Hlavní obsah

Trenér Hašek: Oželet Řepku? Až výsledek ukáže, zda by to byla ta největší rána!

Zdeněk PavlisSport.cz

Dost možná, že pod Akropolí vzývá všechny řecké bohy, aby pomohli. Řepka je pro trenéra Sparty Martina Haška jistotou. Základním kamenem sestavy. Garancí, že s ním v sestavě mančaft neprohrává. „Co jsem do Sparty přišel, s Řepkou na place jsem neprohrál ani jediný zápas. Ale když dvakrát chyběl, dvakrát jsme prohráli. Ve Zlíně a v poháru v Teplicích,“ medituje Martin Hašek před úterní odvetou předkola Ligy mistrů s Panathinaikosem, jakou ranou by absence Řepky byla.

Článek

Do poslední chvíle budou Chovanec, Hašek a celá Sparta čekat, jak se bude zraněný Řepka laborující s nataženým svalem cítit a zda na olympijský stadión v úterý večer k odvetě proti Panathinaikosu vyrukuje.

Počkají, co jen to půjde

„Dokud bude naděje na jeho start existovat, necháme sestavu otevřenou,“ připouští Hašek, že Řepka je pro Spartu v aténském pekle životně důležitým mužem. Zkušeným, rázným, majícím respekt u soupeře. Prostě přinášejícím do veledůležitého zápasu devizy, jež se počítají. V bouřlivém prostředí, které fanoušci Panathinaikosu připraví, docela určitě.

„Když se hraje o mnoho, je dobré mít na hřišti fotbalistu s mezinárodními zkušenostmi. V domácím střetnutí nám scházel Berger, ale zápas jsme zvládli, protože v sestavě byl Řepka. Kdyby teď měl chybět Tomáš, ležela by tíha na Patrikovi,“ je prvnímu letenskému trenérovi nad slunce jasné, oč se při snaze dát Řepku zdravotně dohromady hraje.

„Muset nastoupit bez těch dvou, hráli bychom s juniorkou,“ doslova Haškem otřásá představa, že by se snad i Bergrův zdravotní stav zkomplikoval. Po derby s Bohemians totiž Berger přiznával, že zraněné koleno sice drží, ale nemůže si být jistý, co přinesou dny příští. Třeba bolesti zesílí, třeba...

„Naštěstí normálně trénuje a nevím o tom, že by neměl být stoprocentně v pořádku,“ cítí alespoň částečnou úlevu Hašek. „Stačilo, že jsme museli nechat doma Holendu, jehož kotník není v takovém stavu, aby mu dovolil nastoupit.“

Bránit náskok? To by bylo harakiri!

Přes všechny komplikace provázející start Řepky, přes spekulace nad sestavou, kde by měl v případě Řepkovy absence dostat první velkou příležitosti rakouský mladík Hoheneder, věří trenér Martin Hašek, že jeho tým je schopen v odvetě uspět. „Myslet ale na to, že dvougólový náskok z Prahy uhájíme bezhlavou defenzivou, to by se rovnalo sebevraždě,“ je mu nad slunce jasné, že zakopat se před Blažkem a pouze bránit by představovalo hotové harakiri.

„Předností Panathinaikosu je hra dopředu. Jestliže jsou Řekové někde zranitelní, pak v obraně. Ale abychom toho využili, musíme být patřičně aktivní, využívat každé příležitosti k zaútočení, vyrážet dopředu ve větším počtu lidí a když se šance nabídne, pak ji využít. Loni měla Sparta v Aténách pět moc dobrých příležitostí, ale nevyžila ani jednu, za což zaplatila vyřazením. Nemyslím, že my bychom se v úterý do tolika šancí dostali,“ nedělal Hašek žádné tajnosti s taktikou, kterou bude od mužstva vyžadovat.

Favoritem je Panathinaikos, opakuje trenér

Dost možná bez Řepky v sestavě, což je ta nejhorší rána a ztráta, která jen mohla Spartu po slibné domácí výhře potkat.

„To uvidíme až podle výsledku,“ odmítá Hašek přistoupit na podobnou rétoriku. „Šance na postup jsou po prvním zápase vyrovnané. My jsme na tom samozřejmě lépe než před prvním zápasem u nás na Letné, ale Panathinaikos je pořád favoritem,“ snímá alespoň slovně ze svého mužstva tíhu nervozity, která na hráče docela zákonitě dopadá.

Reklama