Hlavní obsah

VIDEO: Rozhodčí Övrebö a Hansson znovu předvedli skandální verdikty

PRAHA

Jsou to recidivisté. Nor Övrebö a Švéd Hansson jednoznačně patří k nejkontroverznějším fotbalovým rozhodčím současnosti. Ve středu večer zase úřadovali, tentokrát v osmifinálových duelech Ligy mistrů mezi Bayernem Mnichov a Fiorentinou, respektive Portem a Arsenalem. „Ať jdou dělat jinou práci, když na to nemají,“ láteří prezident italského klubu Valle.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Franck Ribery z Bayernu Mnichov (v bílém) v hlavičkovém souboji s Ricardem Montolivem z Fiorentiny

Článek

Pamatujete si, komu v květnu minulého roku po vyřazení v semifinále Ligy mistrů spílali fotbalisté londýnské Chelsea? V duelu s Barcelonou nemohli unést výkon hlavního sudího Övrebö. Podobný pocit ukřivdění cítili ve středu i hráči Fiorentiny, kteří v závěru duelu na půdě Bayernu Mnichov inkasovali gól z ofsajdu.

Norský sudí Övrebö po zmiňovaném odvetném duelu semifinále Ligy mistrů mezi Chelsea a Barcelonou dokonce chvíli uvažoval o ukončení kariéry na vrcholové úrovni. V tehdejším vypjatém utkání se hráči Blues dožadovali odpískání čtyř pokutových kopů, Katalánci zase nemohli pochopit vyloučení Abidala. Domácí forvard Drogba za protesty po konci duelu dostal dokonce trest zákazu startu na čtyři zápasy.

Ani tentokrát v utkání mezi Bayernem Mnichov a italskou Fiorentinou neplynulo všechno hladce. Například na konci prvního poločasu se gólově prosadil domácí útočník Gómez, jemuž však norský arbitr branku neuznal pro faul, jenž byl chvíli předtím spáchán ve vápně na jednom z jeho spoluhráčů. Namísto toho nařídil Seveřan pokutový kop. Ten Robben s přehledem proměnil. Kdo ví, jak by mnichovští jednali, kdyby z penalty gól nepadl.

O tom, že Övrebö neměl zápas úplně pod kontrolou svědčí i pět udělených žlutých karet a k tomu jedna červená, kterou si hostující Gobbi vysloužil za sražení soupeře loktem. Největší kontroverzi si však Nor se svým pomezním asistentem nechal na závěr. Klose totiž v 89. minutě skóroval hlavou na konečných 2:1 pro Mnichov z jasného ofsajdového postavení. Fotbalisté Fiorentiny se v té chvíli mohli uřvat, aby gól nebyl uznán. Zbytečně, neboť nezdvižený praporek i verdikt hlavního rozhodčího znamenaly jedno. Branka platila.

„Ten zápas jsme chtěli odehrát důstojně, je ale smutné vidět, že takovéto věci se mohou stát v této fázi Ligy mistrů,“ nechápal sled událostí na trávníku záložník hostí Montolivio, jehož v 84. minutě střídal Donadel. „Ten ofsajd jsem viděl dokonce i z lavičky. Byli jsme okradeni,“ pokračoval středopolař hostí. „Pořád máme šanci postoupit. Nebýt ale těch špatných rozhodnutí, mohli jsme být ještě v lepší pozici,“ dodal Montolivio pro Rai Sport.

Bommelova sebereflexe

Že si vítězství v Allianz Aréně Bayern úplně nezasloužil, připustil i sám kapitán domácích Marc Van Bommel. „Bylo znát, že jsme nehráli úplně nejlépe. Vlastně jsme se až na posledních pět minut do zápasu vůbec nedokázali dostat,“ myslel si zkušený Nizozemec, jenž se vyjádřil i k inkriminovanému momentu ze závěru zápasu. „Pomezní měl postřehnout, že to byl ofsajd,“ dodal.

Nad výkonem sudích zůstal rozum stát i prezidentovi Fiorentiny Diegovi Della Valleovi. „Vidíme až moc často, že zápasy rozhodují sudí, kteří na to vůbec nemají. Je třeba, aby jim to někdo řekl a nechal je dělat jinou práci,“ zlobil se Valle.

Hansson rozlítil Wengera

Švéd Hansson jako by nechtěl zůstat stranou. Ano, přesně ten sudí, který se stal středem pozorností fotbalové veřejnosti na celém světě, když v listopadové baráži o postup na MS mezi Francií a Irskem v prodloužení odvetného duelu uznal zemi "galského kohouta" gól po ruce útočníka Thierryho Henryho, který Francii zajistil postup světový šampionát. Tentokrát Hansson paradoxně rozlítil Arsena Wengera, francouzského trenéra anglického Arsenalu...

Kanonýři na stadionu Dragao v Portu inkasovali za stavu 1:1 rozhodující gól poté, co Falcao zakončil bleskurychle rozehraný nepřímý kop svého týmu, čímž dokonale zaskočil obranu Arsenalu v čele s brankářem Fabianskim. "Rozhodčí nám nedal dostatek času na to, abychom si postavili zeď. Bylo to jeho hrubé zaváhání," prskal Wenger.

Kdyby jen prskal, kouč doslova zuřil. Hansson nejdřív posoudil Campbellovu přihrávku vlastnímu brankáři jako "malou domů" a následně nenechal hráčům Arsenalu čas na postavení obranné zdi při standardní situaci soupeře, z čehož nakonec vzešel vítězný gól Porta.

"Co můžu říci ke druhému gólu v naší síti? Nebyla to malá domů, vždyť obránce ji k němu neposlal úmyslně," zlobil se Wenger a pokračoval: "Míče se naposledy dotkl Campbell. Nikdy nepochopím, jak si to mohl rozhodčí interpretovat jako malou domů. Jak se navíc dá bránit, když soupeř rozehrává v těsné blízkosti branky? Domácím takto daroval šanci, která je vyloženější než pokutový kop!"

Zaveďte už konečně video!

Kouč Bayernu Louis van Gaal ukázal svoji velikost a uznal, že v Mnichově šlo o jasný ofsajd. Znovu se také vyslovil pro zavedení videa. "Bojuji za to už deset let. V našem fotbalovém světě je velký zájem na tom, že už se prostě dále nemůžeme obejít bez asistence techniky," podotkl nizozemský trenér.

Reklama