Hlavní obsah

Spartu mrzí dvě šance a zbytečný gól v závěru

PRAHA

Ještě pět minut před koncem středečního utkání na Letné žila naděje Sparty, že uhraje s anglickou Chelsea bod. Pak po sérii chyb inkasovala z kopačky volného Gallase jediný gól utkání. Londýnský celek, nabitý hvězdami, byl nesporně fotbalovější. Především ve druhé půli se projevila jeho až drtivá ofenzívní síla.

Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Tomáš Jun ze Sparty Praha (vlevo) v hlavičkovém souboji s Marcelem Desaillym z Chelsea Londýn

Článek

"Nejvíc mě mrzí neproměněná šance Gluščeviče, který měl na hlavě gól, a pak ta Sionkova, kdy měl míč na levé noze a mohl se zeptat brankáře, kam ho chce. Bohužel se netrefil. V soutěži, jako je Liga mistrů, se musejí takové šance proměňovat, protože jich mnoho není. Musím pochválit Blažka, který nás naopak v brance podržel, zejména při dvou příležitostech Crespa. Gól v závěru byl zbytečný, přišel po sérii našich chyb," řekl den po utkání trenér Sparty Jiří Kotrba. Do výčtu velkých šancí lze připočítat i tu Kováčovu.

Petráš nebude přibližně měsíc

Blažek mezi tyčemi potvrdil, že je gólmanem evropského formátu, svoje si odehráli i Johana s Hübschmanem. Určitě nejpříjemnějším překvapením však byly výkony krajních obránců Petráše a Labanta, který poprvé na podzim nastoupil v prvním mužstvu ve významném utkání. Improvizace se Zbončákem na levém okraji obrany tak zřejmě skončila, Poledica bude mít čas přemýšlet, proč je nejslabší z letních posil.

"Labant rozhodně nezklamal, potřebuje zlepšit herní kondici a to lze jen v zápasech. Sotva jsme vyřešili problém s levým okrajem obrany, nastal na pravé straně. Petráš, který se tam dobře zabydlel, má po jednom střetu zlomenou zánártní kůstku a přibližně měsíc nebude k dispozici. Na jeho místo se nabízejí dvě varianty, může tam hrát Kováč, ale existuje i možnost, aby tam opět hrál Flachbart," konstatoval neradostnou starost Kotrba.

Zelenka se vrátí

Středová řada Sparty trpí jedním problémem a ten se jmenuje konstruktivní hráč. "Zelenka už je v pořádku a potřebuje hrát. Tuto roli by měl plnit. Co se týká spekulací, kdo ve Spartě chtěl nebo nechtěl Horvátha, já jsem byl ten, kdo o něho hodně stál," dodal kouč k problému s konstruktivním záložníkem. Jistěže 18 miliónů korun Teplicícm za Horvátha a k tomu dalších deset za smlouvu a věcí s ní spojené není málo, ale Horváth je hráč, který by je dokázal vrátit třeba v základní skupině Ligy mistrů jen tím, že by připravil gólové šance, nebo se sám trefil, jak to umí. V každém případě by dal hře Sparty větší řád směrem dopředu.

Měli by na tom vydělat jak Poborský na pravém okraji středové řady, tak i defenzívu skvěle zvládající Němec uprostřed, stejně jako kterýkoliv z levých krajních středopolařů. A samozřejmě i útočníci. Především Gluščevič je totiž poloviční, když nedostává míče, které potřebuje. Jun či Sionko pak potřebují spoluhráče, s nímž si vymění míč.

Bojovnost je samozřejmostí

Jako slabinu svého týmu viděl Kotrba špatné využívání odražených míčů po dlouhých pasech. "Chyběla nám lepší příprava akcí. Na Gluščevičem sklepnuté či obránci odražené míče si nestačili záložníci nabíhat, takže jsme je ztráceli a měli hned zpátky na svojí půlce. Po příchodu Lamparda a Duffa se zvýšila ofenzívní síla soupeře. Byl fotbalovější, ale přesto je škoda, že jsme remízu neudrželi," konstatoval Kotrba.

Sparta může v Lize mistrů reálně přemýšlet o třetím místě ve skupině G a přechodem do Poháru UEFA. Chelsea a Lazio pro ni budou zřejmě příliš velkým soustem. Besiktas by mohl být rovnocenný. Určitě však přiláká diváky na bojovný výkon, jaký předvedla v úterý večer. "To je hezké, ale bojovnost a nasazení musejí být zejména v takovém zápase a v takové soutěži naprostou samozřejmostí," odmítl kompliment Jiří Kotrba.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články