Hlavní obsah

Arsenal prožil v úvodu Ligy mistrů noční můru

Londýnský Arsenal se probírá z šoku po prohře 0:3 s Interem Milán. Vstup do Ligy mistrů se anglickému celku vůbec nevydařil, Milánští se s ním na jeho půdě příliš nepárali a třemi zářezy v prvním poločase pořádně družinu trenéra Wengera rozladili. Po obrátce už Italové zabouchli dveře, do nichž Vieira a spol. marně bušili. SOUHRN LIGY MISTRŮ

Foto: ČTK

Andy van der Meyde z Interu Milán (vlevo) bojuje o míč se Solem Campbellem z Arsenalu.

Článek

Zpočátku měl navrch Arsenal. Hbitě kombinoval, ale narážel na sehranou defenzívu hostů. Ti se svým útočným snažením nijak nespěchali, ovšem domácí je k tomu svou lehkovážností směrem dozadu přímo vyzývali.

A ve dvaadvacáté minutě poprvé udeřilo. Po Martinsově přiťuknutí hlavou upaloval sám na Lehmanna Cruz a přes německého gólmana propasíroval míč na místo určení. Dvě minuty nato se Nizozemec van der Meyde z první opřel do centru Kilyho Gonzalese a italský klub už vedl o dvě branky.

Trochu tepla mohl do studené sprchy namíchat Henry. Po půlhodině hry totiž postrčil Materazzi v šestnáctce Ljungberga a sudí vyčaroval penaltu. S tou ale francouzský ostrostřelec naložil macešsky a nechal vyniknout brankáře Tolda. Wengerovi svěřenci se vrhli do útoku a vzadu nechali dveře dokořán. V závěru poločasu Emre nasměroval přihrávku Martinsovi, ten nezaváhal a mohl vystřihnout šokovaným londýnským divákům dokonalé salto.

Oživený Henry

V druhé půli ožil Henry, který se snažil vynahradit zpackanou penaltu, ale jeho spoluhráči nechali zařazený neutrál. Do sevřené a jistě hrající obrany Interu se jen ztěžka prosazovali, hosté navíc bránili i v devíti mužích.

Přesto se naskytla šance Wiltordovi, když van der Meyde přehnal svou bohorovnost a hrubkou francouzského internacionála přímo pobídl ke skórování. Vše ale na poslední chvíli uhasil pohotový Materazzi. Několik příležitostí měl i Henry, s těmi si však poradil Toldo. Na druhé straně ještě mohl přidat pečeť na vysokou výhru střídající Kallon, avšak orazítkoval jen tyč.

Snaha Juventusu málem neúspěšná

Komplikovanější cestu ke třem bodům měl Juventus. V utkání s Galatasaray Istanbul mu sice Del Piero už v páté minutě zajistil vedení, ale Turek Hakan Sükür, který byl na turínském stadiónu kdysi doma, brzy vyrovnal. Pavel Nedvěd sice neúnavně tvořil i střílel, ale nebylo to nic platné. Del Pierovu střelu zastavilo břevno, a tak na sebe roli spasitele vzal šestatřicetiletý obránce Ferrara.

Dvakrát rozhodovala penalta. V Lyonu zastavil český brankář Daniel Zítka ve službách Anderlechtu unikajícího Govoua jen faulem a na pokutový kop Brazilce Juninha nedosáhl. V San Sebastianu byl v roli penaltového exekutora úspěšný Kovačevič a Baskové porazili Olympiakos Pireus 1:0.

Makaay se probral

Majitel Zlaté kopačky Makaay konečně přesvědčil fanoušky Bayernu Mnichov, že se jeho nákup vyplatí. Po rozpačitých výkonech v bundeslize ukázal nizozemský útočník svou lepší tvář a dvěma góly zařídil výhru nad Celtikem Glasgow 2:1. Jeho roli v bývalém klubu La Coruňa převzal Uruguayec Pandiani a hosté v Aténách sahali po vítězství. Minutu před koncem však Tsartas vyrovnal.

Španělský útočník Morientes byl hlavní postavou Monaka v Eindhovenu. Při výhře 2:1 vstřelil první gól a na druhý přihrál Cissému. Toho v závěru vystřídal český záložník Jaroslav Plašil a i přes nápor domácích pomohl udržet francouzskému klubu vedení.

Lokomotiv Moskva sice v předkole vyřadil Doněck, ale v Kyjevě na další ukrajinský klub nevyzrál. Dynamo, hrající Ligu mistrů posedmé za sebou, zvítězilo 2:0. Obě branky dal v posledních osmi minutách brazilský náhradník Rincón.

Liga mistrů, 1. kolo
Skupina A:
Bayern - Celtic Glasgow 2:1
Poločas: 0:0. Branky: 73. a 86. Makaay - 57. Thompson. Rozhodčí: De Santis (It.). Diváci: 48.000.
Olympique Lyon - Anderlecht 1:0
Poločas 1:0. Branka: 26. Juninho z pen. Rozhodčí: Gomés Costa (Portug.). Diváci: 37.000
Skupina B:
Dynamo Kyjev - Lokomotiv Moskva 2:0
Poločas: 0:0. Branky: 83. a 90. Rincón. Rozhodčí: Fröjdfeldt (Švéd.). Diváci: 60.000.
Arsenal - Inter Milán 0:3
Poločas: 0:3. Branky: 21. Cruz, 24. Van der Meyde, 41. Martins. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). Diváci: 34.000.
Skupina C:
AEK Atény - La Coruňa 1:1
Poločas: 0:1. Branky: 89. Tsartas - 12. Pandiani. Rozhodčí: McCurry (Skot.). Diváci: 17.000.
Eindhoven - Monako 1:2
Poločas: 0:1. Branky: 65. Bouma - 31. Morientes, 56. Cissé. Rozhodčí: Bennett (Angl.). Diváci: 30.000.
Skupina D:
Juventus - Galatasaray 2:1
Poločas: 1:1. Branky: 5. Del Piero, 73. Ferrara - 19. S. Hakan. Rozhodčí: Ivanov (Rus.). Diváci: 14.000.
San Sebastian - Olympiakos Pireus 1:0
Poločas: 0:0. Branka 80. Kovačevič z pen. Rozhodčí: Fisker (Dán.). Diváci: 28.000.

Reklama