Hlavní obsah

Spartu vrátila nepovedená aténská odveta do šedivé reality

ATÉNY

Nadšení, optimismus a odvážné vyhlídky po úvodním vítězném duelu s Panathinaikosem Atény ve 3. předkole Ligy mistrů fotbalistům pražské Sparty vydržely jenom týden. Po úterní odvetě v řecké metropoli, kde Sparta podlehla 0:3 a nestačil jí tak ani dvoubrankový náskok z prvního domácího duelu, si Pražané začínají neradi přivykat na nepříjemnou realitu. Hlavní fáze štědře dotované soutěže, kde byli dříve pravidelným účastníkem a získávali tučné obnosy, pro ně začíná být vzdáleným a jako by už nedostižným snem.

Foto: Yiorgos Karahalis , Reuters

Sparťan Luboš Kalouda se chytá za hlavu poté, co nevyužil šanci proti Panathinaikosu.

Článek

Sparta mezi smetánkou bude chybět už počtvrté za sebou, čímž dál klesá její kredit na evropském fóru a nemá šanci vymanit se z šedivého průměru. A především přichází o velké peníze. Například letos kluby v základní skupině už na jejím startu inkasují více než 180 miliónů korun.

Před třemi lety se nedostali ani do kvalifikace, pak je hladce vyřadil Arsenal a dvakrát za sebou Panathinaikos, byť letos Řekové museli dvojzápas otáčet ve svůj prospěch až v odvetě a nadřeli se tak mnohem víc než loni, kdy taktéž ve 3. předkole oba zápasy vyhráli.

Sparta bude asi dlouho litovat toho, jakou šanci nyní promarnila a která se už nemusí dlouho opakovat. I proto, že v další sezoně půjde do předkola Ligy mistrů už jen český mistr a v posledních dvou sezonách za Slavií Sparta zaostávala.

Velkokluby jde porazit, ale ne zdolávat pravidelně

Pražané nad vyřazením smutní hlavně proto, jak dobře partii s Panathinaikosem rozehráli. Postup aténského týmu se sice před vzájemným kláním očekával, ale v pomyslném poločase drželi sparťané favorita v šachu. Ani to ale nestačilo. "I proto nás to strašně moc mrzí," netajil trenér českých vicemistrů Martin Hašek. Letenští nejprve Panathinaikos přehráli nadšeným výkonem, ale nakonec jako by platilo otřepané, že soupeře tohoto kalibru může porazit, ale ne zdolávat pravidelně.

V odvetě soupeř, hospodařící s několikanásobně vyšším rozpočtem, nezpanikařil a viditelně vyšší kvalitu hráčského kádru přetavil v postup do dalšího kola. I když mohlo být všechno jinak: kdyby střídající sparťan Kalouda tři minuty před koncem za stavu 0:2 proměnil jasnou šanci, šla dál nakonec Sparta. "Nesmíme se v tom babrat, naopak rychle zapomenout. Jinak bychom se z toho nedostali," povzdechl si Kalouda.

Hosté však v Aténách jinak zklamali. A jen dovršili tápání z úvodu ligové sezony, v níž si zatím připsali jen dvě hubené bezbrankové remízy. Na olympijském stadionu překvapivě nedali najevo, že mají z minulého týdne nahráno a naopak Řekové jsou pod tlakem. Naopak byli od začátku zakřiknutí, svojí nervozitou hladovému soupeři dali najevo, že pro něj jsou snadnou kořistí.

A Panathinaikos udeřil jako protřelý tým. Spartu před padesátitisícovým davem nahlodal gólem těsně před poločasem a klíčový úder zasadil deset minut po něm. Jako by ale už před zápasem český tým psychicky srazila neúčast zraněného lídra a klíčového muže obrany Tomáše Řepky.

Řepka podle očekávání na hřišti hodně chyběl

Jeho absence ještě víc nahlodala křehkou psychiku nezkušeného týmu. V Aténách se v základní sestavě objevili už jenom dva třicátníci - záložník Berger s brankářem Blažkem, i proto by se letenským v těžké aténské bitvě další Řepkovy zkušenosti jistě hodily. I když třeba náhradník Hoheneder svůj záskok zvládl solidně, osobnost Řepkova formátu Spartě na Panathinaikosu chyběla. "Nahradit takového hráče je velmi těžké. I tím, že je to velký lídr a důležitá postava i mimo hřiště," upozornil už před zápasem kouč Jozef Chovanec.

V ostrém kontrastu se naopak vyjímá kádr Panathinaikosu - brazilský mistr světa Gilberto Silva, evropští šampioni Katsuranis s Karagunisem či jejich kolegové z řecké reprezentace Salpingidis s Vyntrou a Spyropulosem, nebo francouzský kanonýr Djibril Cissé, který prošel třeba Liverpoolem a do Panathinaikosu zamířil v létě za sumu, s níž Sparta vydrží hospodařit téměř celou sezonu.

Kdyby Sparta Panathinaikos vyřadila, musela by se v posledním předkole ještě popasovat s jedním soupeřem zvučeného jména ze zemí elitní pětky. Měla by ale aspoň jistotu, že v případě neúspěchu bude hrát v základní skupině Evropské ligy. Takhle Pražané zamíří do jejího 4. předkola a pokud i tam zkrachují, účinkování na pohárové scéně pro letošní sezonu skončí velmi záhy.

Sparťanští mladíci mají před sebou hodně práce

Ještě dřív než loni, kdy po nezdaru s Panathinaikosem skončila vzápětí v Poháru UEFA v září na štítu Dinama Záhřeb. Tápání Sparty je zapříčiněné i ztrátou dříve neotřesitelné pozice na domácí scéně, kde za posledních šest let triumfovala jen dvakrát.

Pro sparťany je přitom konfrontace na mezinárodním poli životně důležitá. Hráči při ní mohou nabrat neocenitelné zkušenosti, které jim podle jejich trenérů tolik chybí. A mladí sparťané na sebe také mohou upozornit skauty ze silných evropských klubů. Právě prodej hráčů je pro pražský klub jednou z možností, jak vykompenzovat ztrátu z toho, že neinkasuje peníze z Ligy mistrů. Náročný duel na Panathinaikosu však naznačil, že členové sparťanského kádru k evropskému standardu zdaleka nedorostli. I největší klenot - sedmnáctiletý forvard Václav Kadlec - před sebou má hodně práce.

Reklama

Související témata: