Hlavní obsah

Barcelona i Arsenal v Lize mistrů zvítězily, Liverpool prohrál ve Fiorentině

PRAHA

Fotbalisté londýnského Arsenalu v úterý zvítězili v základní skupině Ligy mistrů doma nad řeckým Olympiakosem Pireus 2:0, v základní sestavě Gunners nastoupil Tomáš Rosický, mezi střelce se nezapsal, na hostujícího brankáře však vyslal jednu nebezpečnou střelu a byl střídán. Obhájce trofeje Barcelona si stejným výsledkem poradila s Dynamem Kyjev, Liverpool nestačil na domácí Fiorentinu 0:2.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Fotbalista Tomáš Rosický z Arsenalu v souboji o míč s Cristianem Ladesmou z Olympiakosu Pireus v utkání Ligy mistrů

Článek

Rosický stejně jako v úvodním utkání skupiny s Lutychem nastoupil od začátku na pravé straně zálohy a byl hodně vidět. V polovině první půle se dostal do dobré šance, jeho dorážku z úhlu však vyrazil zkušený brankář Antonis Nikopolidis. V 66. minutě pak Rosický přepustil místo Eduardovi.

Brzy osmatřicetiletý Nikopolidis byl klíčovým mužem zápasu a svými zákroky dlouho držel naděje Olympiakosu. V 78. minutě však už nestačil na rychlou akci domácích, kdy Eduardo přihrál před branku Van Persiemu a ten střelou do odkryté branky rozhodl. Výhru v závěru ještě pojistil Aršavin. Arsenal tak využil místy až drtivý tlak - soupeře přestřílel 22:6.

Zatímco Arsenal se na výhru nadřel, lehkou práci měl Lyon. Olympique v Debrecínu vedl již v poločase 3:0 po rychlých gólech Källströma, Pjaniče a Govoua, po změně stran navíc ještě zvýšil Gomis. Lyon vede tabulku se skóre 5:0.

Různé střelce měla i Sevilla

Čtyři různé střelce měla i Sevilla, která si odvezla všechny body z hřiště Glasgow Rangers za výhru 4:1. Španělé všechny své branky nastříleli až po změně stran, když se v rozmezí 24 minut prosadili Konko, Adriano, Luis Fabiano a Kanouté. Domácí snížili až dvě minuty před koncem.

Barcelona doma přehrála Dynamo Kyjev 2:0 a dala zapomenout na předchozí dvě domácí porážky s ukrajinskými celky. Před dvanácti lety doma prohrála s Dynamem dokonce 0:4 po hattricku Ševčenka. Ten se dnes neprosadil a jen sledoval, jak jeho spoluhráči z obrany odolávají tlaku domácích. Obhájce trofeje vysvobodil Messi, který samostatnou akci zakončil střelou k bližší tyči. Tři body ještě potvrdil střídající Pedro.

Barcelona se čtyřmi body vede skupinu F právě před Dynamem, neboť Inter Milán i ve svém druhém vystoupení v základní skupině získal jen bod. Po bezbrankové remíze s Barcelonou překvapivě ztratil dva body v Kazani po výsledku 1:1. Italský šampion hrál poslední půlhodinu bez vyloučeného útočníka Maria Balotelliho.

Radost fotbalistů Barcelony Lionela Messiho (vlevo) a Zlatana Ibrahimoviče z gólu do sítě Dinama Kyjev v utkání Ligy mistrůfoto: Reuters/Gustau Nacarino

Souboj ruského a italského mistra odstartovali lépe domácí. Už v 11. minutě prošel překvapivě lehce středem obrany Domínguez a ranou pod břevno otevřel skóre. Inter se zmohl na jedinou odpověď v podání Stankoviče, který zcela volný na zadní tyči zakončil hlavou centr Maicona.

Kazaň mohla získat ztracené vedení

O šanci na obrat skóre připravil Inter mladý útočník Balotelli, který po hodině hry uviděl druhou žlutou kartu a musel předčasně ze hřiště, což útok italského mužstva oslabilo. Naopak Kazaň mohla získat ztracené vedení zpět, ale Semak trefil jen tyč. Rubin získal historicky první bod v Lize mistrů.

Překvapení se zrodilo ve Florencii, kde Fiorentina nečekaně snadno zvládla domácí souboj s Liverpoolem a zásluhou dvou gólů mladíka Jovetiče vyhrála 2:0.

Skupina E:
AC Fiorentina - FC Liverpool 2:0 (2:0)
Branky: 28. a 37. Jovetič. Rozhodčí: Brych (Něm.). Diváci: 33 426.
VSC Debrecín - Olympique Lyon 0:4 (0:3)
Branky: 3. Källström, 13. Pjanič, 24. Govou, 81. Gomis. Rozhodčí: Övrebö (Nor.). Diváci: 41 600.
Skupina F:
FC Barcelona - Dynamo Kyjev 2:0 (1:0)
Branky: 26. Messi, 76. Pedro. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). Diváci: 68 221.
Rubin Kazaň - Inter Milán 1:1 (1:1)
Branky: 11. Domínguez - 27. Stankovič. Rozhodčí Hauge (Nor.). ČK: 60. Balotelli (Inter). Diváci: 25 180.
Skupina G:
Unirea Urziceni - VfB Stuttgart 1:1 (0:1)
Branky: 48. Varga - 5. Tasci. Rozhodčí: Duhamel (Maď.). Diváci: 13 557.
Glasgow Rangers - FC Sevilla 1:4 (0:0)
Branky: 88. Novo - 50. Konko, 64. Adriano, 72. Luis Fabiano, 74. Kanouté. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). Diváci: 40 572.
Skupina H:
FC Arsenal - Olympiakos Pireus 2:0 (0:0)
Branky: 78. Van Persie, 86. Aršavin. Rozhodčí: Lannoy (Fr.). Diváci: 59 884
AZ Alkmaar - Standard Lutych 1:1 (0:0)
Branky: 48. Hamdáví - 90.+1 Traore. Rozhodčí: Stark (Něm.). Diváci: 16 373

Reklama

Související témata: