Hlavní obsah

Arsenal postupuje do Ligy mistrů, Sionko s Pospěchem selhali na Kypru

PRAHA

Fotbalisté Arsenalu neponechali v odvetě 4. předkola Ligy mistrů proti Celtiku Glasgow nic náhodě a na úvodní výhru 2:0 navázali ve čtvrtek na Emirates stadium vítězstvím 3:1. Kanonýři se tak po zásluze radují z postupu do základní části. Smutní jsou naopak čeští reprezentanti Libor Sionko a Zdeněk Pospěch, kteří byli v dresu FC Kodaň na půdě APOELU Nicosia u prohry 1:3, jež rozhodla o postupu Kypřanů.

Foto: Eddie Keogh , Reuters

Fotbalista Arsenalu Denilson střílí na bránu Celtiku, v čemž se mu snaží zabránit obránci skotského celku.

Článek

Na Emirates stadium, kde domácí Arsenal hájil výhru 2:0 ze Celtic Parku, nabídly oba celky svižný fotbal již od prvních minut. Slavný skotský klub mohl inkasovat již po osmi minutách, kdy jen o několik centimetrů minul z dorážky levou tyč Eduardo. Celtic se snažil nepříznivě se vyvíjející dvojzápas vstřelením branky zdramatizovat, k přímému ohrožení branky Kanonýrů se ovšem často nedostával. A tak udeřili domácí.

Ve 28. minutě pronikl do vápna hostí Chorvat Eduardo, po kontaktu s brankářem Celtiku Borucem upadl a z následné penalty se nemýlil. V tu chvíli museli Skoti k postupu vstřelit tři góly. Tomu ovšem nic nenasvědčovalo. Naopak ve druhé půli po několika minutách na hřišti zvyšoval na 3:0 domácí Aršavin. Konečnou podobu výsledku 3:1 pro Arsenal dal snižující brankou Donati.

Pospěch a Sionko jen do Evropské ligy

FC Kodaň sice český reprezentant Zdeněk Pospěch v úvodním duelu na domácí půdě zajistil gólem proti APOELU Nicosia výhru 1:0, v odvetě na Kypru ovšem dánský celek prohrával už od druhé minuty. V té osmnácté dokonce domácí Michael proměnil penaltu a s FC Kodaň to vypadalo hodně bledě. Nato se sice podařilo snížit N´Doyemu, do půle ovšem svou druhou brankou Michael zvyšoval už na 3:1. A tak nakonec i zápas na Kypru skončil. Zdeněk Pospěch odehrál za hosty celý zápas, Libor Sionko se na hřiště dostal po pětašedesáti minutách.

Fiorentina hostila Sporting Lisabon poté, co spolu oba týmy před týdnem odehrály remízové utkání 2:2. Nerozhodně skončila i odveta. Po výsledku 1:1 slavil postup italský klub, jemuž se podařilo vsítit více branek na půdě soupeře. Z postupu do Ligy mistrů se ve čtvrtečním večeru radoval i Olympiacos Piereus po výhře 1:0 nad Šeriffem Tiraspol. Stuttgart i přes bezbrankovou remízu v odvetě postupuje přes FC Temešvár. Za domácí se v 67. minutě dostal na trávník i Jan Šimák.

Odvetné zápasy 4. předkola fotbalové Ligy mistrů
Olympiakos Pireus - Šeriff Tiraspol 1:0 (0:0)
Branka: 82. Mitroglu. Rozhodčí: Undiano Mallenco (Šp.). První zápas 2:0, postoupil Olympiakos.
APOEL Nikósie - FC Kodaň 3:1 (3:1)
Branky: 18. z pen a 41. Michel, 2. Kosowski - 22. N´Doye. Rozhodčí: Plautz (Něm.). První zápas 0:1, postoupil APOEL.
Arsenal - Celtic Glasgow 3:1 (1:0)
Branky: 28. Eduardo z pen., 53. Eboue, 74. Aršavin - 90.+2 Donati. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). První zápas 2:0, postoupil Arsenal.
Stuttgart - Temešvár 0:0
Rozhodčí: Rosetti (It.). První zápas 2:0, postoupil Stuttgart.
Fiorentina - Sporting Lisabon 1:1 (0:1)
Branky: 54. Jovetič - 35. Moutinho. Rozhodčí: Webb (Ang.). První zápas 2:2, postoupila Fiorentina.
Účastníci hlavní soutěže Ligy mistrů:
Kluby nasazené přímo do základních skupin:
Manchester United, Liverpool, Chelsea, Barcelona, Real Madrid, FC Sevilla, Inter Milán, Juventus Turín, AC Milán, Bordeaux, Marseille, Wolfsburg, Bayern Mnichov, Kazaň, CSKA Moskva, Urziceni, FC Porto, Alkmaar, Glasgow Rangers, Besiktas, Dynamo Kyjev, Standard Lutych.
Postupující ze 4. předkola:
Atlético Madrid, Maccabi Haifa, Debrecín, Olympique Lyon, FC Curych, Arsenal, Olympiakos Pireus, Stuttgart, APOEL Nikósie, Fiorentina.

Reklama

Související témata: