Hlavní obsah

Defenziva Slavie v Tiraspolu obstála, blíž k výhře měl ale soupeř

TIRASPOL

Fotbalisté Slavie Praha se ve středu v Moldavsku přesvědčili, že je na cestě do vysněné Ligy mistrů nečeká nic lehkého. V úvodním zápase třetího předkola s Šeriffem Tiraspol sice Pražané uhájili bezbrankovou remízu, ale blíž k výhře měl domácí celek, který na trávníku dominoval. Slávistická obrana s novicem Janem Hanušem v brance však obstála.

Článek

Tápání Slavie na hřištích soupeřů v zápasech evropských pohárů se nicméně protáhlo o další dílek. Český mistr naposledy vyhrál na konci srpna 2007 na stadionu Ajaxu Amsterodam, od té doby už venku jen prohrával nebo remizoval.

"Uhráli jsme remízu, ale ze všech asi tu nejhorší. Gól jsme sice nedostali, ale na druhou stranu ani nedali. Nula nula je ošemetný výsledek," přiznal trenér Karel Jarolím, který musel kvůli disciplinárnímu trestu sledovat utkání jen z hlediště. "Věřím, že to odvetné střetnutí zvládneme, i když jsme se přesvědčili, že Šeriff je dobrý soupeř," pokračoval slávistický kouč.

Do zápasu postavil řadu nových hráčů, kteří tak důležitý souboj hráli poprvé. Nejvíce překvapilo, že do branky poslal teprve jednadvacetiletého Hanuše, který nastoupil v červenobílém dresu v mistrovském souboji vůbec poprvé.

Martin Vaniak si totiž nepočínal nejjistěji v úvodním ligovém kole s Mladou Boleslaví, takže tradiční gólmanská jednička tentokrát zůstala jen na lavičce náhradníků. A Hanuš svou úlohu zvládl - až na jedno zaváhání, po němž míč skončil v síti, ale gól nebyl pro ofsajd uznán.

Vpředu čekal trenér víc

V souboji s Tiraspolem obstála i obrana, která domácí tým pouštěla do střeleckých příležitostí jen minimálně, hlavně stoperská dvojice Suchý - Vomáčka toho soupeřovým útočníkům moc nedovolila. Zato středová řada, která táhla v minulém ročníku Slavii k obhajobě mistrovského titulu, nedokázala podržet míč, chyběla jí i přesná kombinace. Tím trpěla i hra útočníka Vlčka, k němuž se po 20 minutách hry vysunul dopředu ještě Milan Černý.

"Obrana byla jakž takž, ale dopředu jsem čekal rozhodně více, v tom se musíme zlepšit. Docházelo k laciným ztrátám ve středu pole, takže jsme se nemohli k ofenzivě ani nadechnout. Míčů, které by útočníci potřebovali, moc nebylo, chyběla kreativita," uznal Jarolím.

Ukvapené závěry však dělat nechtěl. "Podstatné bude, abychom zvládli odvetu a postoupili. Věžím, že nervozita, která na hráčích byla vidět hlavně z počátku zápasu, z kluků spadne. Byl to ale teprve druhý ostrý zápas, a kdyby bylo vše optimální, tak to by bylo hodně jednoduché. Musíme zapracovat na útočné fázi, tam to vázne," vypíchl Jarolím největší nedostatek ve hře Slavie.

Velkým pomocníkem Šeriffu byli v Tiraspolu jeho příznivci, kteří hnali domácí mužstvo neustále na zteč. V Edenu budou mít podporu ochozů naopak hráči Slavie, podle Jarolíma se však nesmějí nechat strhnout k bezhlavému útočení, kterého by mohlo využít soupeřovo ofenzivní duo Diedhiou, Balima. Slavia bude muset k postupu vstřelit o gól víc než moldavský protivník.

Reklama

Související témata: