Hlavní obsah

Francouzi si stěžují na rasistické skandování fanoušků Juventusu

PAŘÍŽ

Francouzská organizace pro boj s rasismem LICRA hodlá podat trestní oznámení na fanoušky Juventusu, kteří při středečním zápasu fotbalové Ligy mistrů v Bordeaux skandovali rasistická hesla. Ta přitom nebyla namířena proti nikomu z domácích hráčů, ale už tradičně útočila na útočníka Maria Balotelliho z Interu Milán.

Článek

Fanoušci turínského klubu, který ve Francii prohrál 0:2, pokřikovali, že "černoch nemůže být Ital". Měli tím na mysli italského reprezentanta do 21 let Balotelliho, který je tmavé pleti a má s příznivci Juventusu dlouhodobé potíže.

"Stalo se to na francouzském území, proto LICRA vyzývá úřady, aby zahájily vyšetřování a viníky přísně potrestaly," uvedla organizace v prohlášení.

Podle agentury Reuters inkriminované pokřiky zazněly už před zápasem a není tedy jisté, zda se o nich hovoří v zápisu o utkání. Pokud ano, začala by chování diváků vyšetřovat i UEFA.

V minulé sezoně musel turínský celek kvůli skandování "černí Italové neexistují" odehrát jeden zápas za zavřenými dveřmi. V úterý mu disciplinární komise italské ligy udělila pokutu 20 000 eur (asi 520 tisíc korun) za to, že fanoušci při nedělním duelu s Udine Balotelliho znovu uráželi.

Reklama

Související témata: