Hlavní obsah

Naděje na Ligu mistrů je mrtvá. Do Evropské ligy musíme, přísahá sparťan Zeman

Zdeněk PavlisSport.cz

Sen o milionářské Lize mistrů je mrtvý. Pro letenskou generalitu, sparťanské trenéry i hráče. Ani letošní pokus nevyšel, i když kvalifikační konfrontaci s Panathinaikosem měla fotbalová Sparta rozehranou víc než slibně. „Žádný zmar, žádná rezignace. Vypadli jsme sice z Ligy mistrů, o to víc teď musíme bojovat, abychom se dostali z předkola do základní skupiny Evropské ligy,“ přísahal po třígólové prohře pod Akropolí za sebe i spoluhráče Martin Zeman.

Foto: David W Cerny , Reuters

V Praze se Pamič, Holenda a Zeman (zleva) radovali, v Aténách se jim sen o postupu rozplynul.

Článek

Pekla, které jim řečtí fanoušci v kotli Olympijského stadiónu nechystali, se nezalekli, bouřlivé prostředí podle sparťanského záložníka za porážkou a vyřazením z Ligy mistrů nestálo. „Naopak, před takovou kulisou se hraje dobře. Diváci byli fantastičtí a prostředí pro fotbal přímo ideální. Rozhodně nás nijak nesvazovalo, natož aby náš výkon poznamenalo,“ nehledal Martin Zeman výmluvy, že by se nezkušené letenské mužstvo v řecké výhni uškvařilo a zaplatilo daň prostředí.

„Příčina byla v nás... Ke konci první půle jsme začali hrát zbytečně pasivně, dostali jsme se pod tlak a inkasovaný gól těsně před odchodem do kabin nás nalomil,“ přiznával.

Získat míč stálo hráče hodně sil

Vysvětlení, proč začalo hrát letenské mužstvo přes všechny příkazy a pokyny trenérů pasivně a domácím fotbalistům režii odvetného duelu doslova vnutilo, však hledal těžko. „Ztráceli jsme hodně míčů, vpředu je neudrželi vůbec, zatímco soupeř potvrzoval své fotbalové kvality. Kombinoval, podržel balón a my museli hodně běhat, což nám bralo spoustu sil,“ vracel se Martin Zeman ke kvalifikační odvetě s Panathinaikosem.

Samozřejmě že i on okamžitě přidával, jak moc na place scházel zraněný Tomáš Řepka, který do Řecka sice přiletěl, ale nastoupit nemohl. „Ztráta to pro nás byla veliká, neboť na hřišti všechno řídí a diriguje a už svou přítomností nám dodává klid. Hoheneder ale nezahrál špatně,“ chválil jedním dechem mladého rakouského obránce, jenž podstoupil v Aténách skutečný křest ohněm.

Prohra a vyřazení však nebylo jen o obraně, ale i o vynechávající středové řadě a o minimu šancí, do nichž se Zeman a jeho spoluhráči dostávali. „Samozřejmě, kdybychom dali gól, vyvíjel by se zápas jinak. Ale to jsou kdyby... I já měl situace řešit jinak. Třeba v první půli jsem při jedné útočné akci špatně převzal míč a pak posílal centr na Wilfrieda, z něhož tudíž nic nebylo. Škoda, že jsme třeba právě tuto akci nedotáhli do konce,“ přiznával Zeman, odhodlaně však dodával: „Vypadli jsme z Ligy mistrů, ale teď musíme udělat všechno proto, abychom se probojovali do základní skupiny Evropské ligy.“

Reklama

Související témata: