Hlavní obsah

Drží se nás smůla, litoval Sivok po těsné prohře s Manchesterem

ISTANBUL/PRAHA

Čtyři roky čekal fotbalista Tomáš Sivok na to, až si zahraje prestižní Ligu mistrů. Ale v úterý opouštěl bouřící arénu Besiktase Istanbul zklamaný. Jeho tým podlehl slavnému Manchesteru United 0:1 a Sivoka mrzelo, že Besitkas v přímém souboji tureckých a anglických šampionů neuhájil alespoň bezbrankovou remízu.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Přes Tomáše Sivoka v dresu Besiktase (vpravo) proniká Wayne Rooney.

Článek

"Určitě jsme na ni měli a také bychom ji všichni brali. Hráli jsme s Manchesterem celý zápas docela vyrovnaně, takticky jsme to zvládli nad očekávání, ale zase jsme měli na konci smůlu, která se nás drží od začátku sezony," litoval Sivok ve středečním rozhovoru s ČTK. "V sobotu v derby s Galatasarayem jsme byli lepší a stejně jsme dostali trojku," připomněl Sivok prohru 0:3 v posledním městském derby.

Šestadvacetiletý zadák tím narážel na nepovedený vstup obhájců tureckého "double" do nového soutěžního ročníku. Besiktas zůstává daleko za výsledky z minulé sezony, kdy v Turecku vládl. Teď se v lize krčí po pěti zápasech až na jedenáctém místě s jedinou výhrou na kontě, do toho přišla úterní prohra s Manchesterem.

"Ale lidi nám po zápase tleskali. Sami poznali, že jsme s nimi hráli vyrovnaný zápas. Asi nikdo nemohl čekat, že zrovna Manchester na úvod porazíme," řekl Sivok. "Bohužel se to opakuje v každém zápase. Nejsme schopni dát gól a klika, kterou jsme loni měli docela často, se od nás teď odvrátila. Přitom v útoku jsme nijak neoslabili, naopak přišli ještě další noví kluci. Na góly se ale strašně nadřeme, trefujeme tyčky a břevna nebo to lítá všude kolem," posteskl si reprezentační zadák.

Přesto měl při zápasu s Manchesterem dlouho vnitřně dobrý pocit. "Před zápasem jsme měl trochu obavy, že budeme jako na kolotoči, ale týmově jsme to odehráli výborně, hlavně v obraně nám to klapalo," uvedl Sivok. "Hráli jsme o moc lépe než v lize, třeba Rooney byl po vystřídání na lavičce pořádně naštvaný, že se k ničemu nedostal. Házel lahvemi na střídačce, i po zápase byl otrávený," všiml si Sivok, který anglickou hvězdu zastavil na začátku utkání jen za cenu žluté karty.

Sivok Scholese nehlídal, zajišťoval krajního obránce

I tak Sivok doufal, že se Besiktas i případnou remízou může odrazit k lepší výsledkové sérii. Náladu mu ale pokazil veterán Paul Scholes. Třináct minut před koncem si počkal na odražený míč a chladnokrevně jej "uklidil" hlavičkou o tyč do sítě poté, co si naběhl na volnou pozici, kde měl stát Sivok.

"Bohužel jsem musel zajišťovat našeho krajního beka, přes kterého se dostával protihráč. Chtěl jsem zblokovat střelu, ale od gólmana se míč dostal šťastně ke Scholesovi," vyprávěl Sivok. "Manchester bohužel pro nás ukázal, jak se chová opravdový velký tým. Hráli pozorně vzadu, trpělivě si počkali na šanci a udeřili," pokračoval Sivok, který se proti Manchesteru postavil v Lize mistrů potřetí v kariéře.

Před pěti lety odehrál obě utkání proti "Rudým ďáblům" ještě v dresu Sparty, úterního klání si ale cení výš. "Ve Spartě jsem takové zápasy bral tak trochu automaticky, Ligu mistrů jsme hráli pravidelně, takže jsme na velkokluby naráželi často. Teď jsem si na takový zápas musel počkat hodně dlouho a o to víc jsem si to snažil užít. O to víc mě mrzí, že jsme aspoň ten bodík neurvali. I skvělí fanoušci na stadionu by si to zasloužili," řekl Sivok.

I přes úterní prohru ale nepropadá beznaději týkající se postupových vyhlídek. "Je fakt, že první prohra doma není příjemná, ale dobře víme, že zápasy s Manchesterem asi úplně rozhodovat nebudou. Klíčové budou ty s Wolfsburgem a CSKA Moskva, především ty musíme výsledkově zvládat," nabádal Sivok.

Reklama