Hlavní obsah

Jsi moc bílej, smějou se Sivokovi spoluhráči z Besiktase

PRAHA

Pro Tomáše Sivoka a jeho Besiktas Istanbul v úterý skončilo putování evropskými poháry vyřazením z Ligy mistrů, po porážce od CSKA Moskva ale tentokrát jinak velmi nároční diváci tureckého klubu na svůj tým nepískali. Naopak podle českého fotbalisty hlediště ocenilo snažení mužstva a Sivok to vzal jako uznání, že tým zahrál solidně. Ruský soupeř si prý jen počínal taktičtěji.

Foto: Petr Horník, Právo

Český fotbalový obránce Tomáš Sivok

Článek

Sivok se už několikrát nechal slyšet, že nejhůře si jeho tým vede v domácích zápasech. Ve skvělé atmosféře diváci ženou mužstvo do totální ofenzivy a hráči se tím až příliš nechávají strhnout. "Úterní zápas to znovu prokázal, protože jsme určitě hráli lepší fotbal než CSKA, ale oni byli chytřejší. My kolikrát bránili jen ve dvou a valily se na nás brejky," řekl český stoper.

Před zápasem i v jeho průběhu si několikrát stačil promluvit s útočníkem CSKA Tomášem Necidem. "Před výkopem jsme se trochu hecovali a v utkání jsem ho musel umravňovat, protože měl snahu trochu víc padat. Ale bylo to v normě, zvládli jsme to v legraci," popsal kontakty s reprezentačním spoluhráčem. Necid mu prý ale dal zabrat méně než při istanbulském derby Milan Baroš. "Ten je nebezpečný. I na Rooneyho se lépe hraje než na Baryho. Pro mě to je nejhorší typ útočníka," srovnal bránění svých krajanů.

Zkusit jsme to museli

Za normálních okolností by utkání nejspíš skončilo remízou, ale protože za určitých okolností při výhře o dvě branky ještě mohli hráči Besiktase myslet na jarní boje alespoň v Evropské lize, otevřeli v závěru ještě více hru a inkasovali podruhé. "Nakonec by nám to při výsledku z Wolfsburgu stejně nepomohlo, ale museli jsme to zkusit, navíc lidi by si vítězství zasloužili," litoval Sivok.

Třebaže úsilí mužstva úspěch nepřineslo, diváci byli podle všeho částečně spokojeni. "Zatleskali nám, což je při prohře neobvyklé. Jindy spíše létají mince a zapalovače," přiblížil Sivok hektickou atmosféru, která někdy na stadiónu vládne.

V zápase se podle něj potvrdilo, že nynější Besiktas trápí hlavně ofenziva. "V turecké lize jsme obdrželi nejméně branek, ale také málo vstřelili. Je to trochu už i psychická záležitost, někdy zbytečně ztrácíme body za remízu," pozastavil se Sivok u největšího nedostatku.

Sivok si nechal narůst vousy, jako Turek však nevypadá

Sám se v klubu už stal uznávanou osobností, i proto musel na pondělní tiskovou konferenci před zápasem. "Chtěl jsem se z toho vykroutit, ale trenér mě tam dotáhl. Tomu se odporovat nedá," vrátil se k situaci, v níž musel čelit novinářským dotazům. Před kamery dorazil s náznaky plnovousu, který evokuje obvyklou ozdobu tváří mužů v Turecku. Jenže v kabině se tím stejně nezavděčil. "Dělal jsem si legraci, že snad už konečně vypadám jako jeden z nich, ale spoluhráči se mi vysmáli. Prý to fousama nespravím, jsem podle nich moc bílej," povzdychl si v žertu.

V kabině Besiktasu je po zlepšených výkonech v turecké lize lepší nálada, kterou ani vyřazení z evropských pohárů nepokazilo. Přelom roku bude pro fotbalisty ale ještě poměrně našlapaný, i tak se Sivok s rodinou nakonec přece jen dostane na krátkou dobu na vánoční svátky domů.

"Ještě nás čekají dva ligové zápasy, ten druhý možná až den před Štědrým dnem. Do Prahy proto vyrazím možná dokonce až čtyřiadvacátého a zdržím se tak pět dnů, neboť už na Nový rok letíme na soustředění do Antalye. A v lednu už nás čekají i zápasy - dva v domácím poháru a koncem ledna znovu liga," popsal program v nejbližších týdnech.

Reklama