Hlavní obsah

S Řepkou nebo bez Řepky? Sparta před odvetou v Aténách čeká do poslední chvíle!

Zdeněk PavlisSport.cz

Malým soukromým speciálem sice sparťanský stoper Tomáš Řepka pod Akropoli přiletěl, do poslední chvíle ovšem bude rébusem, zda se ho letenští trenéři odváží k odvetě třetího předkola Ligy mistrů proti domácímu Panathinaikosu postavit. „Rozhodneme až těsně před zápasem,“ přiznal trenér Martin Hašek. „Bude záležet hlavně na Tomášových pocitech,“ doplnil letenský lékař Petr Novák.

Foto: David W Cerny , Reuters

Jan Holenda (uprostřed) oslavuje svůj gól proti Panathinaikosu. Budou Pražané stejně slavit i po dnešní odvetě?

Článek

Kolem přítomnosti vůdčí osobnosti současné Sparty Tomáše Řepky se točilo a točí v Aténách úplně všechno. I pár hodin před odvetou, která začíná na Olympijském stadiónu dnes ve 20.45 a do níž půjdou Pražané po týden staré výhře na Letné (3:1) se slibným dvougólovým náskokem. „Už pouhá Tomášova přítomnost zvedá všem náladu a pro mužstvo je povzbuzením,“ potvrdil Řepkův parťák v obraně Roman Hubník, jak blahodárný vliv Řepkův přílet pod Akropoli na Pražany měl.

Hoheneder to zvládne, je přesvědčen Hašek

Všem je totiž jasné, jak těžké to Sparta navzdory dvoubrankovému aktivu v odvetě s Panathinaikosem bude mít. Bez Řepky i s Řepkou. „Celé pondělí se Řepkovi věnovali v Praze fyzioterapeuti, ale svalové zranění je zrádné. Skutečně bude záležet jen na něm a jeho pocitech,“ opakoval lékař Pražanů Petr Novák.

Pro odvetu jsou tudíž nachystány dvě varianty sestavy – s Řepkou i bez něho. „Hoheneder je naším třetím stoperem v řadě a celou letní přípravu jsme ho na tuto roli chystali. Ostatně, dostal i nejvíc prostoru ze všech. Nechceme od něho, aby dirigoval obranu, stačí, když zvládne svůj výkon. Je patřičně připravený i náležitě adaptovaný, takže jsme přesvědčeni, že to dokáže,“ nemyslí si letenský trenér Martin Hašek, že by absence Řepky rovnou srážela Spartu do kolen. „Samozřejmě že Tomášovy zkušenosti budou scházet. Co jsem ve Spartě, ještě jsem s Řepkou v sestavě neprohrál,“ dodával.

Bránit náskok = cesta do záhuby

Pochopitelně že odvetný duel nebude jen o Řepkovi. „Nesmíme podlehnout klamu, že dvougólový náskok z Prahy ubráníme, protože to by byla rovnou cesta do záhuby. Musíme si počínat aktivně a využívat každé příležitosti k zaútočení, abychom vstřelili gól. To ovšem znamená vyrážet dopředu ve větším počtu a přitom vypracované příležitosti využívat. Před rokem, kdy Sparta s Panathinaikosem z kvalifikace Ligy mistrů vypadla, měla v Aténách pět dobrých šanci, ale nevyužila ani jednu. Za to zaplatila, což se nesmí opakovat,“ zdůrazňoval hráčům Hašek. „Musíme jít štěstí aktivně naproti, aby se k nám přiklonilo.“

Řekové si přes manko věří

Navzdory dvougólovému manku je ovšem aténský Panathinaikos přesvědčen, že postup do čtvrtého předkola není ztracen. „V Praze to byl den blbec, v odvetě musím od hráčů vidět úplně jiný přístup, chuť a ochotu. Pak ztrátu smažeme a dál se dostaneme,“ burcuje svůj tým i fanoušky nizozemský kouč v řeckých službách Henk ten Cate. „Uznávám, nejsme v jednoduché pozici, ale když podáme stejný výkon, jak Sparta před týdnem doma, když dáme do zápasu srdce i odvahu, vyhrajeme a postoupíme,“ odmítá jakýkoli náznak poraženecké nálady.

Co říká pohárová matematika?

Před odvetou mluví pohárová matematika jasně – Sparta si po Akropolí může dovolit prohru o gól a přesto postoupí do čtvrtého předkola, kde narazí na některý z evropských velkoklubů. V případě výhry Panathinakosu 2:0 by šli dál Řekové, kdyby se ale na Olympijském stadionu opakoval výsledek z Prahy, tedy 1:3, došlo by na nejprve na prodloužení a pak případně i na penaltový rozstřel, porážka 2:4, 3:5 apod. by otvírala brány Pražanům. Naopak vítězství o tři branky by dávalo zelenou domácímu mužstvu.

Dnešní odveta 3. předkola Ligy mistrů mezi Panathinaikosem Atény a Spartou začíná na Olympijském stadiónu ve 20.45 hodin. Rozhoduje trio portugalských sudí v čele s hlavním rozhodčím Pedrem Pronecou.

On line reportáž ze zápasu můžete sledovat na www.Sport.cz.

Předpokládané sestavy
Panathinaikos: Galinovič - Bjärsmyr, Vyntra, Sarriegi, Spyropulos - Simao, Gilberto Silva, Gabriel, Karagunis - Cissé, Salpingidis.
Sparta: Blažek - Kušnír, Řepka (Hoheneder), Hubník, Pamič - Žofčák, Hušek, Berger, Zeman - Wilfried, Prudnikov.

Reklama

Související témata: