Hlavní obsah

Poborský se těšil na bývalé spoluhráče

Karel Felt (Řím)

Ještě v polovině roku 2002 byl Karel Poborský hráčem Lazia Řím. Odtud pak odešel do Sparty jako volný hráč, protože mu skončila v Itálii smlouva. Uzavřel tak svoji zahraniční anabázi, která vedla také přes Manchester United a Benfiku Lisabon. "V Laziu jsem prožil krásný čas. Do Říma jsem se těšil," svěřil se před odletem na další utkání Ligy mistrů.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Poborský

Článek

Na Letné se stal Poborský ihned oporou týmu a jednou z největších osobností ligy. Po odchodu Jiřího Novotného do Ruska pak v únoru převzal i kapitánskou pásku a dovedl Spartu zpět na český ligový trůn.

Krásný rok a půl

"V Laziu jsem prožil moc pěkný rok a půl jak po fotbalové, tak i po soukromé stránce. Velmi rád na tu dobu vzpomínám. Proto jsem se do Říma těšil. V mužstvu je dobrá polovina hráčů, s nimiž jsem kopal, takže se známe. Dva jsem také potkal v pražském utkání s Chelsea, za niž nastoupili Argentinci Crespo a Verón, s nimiž jsem se sešel právě v Laziu," zavzpomínal ještě na pražském letišti letenský kapitán.

"V mužstvu jsem neměl po odchodu Pavla Nedvěda do Juventusu nějakého vyloženého kamaráda, vycházel jsem se všemi stejně. Známé mám v Římě i mimo fotbal, ale nevím, jestli bude čas se s někým setkat. Věřím ale, že se přijdou podívat na fotbal," pokračoval.

Neotevřít obranu

"Ještě v úterý jsme viděli sestřih z posledního utkání Lazia s Empoli, které skončilo 2:2. Rozhodně si nemyslím, že proti nám nastoupí ve stejné sestavě. Podle mne v ní bude hodně změn, takže nelze hledat nějaké srovnání nebo dělat závěry. Proti nám určitě nastoupí v silnější sestavě, takže to bude úplně o něčem jiném. Uprostřed obrany podle mne nastoupí Couto se Stamem. Čekám změny ve všech řadách," zapřemýšlel o soupeři nahlas.

"Přijet do Říma na výlet by bylo určitě příjemnější, ale my sem jedeme hrát fotbal. Sílu Lazia dobře známe, takže víme, že nás tu nečeká nic lehkého. Určitě ale chceme uspět a bodovat," zdůraznil.

"Na Lazio by měla platit hra ze zajištěné obrany, z dobrého obranného bloku. Hra do plných Laziu vůbec nesedí, těžko se prosazuje. Mnohem raději hrají na brejky, v nich jsou výborní, protože na to mají kvalitní hráče. Kdybychom je k tomu pustili, to znamená hodně otevřeli obranu, asi by to s námi dopadlo hodně špatně. I proto mají lepší výsledky venku než doma. Na hřištích soupeřů hrají do otevřené obrany, protože domácí se snaží útočit. Na Olympijském stadiónu to naopak soupeři zavírají a Lazio se pak trápí sa hrozně nadře na každý gól," nabídl Poborský recept, který by mohl vést k dobrému výsledku.

Spartu nepodcení

"Znám mentalitu hráčů Lazia. Rozhodně nemůžeme počítat s nějakým podceněním. Možná nejsme tak atraktivní pro diváky, ale samotní hráči jsou profesionálové. Vědí, o co jde. I pro ně znamená Liga mistrů hrozně moc, chtějí postoupit a udělají pro úspěch maximum. Určitě nehrozí, že by zápas s námi považovali předem za vyhraný. Pochopitelně jsou velmi sebevědomí, takže třeba v tomto duchu něco utrousí, ale to možná i kvůli tomu, aby nás zmátli," odmítl možnost podcenění ze strany Lazia.

A pak přidal nejpříjemnější vzpomínku, která se váže k jeho loučení s římským klubem: "Moc rád vzpomínám na poslední zápas, který jsem za Lazio kopal. Bylo to poslední utkání jara a ve hře byl mistrovský titul. Mohl ho získat Inter Milán, který hrál u nás, ale musel by zvítězit. Brousil si na něj zuby i Juventus a za určitých okolností ještě i AS Řím. To jsme nemohli dopustit už kvůli našim fanouškům, protože rivalita mezi oběma kluby je obrovská. V utkání s Interem jsem dal dvě branky a vyhráli jsme 4:2. Díky tomu získal titul Juventus, v němž už hrál Pavel Nedvěd. Tak jsem mu poslal takový dárek ze svého loučení s Itálií."

Reklama

Související témata: