Hlavní obsah

Ruským fotbalem otřásá po postupu Necidova CSKA Moskva dopinkový skandál

MOSKVA/ PRAHA

Ruský fotbal zažívá obrovskou satisfakci. Armádní CSKA Moskva ještě větší, neboť navzdory dopinkovému skandálu kolem dvou klíčových hráčů Sergeje Ignaševiče a Alexeje Berezuckého poslední zápas skupiny Ligy mistrů zvládlo, na hřišti Besiktase Istanbul 2:1 vyhrálo a do jarního osmifinále postoupilo. „To, co nás mělo v Turecku zabít, působilo právě naopak. Jejich diskvalifikace nás posílila,“ jásal trenér Leonid Sluckij.

Článek

Pro moskevské CSKA, v jehož dresu nastoupil v úterý v Istanbulu na celých 90 minut i Tomáš Necid, byla zpráva ze švýcarského Lausanne šokem. Pro trenéra Sluckého, který sedí na lavičce armádního týmu teprve od listopadu, ještě větším. Opakované testy potvrdily přítomnost zakázaných látek v těle Sergeje Ignaševiče a Alexeje Berezuckého, takže UEFA jim s okamžitou platností zastavila činnost. V klíčovém utkání proti Besiktasi nesměli nastoupit.

Jsem zničený, přiznal hříšník

„Celou noc jsem nezamhouřil oka, jsem zničený,“ přiznal Ignaševič, který musel stejně jako Berezuckj sledovat zápas jen z tribuny.

„Jejich diskvalifikace byla o to větším šokem, že jsme neměli nachystánu žádnou náhradní variantu,“ přiznával kouč CSKA Leonid Sluckij, trenérský debutant na scéně Ligy mistrů.

Skandál záměrně načasovaný?

Dopinkový skandál se zrodil po utkání CSKA v Manchesteru 3. listopadu, kde byli oba hráči vybráni na dopinkové testy. Většinou jsou jejich výsledky známé do deseti dnů, takže v ruském tisku se spekuluje, že skandál měl být záměrně načasován. Buď na listopadovou baráž o postup na mistrovství světa mezi Ruskem a Slovinskem, anebo na rozhodující zápas Ligy mistrů.

Podle ruských medií se mělo u obou hráčů jednat o pseudoefedrin, který se v těle obou fotbalistů objevil poté, co jim lékař mužstva nechal užívat proti nachlazední lék Sudafed. I opakované testy přítomnost pseudoefedrinu v těle hráčů potvrdily a proto před úterním utkáním Ligy mistrů zastavila UEFA dvěma hráčům moskevského klubu s okamžitou platností činnost. Mail dorazil do Istanbulu těsně před posledním večerním tréninkem.

Ruští legionáři musí v Anglii na testy

Samozřejmě že to vyvolalo obrovský poprask v ruském fotbale, ale třeba i v Anglii, kde působí čtveřice ruských legionářů Aršavin (Arsenal), Pavljučenko (Tottenham), Žirkov (Chelsea), Biljaletdinov (Everton). Už v souvislosti s kvalifikačním utkáním MS mezi Ruskem a Lichtenštejnskem se totiž objevily informace, že lékaři ruské reprezentace podali několika nachlazeným hráčům sborné nepovolené léky.

Podle informací ruských medií budou muset ruští hráči působící v Anglii dokonce podstoupit testy, které by vyloučily přítomnost zakázaných látek v jejich těle. Anglické kluby by se samozřejmě nechtěly dostat do podobné situace, v jaké se ocitlo CSKA Moskva před zápasem v Istanbulu. V Rusku už se pochopitelně spekuluje i o sankcích, které může UEFA 17. prosince vynést. Vždyť v sazebníku trestů figuruje třeba i vyloučení ze soutěže nebo zákaz startu v příštích ročnících.

Trenér Sluckij: Hrálo náš třináct!

Není divu, že v této atmosféře zažívá CSKA Moskva sladkou satisfakci z postupu do jarního osmifinále. „Dokázali jsme to, protože celé mužstvo hrálo za Sergeje a Alexeje. Samozřejmě že přitom musíme moc a moc poděkovat Manchesteru, který vyhrál ve Wolfsburgu a k postupu nám pomohl,“ jásal střelec prvního gólu Krasič. „Vyhráli jsme proto, že jsme neměli na hřišti jedenáct, ale třináct hráčů. Celé mužstvo bojovalo za Ignaševiče a Berezuckého,“ přitakával i trenér Sluckij zažívající největší chvíle své trenérské kariéry.

Reklama