Hlavní obsah

Slavia se probírá z podobného šoku, jaký zažila v roce 2000

PRAHA

Osm pokusů, jeden úspěšný a sedm marných. To je bilance fotbalistů Slavie v kvalifikaci Ligy mistrů. Vyřazení pro ně tedy není ničím novým, ovšem podobný kolaps v nastavení, jaký je srazil ve středu s Tiraspolem, zatím zažili jen jednou. Před devíti lety s Šachtarem Doněck. Stejně jako tehdy teď budou hledat lék, jak se z šoku co nejrychleji probrat.

Foto: Petr Horník, Právo

Zklamání slávistů Petra Jandy (vlevo) a Marka Suchého po vyřazení ze 3. předkola Ligy mistrů.

Článek

Napadlo ho to okamžitě. „Takové zklamání jsem zažil snad jen po vyřazení s Doněckem. Tehdy jsem ještě nebyl hlavní trenér. A druhý rozdíl je v tom, že zatímco tenkrát šlo o poslední krok, nyní by nás čekalo ještě jedno předkolo,“ srovnával trenér Karel Jarolím.

Jako by slávisté opravdu prožili trpké déja vu. Když už se v roce 2000 viděli v Lize mistrů, dal Šachtar gól v nastavení a v prodloužení jim sebral postup definitivně. Stejně tak ve středu směřovali za postupem, jenže Šeriff je zaskočil v 94. minutě a na zvrat už nebyl čas.

Až doteď byl pro sešívané zmar s Doněckem nejhorším zážitkem. „Co chceme víc? Máme náskok 1:0, hrajeme doma, všechno máme ložené. V kabině do hráčů hučím, že soupeře přejedeme, vypadá to dobře. Oni pak ale vyběhnou na hřiště a osm z nich vůbec nechce míč. Jakmile nám o něco důležitého jde, spadne nám srdce do kalhot,“ láteřil tehdejší kouč František Cipro.

Na lítost není čas, hlásí se liga

Jenže program je nabitý a život jde dál. „V pátek pohárový los, v neděli ligový zápas. Snad je to tak i lepší. Beru to jako výzvu, teď je přesně ta situace prokázat charakter. Když se daří, dokáže to každý trouba,“ uvědomuje si Jarolím.

Před devíti lety se červenobílí nezhroutili. „Bude to těžké. Všichni soupeři teď cítí naši krev,“ upozorňoval Cipro. Tři dny po porážce s Doněckem jeho tým zvládl ligový zápas a vyhrál v Ostravě 3:1. Titul v sezóně 2000/01 Slavia nezískala, v Poháru UEFA však došla až do jarního 4. kola a v posledním kole si těsnou výhrou v Drnovicích zajistila aspoň druhé místo v lize za suverénní Spartou. To už tým vedl právě Jarolím.

Slavii v neděli čeká střížkovská Bohemka, která by měla být příjemným protivníkem. Po nepovedeném vstupu do sezóny však obhájce titulu potřebuje trvalý vzestup. A zatím nechce mluvit o ztracené sezóně. „To se přece po čtyřech zápasech tvrdit nedá. Pokud obhájíme mistrovský titul a postoupíme do Evropské ligy, nebude to tak špatné. Momentálně však zažíváme obrovský šok,“ popisuje situaci v Edenu záložník Jaroslav Černý.

Pokusy Slavie o Ligu mistrů
Nejslavnější (2007) – Teprve šestý pokus byl ten pravý. Historický první postup do hlavní soutěže si sešívaní připsali na úkor Ajaxu Amsterdam, který snad i díky štístku Šmicrovi dokonale zaskočili.
Nejinfarktovější (2000) – Pražané už jednou nohou v Lize mistrů byli. Na hřišti Šachtaru Doněck vyhráli 1:0, v odvetě drželi bezbrankový stav. Inkasovali až v nastavení a v prodloužení je Ukrajinci dorazili.
Nejpřekvapivější (2009) – Slavia byla favoritem a nasazená by byla i v závěrečném 4. předkole. Ztroskotala však už na průměrném Šeriffu Tiraspol, který jí vyrval postup v 93. minutě odvety...
Nejostudnější (1996) – Pokus číslo 1 skončil fiaskem. Ani se nechtělo věřit, že čerství mistři prohráli na hřišti Grasshoppers Curych 0:5! Odveta byla jen formalitou.
Nejmarnější (2001) – S Panathinaikosem prohráli červenobílí doma i venku. Zmar ilustroval záložník Dostálek, který musel duel na Strahově dochytat jako brankář.
Nejdramatičtější (2003) – S Celtou Vigo slávisté venku prohráli 0:3 a bylo prakticky po nich. V odvetě však ožili, španělského favorita naháněli, ale víc než vítězství 2:0 nestihli.
Nejtrapnější (2005) – Anderlecht Brusel nebyl z kategorie gigantů, ale pohárovými zkušenostmi na sešívané platil. Ti si uřízli velkou pořadatelskou ostudu – na Strahově zloději vyrabovali šatnu hostů…
Nejneškodnější (2008) – Ve Florencii sešívaní ani jednou nevystřelili na branku soupeře a prohráli 0:2. Po bezgólové odvetě je žralo, že si postup prohráli již v Itálii.

Reklama