Hlavní obsah

Střelecké manévry v Manchesteru a Madridu

PRAHA

Na úvod nového ročníku Ligy mistrů se střelecky blýskli fotbalisté Manchesteru United a Realu Madrid. Zatímco anglický klub pěti brankami znechutil Panathinaikos Atény, madridský Real vyprovodil Vachouškův Olympique Marseille ze svého chrámu San Bernabeu se čtyřgólovým přídělem.

Foto: ČTK/AP

Brazilec Ronaldo v dresu Realu Madrid vstřelil dva góly francouzskému Marseille v utkání skupiny F fotbalové Ligy mistrů

Článek

Kouč Manchesteru Ferguson přitom musel před utkáním řešit problémy v záloze. Zranění jsou Scholes a Keane, Beckham už baví diváky v Madridu, a tak musel v záloze nastoupit obránce Silvestre.

Francouz se však s novou rolí vypořádal hladce a už ve třinácté minutě vsítil vůbec první gól rozbíhající se soutěže. Pak si vzal slovo Solskjaer - nejdříve jako nahrávač Fortunea, později jako střelec. Norský kanonýr splnil svůj úkol a Ferguson jej stáhl ze hry už před přestávkou.

Hráči Manchesteru se bavili fotbalem a zbylé dva góly přidali Butt a Djemba-Djemba.

Vachoušek nastoupil až po hodině

V Madridu padla k údivu vyprodaného stadionu první branka do domácí sítě. Střelec Olympique Marseille Drogba, který kvůli zraněnému kotníku neměl nastoupit, naznačil, kde je slabina hvězdného týmu. Pak ale vývoj zápasu zvrátili Brazilci Roberto Carlos a Ronaldo. Prvnímu z nich nahrál Beckham, druhý potřeboval na gól tři pokusy. Štěpán Vachoušek přišel na hřiště až po hodině hry za stavu 1:4 a stihl jen zahrát tři standardní situace.

Ve druhém zápase sparťanské skupiny vyhrála Lazio v Istanbulu nad Besiktasem stejně jako na jaře ve čtvrtfinále Poháru UEFA. Tentokrát o tom rozhodli Stam a Fiore.

Obrana Stuttgartu drží v bundeslize čisté konto 450 minut a dlouho odolávala také v Glasgowě. Rangers ale během šesti minut zápas otočili, když k obratu zavelel Němec Nerlinger. Při premiéře Partizanu Bělehrad v Lize mistrů asistoval český rozhodčí Michal Beneš. Domácí přikrášlili svůj debut ziskem jednoho bodu a soupeři z Porta se připomněl jeho bývalý hráč. Byl to Drulovič, kdo rozehrál trestný kop, na jehož konci bylo Delibašičovo vyrovnání.

Obhájce spasil Inzaghi

Bruggy proti Celtě Vigo nastoupily bez potrestaného Rozehnala a zraněného Špilára a ještě do poločasu přišly o vyloučeného Peruánce Mendozu, který mrštil po protihráči míčem. Juanfran se pak postaral o to, že Španělé při své premiéře v soutěži vezou bod zvenku.

Obhájce trofeje AC Milán znovu sehrál s Ajaxem Amsterdam vyrovnaný zápas a stejně jako ve čtvrtfinále loňského ročníku jej proti nizozemskému týmu spasil Inzaghi. Pro italského kanonýra to byla šestá branka v rozmezí deseti dnů.

Liga mistrů, 1. kolo
Skupina E
Glasgow Rangers - VfB Stuttgart 2:1
Poločas: 0:1. Branky: 73. Nerlinger, 79. Lövenkrands - 45. Kuranyi. Rozhodčí: Veissiére (Fr.). Diváci: 47.957.
Manchester United - Panathinaikos Atény 5:0
Poločas: 4:0. Branky: 13. Silvestre, 14. Fortune, 33. Solskjaer, 40. Butt, 83. Djemba-Djemba. Rozhodčí: Sars (Fr.). Diváci: 66.520.
Skupina F
Real Madrid - Olympique Marseille 4:2
Poločas: 2:1. Branky: 34. a 57. Ronaldo, 29. R. Carlos, 61. Figo z pen. - 26. Drogba, 83. Van Buyten. Rozhodčí: Stark (Něm.). Diváci: 70.000.
Partizan Bělehrad - FC Porto 1:1
Poločas: 0:1. Branka: 54. Delibašič - 21. Costinha. Rozhodčí: Beneš (ČR). Diváci: 32.000.
Skupina G
Besiktas Istanbul - Lazio Řím 0:2
Poločas: 0:1. Branky: 37. Stam, 77. Fiore. Rozhodčí: Nielsen (Dán.). Diváci: 25.000.
Besiktas: Córdoba - Zago, Ronaldo, Y. Ahmet, Tayfur - Giunti (72. Sinan), Dobra, Ibrahim, Pancu - Ilhan (56. Yalcin), Metin (56. Hassan).
Lazio: Peruzzi - Oddo, Couto, Stam, Favalli - Stankovič, Albertini, S. Conceicao (60. Giannichedda), Fiore - López (70. Muzzi), Corradi (83. Liverani).
Skupina H
AC Milán - Ajax Amsterdam 1:0
Poločas: 0:0. Branka: 67. Inzaghi. Rozhodčí: Michel (SR). ČK: 90. Gattuso (Milán) Diváci: 70.000.
FC Bruggy - Celta Vigo 1:1
Poločas: 0:0. Branky: 84. Saeternes - 48. Juanfran. Rozhodčí: Kasnaferis (Řec.). ČK: 44. Mendoza, 90. Martens (oba Bruggy). Diváci: 25.559.

Reklama