Hlavní obsah

Liverpool v Lize mistrů končí, Barcelona hrozbu odvrátila

Fotbalisté Liverpoolu už v letošním ročníku Ligy mistrů pokračovat nebudou. V úterním zápase sice porazili Debrecín 1:0 brankou Ngoga, v souběžně hraném utkání skupiny E ale Fiorentina porazila Lyon 1:0 a zajistila si postup na úkor vítěze nejprestižnější evropské klubové soutěže z roku 2005. O postup budou naopak i nadále bojovat fotbalisté Barcelony, kteří porazili Inter Milán 2:0.

Foto: Tim Hales, ČTK/AP

Kapitán fotbalistů Liverpoolu Steven Gerrard

Článek
Fotogalerie

Arsenalu k postupu stačilo doma se Standardem Lutych i remizovat, ovšem londýnský celek potvrdil, že na svém stadiónu je téměř k neporažení a již během první půle si vypracoval dvoubrankový náskok. Nejprve využil chyby hostujícího stopera Mulena Francouz Nasri a v nastavení se prosadil střelou z 25 metrů Denilson.

Po změně stran si Arsenal již jen hlídal náskok, k čemuž od 67. minuty pomáhal i Rosický. Arsenal tak doma neprohrál se zahraničním soupeřem již 27 zápasů v řadě a s přehledem postoupil.

K druhému postupovému místu ve skupině H má blízko Olympiakos Pireus, který ale musí doma alespoň remizovat s Arsenalem nebo doufat, že Standard Lutych doma nevyhraje nad Alkmaarem.

Kromě Arsenalu v úterý postoupila i Fiorentina, která doma udolala Lyon gólem Vargase z pokutového kopu. Vyhoupla se tak do čela tabulky skupiny E a zároveň sebrala postupové naděje Liverpoolu. Ten sice dokázal splnit povinnost a vyhrál v Debrecínu 1:0 gólem Davida Ngoga ze 4. minuty, ale ani to nestačilo. Ani případná výhra v posledním utkání nad Fiorentinou nezmění nic na tom, že na vítěze Ligy mistrů z roku 2005 zbude jen třetí místo a účast ve vyřazovací fázi Evropské ligy.

Hrozbě vyřazení naopak unikla Barcelona, který po jediném bodu z dvojutkání s Kazaní potřebovala vyhrát nad Interem Milán. Do utkání přitom šla s několika zraněnými hráči včetně hlavních útočných opor Messiho a Ibrahimoviče, ovšem kritická situace vyburcovala obhájce trofeje k velmi dobrému výkonu.

Inter se na Nou Campu ještě nerozkoukal a prohrával 0:2. Nejprve se po rohu prosadil stoper Piqué a poté parádním volejem zakončil pohlednou akci Pedro. Inter se již na odpor nezmohl a zkomplikoval si postup. Naopak Barcelona má nakročeno k účasti ve vyřazovacích bojích.

Kataláncům totiž nahrál i výsledek druhého zápasu skupiny F, ve kterém Kazaň doma za mírného sněžení jen remizovala 0:0 s Dynamem Kyjev. Kazaň tak má v tabulce šest bodů a v závěrečném zápase musí vyhrát na hřišti Interu Milán či remizovat 2:2 a více. Barceloně pak stačí i porážka o gól na hřišti Dynama Kyjev.

Ve skupině G se překvapivému postupu přiblížila rumunská Unirea Urziceni výhrou 1:0 nad již jistým postupujícím Sevillou. V závěrečném zápase však nesmí prohrát na hřišti Stuttgartu, který v úterý vyhrál 2:0 v Glasgowě nad místními Rangers a na Unireu ztrácí dva body.

Utkání základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina E:
AC Fiorentina - Olympique Lyon 1:0 (1:0)
Branka: 28. Vargas z pen. Rozhodčí: Benquerenca (Port.). Diváci: 33 000.
VSC Debrecín - FC Liverpool 0:1 (0:1)
Branka: 4. Ngog. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). Diváci: 41 000.
Skupina F:
FC Barcelona - Inter Milán 2:0 (2:0)
Branky: 10. Piqué, 26. Pedro. Rozhodčí: Busacca (Švýc.). Diváci: 85 000.
Rubin Kazaň - Dynamo Kyjev 0:0
Rozhodčí: Brych (Něm.). Diváci: 24 000.
Skupina G:
Unirea Urziceni - FC Sevilla 1:0 (1:0)
Branka: 45. vlastní Dragutinovič. Rozhodčí: Övrebö (Nor.). Diváci: 13 000.
Glasgow Rangers - VfB Stuttgart 0:2 (0:1)
Branky: 16. Rudy, 59. Kuzmanovič. Rozhodčí: Rosetti (It.). Diváci: 41 468.
Skupina H:
AZ Alkmaar - Olympiakos Pireus 0:0
Rozhodčí: Mallenco (Šp.). Diváci: 16 213.
FC Arsenal - Standard Lutych 2:0 (2:0)
Branky: 35. Nasri, 45.+2 Denilson. Rozhodčí: Plautz (Rak.). ČK: 87. Carcela-Gonzalez (Standard). Diváci: 59 941.

Reklama

Související témata: