Hlavní obsah

Chelsea si pohrála s Atletikem a Čech vychytal nulu, AC Milán zdolal hvězdný Real

PRAHA

Fotbalisté Chelsea na svém hřišti porazili ve středečním kole Ligy mistrů Atletiko Madrid hladce 4:0, brankář Petr Čech tak vychytal čisté konto. Plašilovo Bordeaux si poradilo doma s Bayernem Mnichov 2:1, AC Milán otočil duel na stadiónu Realu Madrid a zvítězil 3:2. Real tak ztratil první body v soutěži. Vedení neudržel ani Bayern Mnichov v Bordeaux, na čemž měl velkou vinu Thomas Müller, jenž byl vyloučen už po půlhodině hry.

Foto: Kieran Doherty, Reuters

Radost fotbalistů Chelsea Salomona Kaloua (vpravo) a Franka Lamparda z gólu do sítě Atletica Madrid v utkání Ligy mistrů

Článek
Fotogalerie

Nejjistější výhru zaznamenala Chelsea, která poslala domů Atlétiko Madrid se čtyřbrankovým výpraskem a stejně jako Manchester United po výhře 1:0 na hřišti CSKA míří za postupem. Program přinesl také dva vlastní góly a pět vyloučených.

Na úvodních třech gólech na stadiónu San Bernabeu se podíleli výraznou měrou brankáři. Raúl už v 19. minutě zužitkoval aktivní hru "Bílého baletu", ale jeho zásahu předcházela nevídaná minela gólmana Didy, kterému vypadl míč z ruky. Jenže jeho protějšek Casillas po změně stran v rozmezí čtyř minut dvakrát zaváhal při ojedinělých pokusech hostů, na které sice Real ještě zareagoval vyrovnáním, ale nakonec se po druhé brance Pata radovali hosté. Na obou stranách v dramatickém závěru rozhodčí neuznal po jednom gólu.

Útočník AC Milán Pato oslavuje vítězný gól proti Realu Madrid ve fotbalové Lize mistrůfoto: Reuters/Sergio Perez

Dvaatřicetiletý španělský fotbalista Raúl vstřelil v evropských soutěžích podle statistických údajů UEFA 68. gól a dotáhl se v přímém souboji na milánského Filipeho Inzaghiho, s nímž se dělí o vedoucí příčku dlouhodobých střeleckých statistik. Agentura Reuters do svých údajů nezapočítává kvalifikační kola, proto se podle jejích propočtů Raúl dotáhl na vedoucího Gerda Müllera, jenž zaznamenal v různých pohárových soutěžích celkem 66 branek.

O největší kanonádu večera se postarala londýnská Chelsea. V souboji dvou posledních českých reprezentačních kapitánů se více radoval gólman Čech, jenž udržel při výhře 4:0 čisté skóre, zatímco jeho ex-spoluhráč Ujfaluši prožil smutný večer.

Hned na dvou stadiónech byly k vidění vlastní góly, ale Ciani z Bordeaux dokázal svoji chybu v utkání s Bayernem odčinit trefou i do druhé sítě. Francouzský celek, v jehož sestavě nastoupil i Jaroslav Plašil, přidal do poločasu druhý gól a výsledek 2:1 udržel. V době druhé domácí trefy už nebyl na hřišti hostující Müller, jenž byl vyloučen po druhém napomínání ve 30. minutě, v závěru ho následoval ještě Van Buyten.

Vlastní gól si vstřelilo ve 22. minutě také Porto v duelu proti Apoelu Nikósie, ale ze jedenáct minut bylo vyrovnáno po trefě Hulka a tentýž hráč utkání rozhodl těsně po pauze proměněnou penaltou. Domácí dohrávali v deseti bez vyloučeného Mariana Gonzáleze.

Besiktas se stoperem Tomášem Sivokem vybojoval cennou bezbrankovou remízu ve Wolfsburgu. Domácí nezdar znásobila ztráta kanonýra Grafiteho, jenž byl vyloučen a svému týmu bude příště citelně chybět.

Fotbalista Giorgio Chiellini z Juventusu se raduje z branky proti Maccabi Haifa v utkání Ligy mistrů.foto: Reuters/Max Rossi

Z výhry Juventusu 1:0 nad Maccabi Haifa se neradoval přímo v akci Zdeněk Grygera, který se neobjevil ani na lavičce náhradníků. Rozhodnutí přinesla Chiellinova trefa krátce po změně stran, hostující náhradník Dutra byl v 68. minutě vyloučen.

Manchester United vykročil k postupu

Fotbalisté Manchesteru United vyhráli i své třetí utkání ve skupině B Ligy mistrů a přiblížili se postupu do další fáze soutěže. Vítězství 1:0 na hřišti CSKA Moskva jim zajistil čtyři minuty před koncem Valencia, o třináct minut dříve byl vystřídán v sestavě domácích český reprezentant Tomáš Necid.

V prvním poločase měly oba týmy po jedné velké šanci, ale hostující Gary Neville i domácí Krašič ztroskotali na výtečných gólmanech. Necid, který hrál roli jediného hrotového útočníka, se dostal k prvnímu střeleckému pokusu až po pauze.

Fotbalisté Manchesteru United vyhráli v Lize mistrů nad CSKA Moskva díky brance Antonia Valencia (vlevo).foto: Reuters/Grigory Dukor

Hosté po přestávce zvyšovali tlak, měli míč častěji na kopačkách a počet jejich střeleckých pokusů rostl. Čtyři minuty před koncem byla anglický klub za svou aktivitu odměněn: po spolupráci Naniho s Berbatovem se dostal k zakončení na pravé straně šestnáctky Valencia a křížnou střelou rozhodl.

Manchester už tak může pomalu spřádat plány na další fázi soutěže, s plným počtem bodů si totiž vedení ve skupině udrží i po večerním utkání Wolfsburg - Besikats Istanbul. CSKA zůstává třetí.

Skupina A:
Girondins Bordeaux - Bayern Mnichov 2:1 (2:1)
Branky: 27. Ciani, 40. Planus - 6. Ciani vlastní. Rozhodčí: Hauge (Nor.). ČK: 30. Müller (Bayern). Diváci: 34 000.
Juventus Turín - Maccabi Haifa 1:0 (0:0)
Branka: 47. Chiellini. Rozhodčí: Benquerenca (Portug.). ČK: Dutra (Maccabi). Diváci: 20 000.
Skupina B:
VfL Wolfsburg - Besiktas Istanbul 0:0
Rozhodčí: Rosetti (It.). ČK: 74. Graffite (Wolfsburg). Diváci: 26 490.
CSKA Moskva - Manchester United 0:1 (0:0)
Branka: 86. Valencia. Rozhodčí: Bo Larsen (Dán.). Diváci: 44 000.
Skupina C:
Real Madrid - AC Milán 2:3 (1:0)
Branky: 19. Raúl, 76. Drenthe - 66. a 88. Pato, 63. Pirlo. Rozhodčí: De Bleeskere (Belg.). Diváci: 80 000.
FC Curych - Olympique Marseille 0:1 (0:0)
Branka: 69. Heinze. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). Diváci: 25 000.
Skupina D:
FC Porto - APOEL Nikósie 2:1 (1:1)
Branky: 33. a 48. z pen. Hulk - 22. Alvaro Perreira vlastní. Rozhodčí: Brych (Něm.). ČK: 74. Mariano González (Porto). Diváci: 25 000.
FC Chelsea - Atlético Madrid 4:0 (1:0)
Branky: 41. a 52. Kalou, 69. Lampard, 90.+1 Perea vlastní . Rozhodčí: Meyer (Něm.). Diváci: 39 000.

Reklama

Související témata: