Hlavní obsah

Arsenal otočil dvoubrankovou ztrátu s Lutychem, v Miláně gól nepadl

Jirka G. NovákSport.cz

Doslova tragický začátek předvedli fotbalisté Arsenalu Londýn ve svém prvním zápase letošního ročníku Ligy mistrů. Už během prvních pěti minut na hřišti belgického Standardu Lutych dvakrát inkasovali a nováček soutěže slavnějšího soupeře dokonale zaskočil. Jenže zkušenosti londýnského celku s Tomášem Rosickým v sestavě nakonec nepřišly vniveč, Arsenal zápas v závěru otočil a vyhrál 3:2.

Foto: ČTK/AP

Fotbalisté Arsenalu oslavují branku Eduarda (vlevo) proti Lutychu

Článek
Fotogalerie

Arsenal nastoupil v Lutychu i s Tomášem Rosickým v základní sestavě, jenže už od prvních vteřin se on i jeho spoluhráči nestačili divit. Časomíra ukazovala teprve druhou minutu zápasu, když domácí stoper Mangala napřáhl z dálky a ranou k tyči rozjásal nadšené fanoušky Standardu!

Uběhly další dvě minuty a mohli si zakřičet znovu. Průbojný Jovanovič byl faulován v pokutovém území a španělský rozhodčí Gonzalez neomylně nařídil penaltu. K pokutovému kopu se postavil sám Jovanovič a daroval Lutychu luxusní dvoubrankové vedení. Pro brankáře Arsenalu Mannoneho, jenž nahradil nemocného Almuniu, to byla doslova hororová pětiminutovka.

Arsenal se navíc dlouho nemohl prosadit. Až v závěru prvního poločasu dostal Bendtner dobrou přihrávku do běhu od Diabyho a z pravé strany prostřelil domácího brankáře. Jenže hned v úvodu druhé půle hosté pokazili rozehrávku a nebýt toho, že se míč zapletl Mbokamimu mezi nohy, mohlo to být znovu o dvě branky. Arsenal zvýšil obrátky a od 70. minuty se i bez vystřídaného Rosického pokoušel o obrat.

A během tří minut se mu to nakonec opravdu podařilo. Nejprve ze situace silně zavánějící ofsajdem vyrovnal Vermaelen a po něm se po rohovém kopu trefil přesně Eduardo. Arsenal nastoupil bez mnoha opor. Kromě Almunii chyběl i Robin van Persie, kterého vyřadilo ze hry zranění kolena z ligového zápasu. A hrát nemohli ani Denilson, Samir Nasri, Andrej Aršavin, Johan Djourou a Carlos Vela. Přesto se nepočítalo s tím, že by Lutych měl být pro Kanonýry vážným soupeřem.

Walter Samuel z Interu Milán hlavičkuje před útočníkem Barcelony Zlatanem Ibrahimovicemfoto: Reuters/Alessandro Bianchi

Kromě Lutychu ve středu zažili debut v Lize mistrů další čtyři nováčci a Debrecín, rumunské Urziceni, nizozemský Alkmaar a Kazaň odcházeli rovněž poraženi. První tři nedali ani branku, ruská Kazaň sice na hřišti ukrajinského Dynama Kyjev vedla po gólu Domíngueze, ale domácí ve druhém poločase nastříleli tři branky a bylo po zápase.

Jednoznačně nejpoutavějším kláním měl bý střet kolosů Interu Milán a Barcelony, spolufavoritů celé soutěže. A hlavní událostí zápasu byl návrat Ibrahimovice do Milána po letním přestupu do Španělska. On ani Eto´o, jenž přišel výměnou do Milána, se ale neprosadili a největší šlágr kola zůstal bez branek. Barcelona vyhrála poslední ročník Ligy mistrů, obhájit prvenství se naposledy podařilo v letech 1989 a 1990 milánskému AC.

Liga mistrů, základní skupiny:
Skupina E:
Liverpool - Debrecín 1:0 (1:0)
Branka: 45. Kuit. Rozhodčí: Proenca (Portug.). Diváci: 40 000
Olympique Lyon - Fiorentina 1:0 (0:0)
Branka: 76. Pjanič. Rozhodčí: Vink (Niz.). ČK: 45. Gilardino (Fiorentina). Diváci: 37 169.
Skupina F:
Inter Milán - Barcelona 0:0
Rozhodčí: Stark (Něm.). Diváci: 79 000.
Dynamo Kyjev - Rubin Kazaň 3:1 (0:1)
Branky: 71. Jussuf, 79. Magrao, 85. Gusev - 25. Domínguez. Rozhodčí: Hamer (Luc.). Diváci: 16.000.
Skupina G:
VfB Stuttgart - Glasgow Rangers 1:1 (1:0)
Branky: 18. Pogrebňak - 77. Bougherra. Rozhodčí: Busacca (Švýc.). Diváci: 39 000.
Sevilla - Unirea Urziceni 2:0 (1:0)
Branky: 45. Luis Fabiano, 70. Renato. Rozhodčí: Trefoloni (It.). Diváci: 43 000.
Skupina H:
Olympiakos Pireus - Alkmaar 1:0 (0:0)
Branka: 79. Torosidis. Rozhodčí: Kassai (Rum.). Diváci: 30 000.
Standard Lutych - Arsenal Londýn 2:3 (2:1)
Branky: 2. Mangala, 5. Jovanovič - 44. Bendtner, 78. Vermaelen, 81. Eduardo. Rozhodčí: Iturralde González (Šp.). Diváci: 25 000.

Reklama