Hlavní obsah

Chelsea udeřila až v závěru a rozesmutnila Letnou

Blízko bodu byla v úvodním utkání Ligy mistrů pražská Sparta. Londýnskou Chelsea držela před vyprodanou Letnou dlouho na uzdě, ale pět minut před koncem přece jen inkasovala z kopačky Francouze Gallase. Další souboj čeká Pražany na římském Olympijském stadiónu, kde se poměří s Laziem.

Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Petr Johana ze Sparty Praha (vlevo) a Adrian Mutu z Chelsea Londýn v utkání základní skupiny G fotbalové Ligy mistrů

Článek

Levá strana obrany. To bylo místo, které před utkáním s Chelsea dělalo vrásky trenérovi Sparty Jiřímu Kotrbovi. Poledica je z formy, a proto dostal první příležitost Labant. Jiná výměna - Sionko za Gluščeviče v útoku - se nekonala. Také další články sestavy domácích zůstaly neměnné.

Na lavičce hostů zůstaly například hvězdy Duff či Hasselbaink, na hřiště naopak vyběhly nedávno získané posily Makelele a Crespo a také Mutu, největší útočná zbraň Londýňanů.

Kováčova šance

Kdo čekal hned od úvodního hvizdu ofenzivní koncert Chelsea, kterou před sezónou vylepšil ruský vlastník Abramovič finanční injekcí ve výši pěti miliard korun, byl zklamán. Hvězdy hostů působily na trávníku nesourodě, souhra Ranieriho výběru vázla a směrem dopředu chyběla myšlenka i jiskra.

Sparta se dostala poprvé vážněji na dostřel Gudiciniho svatyně v deváté minutě, kdy Poborský rozehrál nacvičený signál na zadní tyč, ale Petrášův centr vracející míč do ohně obrana Chelsea uklidila. Podobných náznaků příležitostí bylo více, a to i na straně hostů. Levačkou se blýskl navrátilec Labant, na opačném konci hřiště se ranou z hranice šestnáctky připomněl Crespo. Pak pálil z osmnácti metrů Gluščevič, ale byla to spíše jen přátelská navštívenka, než cokoli jiného. Nad břevno sparťanské branky o chvíli později kroutil nebezpečnou standardku Geremi.

Punc gólového nebezpečí si ale vysloužily až poslední dva pokusy. Nejdříve pět minut před přestávkou našel Geremi v pokutovém území Mutua, za záchrannou brzdu ale zatáhl Hübschmann. Sparta si také svou nejnadějnější příležitost přichystala na závěr první půle. Už v nastaveném čase si na Poborského centr naskočil Kováč a pořádně vystrašil hostující lavičku.

:. ANKETA
Jak byste, podle školní stupnice, ohodnotili výkon Sparty proti Chelsea v úterním utkání Ligy mistrů? Hlasujte na konci článku.

Šok z Gallasovy kopačky

Sparta po obrátce vystřídala zraněného Petráše Sionkem, Chelsea oživila ofenzívu příchodem Lamparda a Duffa a tlak hostů zvolna narůstal. Gólovou příležitost měl na kopačce po Johnsonově vysunutí Crespo, který se snažil technicky obelstít Blažka, brankář Sparty však jeho záměr vystihl a vysloužil si ovace zaplněných tribun. Hrdinou se mohl vzápětí stát také Gluščevič, ale hlavičku neumístil přesně.

Duff byl u zrodu dalšího nebezpečí pro domácí branku, když po levé straně utekl a hledal Crespa. Jeho přihrávku pak bránící Johana málem poslal do vlastní sítě. Poté opět vymýšlel kulišárnu Crespo, znovu obhazoval Blažka, ale tentokrát nezamířil přesně. Domácí ataky táhl zejména po levé straně střídající Zbončák, ty však končily jen centry bez zakončení.

Crespo se s Letnou rozloučil nevydařenou ranou, jíž zazdil Makeleleho nabídku. Následně ho vystřídal čerstvý forvard Hasselbaink, kterému sebral z nohy jedinou větší šanci výborným skluzem Johana. Obrana Sparty chybovala pět minut před koncem, po rohu se dostal k míči osamocený Gallas a rozesmutnil Prahu.

Kouč Kotrba v závěru vsadil vše na útočnou kartu, když místo Labanta poslal na trávník Ježka. Zkušení Londýňané si ale poslední minuty utkání, včetně tří nastavených, ohlídali. Sparťany prakticky nepustili k míči a mohli slavit premiérovou výhru v letošním ročníku Ligy mistrů.

Sparta Praha - Chelsea Londýn 0:1
Poločas: 0:0. Branka: 85. Gallas. Rozhodčí: Fleischer - Ehing, Henes (všichni Něm.). Diváci: 18.997.
Sparta Praha
Blažek - Petráš (46. Sionko), Hübschman, Johana, Labant (87. Ježek) - Poborský, Němec, Kováč, Michalík (56. Zbončák) - Jun, I. Gluščevič. Trenér: Kotrba.
Chelsea Londýn
Cudicini - Johnson, Desailly, Gallas, Bridge - Geremi, Makelele, Petit (46. Lampard) - Verón - Mutu (46. Duff), Crespo (72. Hasselbaink). Trenér: Ranieri.

Reklama

Související témata: