Hlavní obsah

Postup je tak daleko, jako Atény od Prahy, zachovává si nadhled Chovanec

Maska řeckého stoika mu vydržela i dvanáct hodin po zápase. Mohl jásat nad historicky první výhrou českého týmu v Lize mistrů nad Panathinaikosem, mohl se rozplývat nad vítězstvím o dva góly nad řeckým souborem a spřádat plány pro odvetu třetího předkola za týden v Aténách, ale trenér Sparty Jozef Chovanec přesto hodnotil úspěch i vystoupení svých svěřenců střízlivě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kouč pražské Sparty Jozef Chovanec (druhý zleva) udílí pokyny kapitánovi Tomáši Řepkovi.

Článek

Hlavně v první půli úterního kvalifikačního duelu o Ligu mistrů s Panathinaikosem hrála Sparta výborně a sklízela aplaus na otevřené scéně. Určitě to byl nejlepší výkon mužstva pod vaším vedením...

Takové soudy bych rozhodně nevynášel, protože já se zásadně dozadu nedívám.

Přesto jste asi registroval, že pamětníci vzdychali a pátrali v paměti, kdy Sparta naposledy s takovým nasazením, vůlí a bojovností na soupeře vyrukovala, kdy protivníka podobného kalibru taktickou disciplinovaností i organizací hry přehrávala. Před šesti lety? Nebo je to ještě déle?

Sparta sehrála spoustu velkých zápasů a úterní duel s Panathinaikosem byl prostě jedním z nich. Zapadl do sorty historických utkání, která zůstanou v paměti diváků i hráčů. O tom ale přece fotbal je, proto jsme se celé jaro snažili prodrat v domácí lize na příčky, jež by nám umožnily podobná střetnutí sehrát.

Udolali jste vysoce favorizovaný Panathinaikos, což bude určitě obrovským impulsem. Pro odvetu za týden v Aténách, stejně jako pro domácí soutěž...

Jsme teprve na začátku sezóny a vlastně i cesty, která je strašně dlouhá. Vítězná konfrontace s Panathinaikosem je pro naše hráče strašně důležitá, neboť je obohatila o spoustu zkušeností, čekají nás však další postupné kroky.

Nepomohlo vám k vítězství trochu i to, že se Řekové nechali rolí favorita až příliš ukolébat a trochu Spartu podcenili?

To si vůbec nemyslím, protože hráli podobně jako před rokem. Jsou to takoví uspávači hadů, kteří kombinují uprostřed hřiště a počínají si, jako by se jich zápas vůbec netýkal. Z umně splétané pavučinky však vyrážejí k rychlým kontrům na dvě tři přihrávky, které jsou hodně nebezpečné. Až ve druhé půli pojetí změnili a začali se dopředu dostávat postupnou kombinací, což také dokládá, jak moc jim o výsledek šlo.

Výsledek ovšem díky dvougólovému aktivu nahrává vám. Jak daleko je teď vzdálený postup do čtvrtého kvalifikačního předkola Ligy mistrů?

Asi jako Atény od Prahy.

Ale vážně...

Musíme připravit mužstvo na atmosféru, která hráče v odvetě čeká, na velká vedra panující v Aténách, je třeba nachystat dobrou sestavu, taktiku a systém. Pak se bude rozhodovat na hřišti.

Určitou výhodou pro vás bude, že se v odvetě vrátí do sestavy zraněný kapitán Berger...

Ve středu se zapojí do sestavy a uvidíme. Jeho zkušenosti ale samozřejmě potřebujeme, stejně jako soupeř potřebuje zkušenosti Cisseho, Karagunise a spol.

Takže Vacek nemá po návratu Bergra nárok, i když v ligovém prologu v Teplicích zahrál na jeho místě dobře a v kvalifikaci proti Řekům dokonce výborně?

To jsem neřekl. Vacek zastoupil Patrika opravdu dobře, ale i další hráči naši hru pozvedli. I proto jsem požadoval zdvojení všech postů v sestavě, protože jedině konkurence nás může posouvat vpřed.

Ale ani tak nemá Vacek místo v sestavě jisté...

Není to o jménech, ale o kolektivu, který musí udělat maximum pro úspěch Sparty. A potom - sestavu skládáme s ohledem na soupeře a způsob hry, který volíme.

Myslíte, že podobný výkon jako proti Panathinaikosu jsou vaši svěřenci schopni zopakovat i na domácí scéně?

K zmiňovanému výkonu musí přispívat vždy dva - my a soupeř, který musí chtít hrát fotbal. A pochopitelně i rozhodčí, jenž nechá hře spád a tempo. V naší lize se kolikrát víc píská a přerušuje, než se hraje, navíc převládá spíše defenzivní fotbal založený na taktice, obraně a destrukci. Na útočící mužstvo je soupeř většinou připravený, neposkytuje mu prostor a podobná defenzíva se těžko překonává.

Jde ale i o to, zda v podobném tempu a nasazení jsou vaši svěřenci schopni hrát i třeba v pátek proti Bohemians?

A proč by nebyli? Je to náš záměr! Únava nehrozí, protože hráči jsou bezprostředně po letní přípravě. Dobře trénovaný fotbalista musí podobné tempo vydržet a zopakovat.

Pokud mu ovšem chvála, která se na něj po duelu s Řeky hrne ze všech stran, nestoupne až příliš do hlavy...

My výhru nepřeceňujeme a hráči z ní do nebe rostě nevyrostou. Pochválili jsme je, ale i pokárali...

Třeba?

Třeba Huška za malou domů z půlky hřiště. To byl zkrat, nad nímž zůstával rozum stát a mně přibylo šedin ve vlasech.

Nebyl to však zkrat jediný...

Pochopitelně že se objevily další chyby. Individuální i systémové, z nichž se rodily soupeřovy šance. Proto bude duel s Panathinaikosem náramným studijním materiálem pro nás trenéry i pro hráče.

Ve zmiňovaném studijním materiálu hráče určitě upozorníte i na samý závěr zápasu, kdy jste inkasovali druhý, ale naštěstí pro vás neuznaný gól. Jak vám bylo, když se rozvlnila síť za Blažkem?

Naštěstí jsem slyšel písknutí sudího, takže jsem zůstal v klidu. Nechtěli jsme inkasovat a bylo by hodně mrzuté dostat druhou branku. Chorvatský rozhodčí ale před inkriminovanou situací nedal pokyn k zahájení hry a navíc reagoval na vzájemné strkání hráčů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články