Hlavní obsah

Měli jsme naději. Ale nic víc než naději, uznal po vyřazení Sparty Chovanec

V aténském pekle bez zraněného Řepky, ale nakonec blízko k postupu přes Panathinaikos, tak se vracela fotbalová Sparta z kvalifikační odvety Ligy mistrů z Řecka. Pochopitelně skleslá, samozřejmě rozladěná... „Velmi dobrý výsledek z Prahy nám dával naději, ale nic víc než naději. Soupeř byl prostě silnější,“ uznával trenér Jozef Chovanec, že by i na Olympijském stadiónu musela nastat optimální konstelace, aby se jeho tým přes řecký soubor dostal dál.

Článek

S Řepkou jste sice dobře šachovali a drželi Řeky dlouho v napětí, nakonec ale samozřejmě nastoupit nemohl a vašemu mužstva v aténském pekle moc scházel...

My nešachovali a ani o žádné triky se nepokoušeli, naopak jsme dělali vše pro to, aby mohl v odvetě nastoupit. My i sám Tomáš. Jenže zdraví je prioritní...

Když jste ale v úterý v poledne z Prahy za mužstvem do Atén odlétali, musel jste už přece vědět, že Řepka cestuje pod Akropoli jako divák...

Samozřejmě že jsme to věděli, ale on v žádném případě neletěl do Řecka jako turista. Je naším hráčem a už jeho pouhá přítomnost hodně znamená.

Takže myslíte, že s Řepkou v sestavě by se odveta vyvíjela a třeba i dopadla jinak? Že byste přes Panathinaikosu postoupili, když jste měli partii tak slibně rozehranou?

Po zápase jde samozřejmě o spekulace, ale jeho přítomnost by znát určitě byla. Třeba v řízení a dirigování mužstva, třeba v transformaci pokynů z lavičky na hráče. A možná bychom ani první gól těsně před přestávkou nedostali, neboť k celé situaci, jež inkasované brance předcházela, by ani nedošlo. Při hlídání prostorů si Řepka počíná pochopitelně zkušeněji, při standardních situacích dovede protivníka uhlídat. Ostatně, v pražském duelu se to víc než názorně ukazovalo. A to už nemluvím o respektu, který u soupeřových hráčů má.

Inkasovaný gól těsně před půlí byl zřejmě zlomem, který ovlivnil celý další průběh zápasu a znamenal pro Spartu konec účinkování v Lize mistrů...

To byl jeden moment, druhým byla naše pasivní hra na konci prvního poločasu. Krajní obránci Panathinaikosu se v těchto fázích zápasu dostávali za záda našich obránců, nepočínali jsme si aktivně v presinku a forčekinku, chybovala středová řada.

Rakouský mladík Hoheneder, který nastoupil místo Řepky, se však držel až překvapivě dobře a chyby nedělal. Nebo snad i k němu jste měl výhrady?

Nemohu říci, že by podal špatný výkon. Hrál koncentrovaně, s protivníkem neměl problémy, střed obrany byl v pořádku. Potíže nastávaly, když se Cissé dostával do prostorů krajních beků.

Narazil jste na středovou řadu, která po změně stran viditelně odcházela a v níž zkušený Berger nevelel mladším spoluhráčům tak, jak by se dalo očekávat.

I my od něho čekali, že zklidní a zkvalitní hru, aby mladí kluci kolem něho získali víc jistoty, což se nestalo. A kondicí to nebylo...

Už dvakrát jste narazil na zálohu, s níž jste evidentně nebyl v Aténách spokojen. Co jí vyčítáte nejvíc?

Takovéto zápasy se rozhodují právě ve středových řadách, což se v odvetě ukázalo. Berger nebyl ve formě, Hušek se do kombinace nezapojoval, hrál do stran nebo dozadu, dopředu se nepouštěl, průnik nebo kolmou přihrávku jsme od něho neviděli. Vacek udělal spoustu nevynucených chyb, což dostávalo mužstvo do nejistoty. Ke všemu jsme ztráceli triviálně míče a tím Panathinaikosu nabízeli možnost klidné, připravené, rozumné kombinace. Zatímco v prvním duelu jsme čelili nesporným fotbalovým kvalitám Řeků týmovým výkonem všech řad, v Aténách tomu tak nebylo.

Přesto jste měli k postupu do dalšího kvalifikační kola Ligy mistrů blízko. Možná nejblíže za poslední léta...

Velmi dobrý výsledek z Prahy nám dával naději, ale nic víc než naději. Už proto, že v domácím utkání bylo naším cílem uhájit nulu na kontě inkasovaných branek, což se nepovedlo. Soupeř byl prostě silnější.

Ale v porovnání s loňskem i evidentně zranitelnější. Nebo si snad myslíte opak? Domníváte se, že síla Panathinaikosu letos ještě narostla?

Mezi loňským a letošním Panathinaikosem není velkých rozdílů. Způsob hry zůstává stejný, jeho fotbalová kvalita se navyšuje, kostra týmu se nemění, naopak je vhodně doplňována. Abychom se přes pravidelného účastníka Ligy mistrů dostali, musely by se v kvalifikační konfrontaci sejít všechny potřebné premisy. Asi tak jako v domácím zápase... Jenže náš výkon v odvetě nebyl aktivní, nedokázali jsme dobře kombinovat, dopustili jsme se chyb, kterých protivník dovede využít. Jednu šanci Cissému sice Blažek zlikviduje, ale další už gólem skončí.

Zatímco vy góly nedáváte. Ani v lize, ani v pohárové odvetě, ani když pod Akropolí operoval v útoku Wilfried, ani když ho nahradil Prudnikov.

Změny v sestavě a zranění hráčů naši střeleckou produktivitu samozřejmě ovlivňují. V Aténách jsme se pokusili oživit hru právě zmiňovaným střídáním, neboť Bonyho už měli Řekové okouknutého, znali jeho pohyb a dobře ho pokrývali. Prudnikov je typologicky jiným hráčem, ale ani on se neprosadil.

Nakonec měl ke gólu paradoxně nejblíže střídající Kalouda. Kdyby v samém závěru šanci proměnil, brána do čtvrtého kola by se před vámi už zřejmě otevřela dokořán. Musela to být pro vás na lavičce hrozná rána, když příležitost nevyužil...

Já ji z lavičky neviděl, protože na Olympijském stadiónu je to k bráně strašně daleko. Všichni měli sice ruce nahoře, což byla ostatně reakce už při střele Bergra, ale já až ze záznamu viděl, že ke gólu a možná i postupu bylo skutečně blízko.

Z Ligy mistrů jste sice vypadli, čeká vás ovšem Evropská liga. Budete od vedení klubu požadovat doplnění kádru, abyste kvalifikační předkolo překročili a do základní skupiny se dostali?

Nic takového neplánuji, protože hráčů máme dost. Navíc se uzdravuje Kucka, delší úseky už zvládá v zápasech Kadlec... Teď potřebujeme hlavně čas, abychom nové akvizice, které v létě přišly, do mužstva zabudovali, aby se jejich výkonnost po nezbytné adaptaci ustálila a součinnost mužstva začala fungovat.

Reklama

Související témata: