Hlavní obsah

Gólman Blažek si přeje nedostat v Aténách do poločasu gól

V prvním utkání 3. předkola Ligy mistrů byl šestatřicetiletý gólman Jaromír Blažek hrdinou. Chytil Cissému pokutový kop a Spartu podržel i při dalších šancích Panathinaikosu. Pražané na něj budou spoléhat i v úterní odvetě v Aténách. Zejména, pokud bude chybět Tomáš Řepka. Zkušenému brankáři se však kolena neroztřesou...

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář pražské Sparty Jaromír Blažek v utkání proti Panathinaikosu Atény

Článek

V domácím zápase s Panathinaikos jste byl hrdinou. V odvetě na vás bude Sparta také hodně spoléhat, zejména pokud nebude Řepka. Cítíte větší tíhu odpovědnosti?

Já a hrdina... Odpovědnost cítím jako před každým utkáním. Mně už se kolena nerozklepou. Takové zápasy, jako doma s Panathinaikos se dvakrát po sobě neopakují. Měl jsem i kus štěstí a nejen při penaltě.

Kudy by podle vás mohla vést cesta k postupu?

Přes výkon, jaký jsme podali doma a k tomu potřebujeme i pořádný kus štěstí. Čeká nás opravdu hodně těžký zápas.

Neúčast Tomáše Řepky, to bude pro Spartu asi velká ztráta...

To víte, že ano. On je lídr v kabině i na hřišti, je slyšet i vidět. S ním to je zejména v defenzivě úplně něco jiného, čím vůbec nepodceňuji ostatní kluky. Za Tomáše mluví jasně i statistiky a výsledky našich zápasů s ním a bez něho. Musíme ale odvetu zvládnout i bez něho, když už to takhle blbě vyšlo. Přál bych si ho na hřišti, ale moc šancí tomu nedávám.

Jaký by byl podle vás optimální vývoj odvety?

Vydržet co nejdéle bez inkasovaného gólu. Kdyby se povedl poločas, bylo by to super a pak se děj vůle Boží. Samozřejmě kdybychom dali gól my, bylo by to skvělé. Jejich defenziva není zrovna nijak excelentní.

Bouřlivé prostředí v Aténách vás asi nerozhodí, ale co mladé spoluhráče. Připravíte je vy zkušenější na to, co Spartu čeká?

Těžko je nějak připravíte. Mně také nikdo nic neříkal. To si musí každý prožít. Strach z toho ale nemám, určitě to je lepší, než prázdné tribuny.

V čem vidíte největší nebezpečí ze strany Panathinaikosu?

Mají výbornou ofenzívu. A upřímně řečeno, jestli bych se měl něčeho obávat tak z toho okolí zápasu... Myslím třeba rozhodčí. To je jediné, co by mě mohlo strašit.

Reklama