Hlavní obsah

Pro Anderlecht byl zápas v Lyonu "noční můrou"

PRAHA

Za "noční můru" označili fotbalisté Anderlechtu Brusel středeční úvodní zápas 4. předkola Ligy mistrů na půdě Olympique Lyon. Do Francie si přijeli pro nadějný výsledek do odvety, ale už o poločase prohrávali o čtyři branky a nakonec si odvezli debakl 1:5. Postup do základních skupin by tak byl jen sportovním zázrakem. I český brankář Anderlechtu Daniel Zítka považuje souboj za rozhodnutý.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Lisandro Lopéz z Lyonu se raduje z branky do sítě Anderlechtu Brusel ve čtvrtém předkole Ligy mistrů.

Článek

"Tohle byla noční můra. Přijeli jsme sem nabuzeni na dobrý výsledek, ale už po čtvrthodině jsme dostali dva góly, což nás úplně rozhodilo. V podstatě jsme jen sledovali, jak kolem nás běhá míč. Po těch dvou gólech to pro nás už bylo těžké," uvedl obránce Guillaume Gillet. "Upřímně řečeno, musíme si uvědomit, že Lyon byl o dvě třídy lepší. Každou ztrátu míče nemilosrdně trestal. Zkrátka jsme na ně neměli," řekl útočník Mbark Búsúfa.

V Anderlechtu se sice nechtějí vzdávat, přesto si jsou vědomi, že je o postupujícím zřejmě rozhodnuto. "Rozhodnuto už asi je. Abychom to zvrátili, museli bychom dát minimálně čtyři branky, což je velmi těžký úkol," uvedl Zítka, který zápas sledoval kvůli rekonvalescenci po zlomenině nohy jen jako divák. "Navíc pokud by u nás skórovali, tak bude úplně hotovo," dodal.

Zatímco webové stránky Lyonu již nepochybují o postupu Olympique a v titulku hlásají "Mise ukončena", hráči euforii nepropadají. "Jsme na tom teď velmi dobře, ale pořád je to jen první zápas. Nesmíme se tím nechat ukolébat. Kdybychom Anderlechtu dovolili v odvetě dát dva rychlé góly, mohlo by to být znovu napínavé," mínil střelec dvou branek Bafétimbi Gomis. "Stále se ještě sehráváme. Naše výkony půjdou nahoru," dodala letní posila ze St. Etienne.

Posila se vyplácí

Letní posilování se Lyonu zatím velmi vyplácí. O čtyři z pěti branek do sítě Anderlechtu si postarali noví hráči, za které Lyon utratil přes 70 milionů eur. Kromě Gomise předvedl parádní střelu Michel Bastos a kanonýr Lisandro López se podepsal pod dva góly. Nejprve vybojoval přímý kop pro Miralema Pjaniče a následně sám proměnil pokutový kop poté, co byl faulován. "Zvykám si v týmu stále více a více a dnes to bylo vidět. Byl to večer snů. Chtěli jsme co nejdříve rozhodnout a přesně to se povedlo. Teď to jen potvrdit v odvetě," řekl López.

Důvod k radosti mají i v Atlétiku Madrid. Španělé zvládli nelehký úkol a odvezli si vítězství 3:2 z horké půdy Panathinaikosu Atény. Tedy ze hřiště, kde Sparta v 3. předkole přišla o dvougólový náskok z úvodního duelu a po porážce 0:3 pro ni soutěž skončila.

Důležité vítězství

"Dosáhli jsme velmi důležitého vítězství. Každopádně se musíme ještě řádně připravit na odvetu, která i přes toto vítězství nebude jednoduchá. Odehráli jsme ale dobrý zápas, i když jsme se dopustili pár chyb," uvedl český stoper Tomáš Ujfaluši, který sám jednu větší chybu udělal, když podskočil nakopnutý míč a dovolil Dimitrisu Salpingisovi vyrovnat na průběžných 1:1. Atlético si pak vypracovalo dvoubrankový náskok, ale Leto alespoň snížil. "Mohli jsme mít ještě větší náskok, ale hlavní je výhra. Pokud v odvetě předvede podobný výkon, určitě postoupíme," míní Ujfaluši.

Trenéra Atlétika Abela Rosinu potěšil přístup hráčů, ale zároveň varuje, že Panathinaikos může být ještě nebezpečný. "Panathinaikos se do nás určitě pustí zhurta a bude se nám to snažit hodně znepříjemnit. Musíme předvést výkon jako dnes. Hráči moc chtějí do Ligy mistrů, proto měli velmi dobrou motivaci. Musím ale hlavně pochválit Forlána a Agüera. Díky nim jsme vyhráli my a ne Panathinaikos," uvedl Rosino na adresu svých útočníků, kteří se podíleli na všech třech brankách.

Reklama