přenos odvysílá ČT4. Utkání bude řídit trojice chorvatských rozhodčích v čele s Ivanem Bebekem.

Předpokládané sestavy:
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Žofčák, Vacek, Hušek, Zeman - Holenda, Wilfried.
Panathinaikos: Galinovič - Spyropulos, Bjärsmyr, Sarriegi, Vyntra - Gilberto Silva, Katsuranis, Leto, Karagunis, Gabriel - Cissé

Reklama

Související témata: